ZF 24

Cele mai mari afaceri ruseşti sunt vulnerabile la atacurile de pe bursele occidentale

Acţiunile Gazprom, monopolul rus al exporturilor de gaze naturale, erau în scădere cu 14,6% la Londra şi cu 15% în Frankfurt ieri după-amiază, după ce secretarul american de stat John Kerry a ameninţat Rusia cu sancţiuni

Acţiunile Gazprom, monopolul rus al exporturilor de gaze naturale, erau în scădere cu 14,6% la Londra şi cu 15% în Frankfurt ieri după-amiază, după ce secretarul american de stat John Kerry a ameninţat Rusia cu sancţiuni

Autor: Ioana Tudor

03.03.2014, 22:25 733
Gazprom, singura companie din Rusia cu dreptul să exporte gaze naturale, este listată pe bursa de la Moscova, Londra, Berlin şi Frankfurt, precum şi în Statele Unite, conform site-ului companiei. Cei mai mari acţionari ai Gazprom sunt, în ordine descrescătoare, statul rus (50%) şi banca americană The Bank of New York Mellon (26,95%).

La sfârşitul anului 2011, aproximativ 28,35% din acţiunile companiei erau listate sub forma ADR-urilor, certificate americane de depozit, depozitate la banca americană.

Ieri după-amiază, acţiunile Gazprom erau în scădere cu 14,68% la Londra şi cu 15% în Frankfurt, după ce secretarul american de stat John Kerry a ameninţat Rusia cu sancţiuni, inclusiv economice şi financiare, şi sechestrarea activelor afacerilor ruseşti. Compania are o capitalizare de 77,7 miliarde dolari pe bursa de la Londra, de 78,1 miliarde dolari pe bursa din Frankfurt şi de 78 miliarde dolari pe bursa din Moscova.

Compania petrolieră Rosneft, de asemenea deţinută de stat, este listată la Londra şi Moscova, iar ieri după-amiază acţiunile acesteia erau în scădere cu 5,17%, respectiv 4,5%. Rosneft are o capitalizare de 67,6 miliarde dolari pe bursa de la Londra şi de 67,7 miliarde dolari pe bursa din Moscova, potrivit site-ului companiei.

Acţiunile Lukoil, a doua companie petrolieră ca mărime din Rusia şi printre principalii producători de petrol ai ţării, sunt tranzacţionate pe bursa din Moscova, Londra şi Frankfurt.

Rostelecom, principalul furnizor de servicii de telefonie din Rusia, este listat la Moscova, Londra, Frankfurt şi SUA. Rostelecom a lansat un program de certificate de depozit americane în februarie 1998, iar fiecare certificat reprezintă şase acţiuni ordinare. ADR-urile Rostelecom sunt administrate de banca americană JPMorgan Chase.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.03.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO