ZF 24

Dealerii auto care nu mai vând maşini: Degeaba vin investitori dacă plătesc salarii de 1.000 de lei pe lună

Dealerii auto care nu mai vând maşini: Degeaba vin...

Autor: Bogdan Alecu

07.08.2013, 19:37 2442

Jucătorii din auto din judeţele în care se vând doar două-trei maşini noi într-o lună spun că investiţiile străine anunţate în ultimii ani nu se resimt şi în vânzările de maşini deoarece firmele străine plătesc salarii foarte mici, care abia acoperă cheltuielile de bază, nu şi cele pentru bunuri de folosinţă îndelungată.

Investiţiile de zeci de milioane de euro întârzie să-şi arate şi contribuţia pentru dezvoltarea zonelor sărace unde au fost realizate, precum Covasna, Olt sau Dolj, companiile străine fiind atrase de costurile scăzute, iar în lipsa unei competiţii pentru forţa de muncă acestea plătesc în continuare salarii de maximum 1.000-1.500 de lei pe lună.
 
Efectul în lanţ al salariilor mici a lovit şi afacerile dealerilor auto care spun că un angajat care câştigă 1.000 de lei pe lună nu-şi poate permite o rată de 200 de euro la o maşină nouă.
 
„După trei ani în care am lucrat în auto pot spune că piaţa auto în Olt este zero în momentul de faţă. Pirelli nu are cum să ajute economia locală pentru că oferă salarii de circa 1.000-1.400 de lei pe lună. Aceşti angajaţi nu-şi pot permite achiziţia unei maşini noi. În Olt mai cumpără maşini doar anumite firme“, a spus unul dintre agenţii de vânzări ai unui dealer auto din Slatina, care a dorit să rămână anonim.
 
Pe de altă parte, oficialii Pirelli România spun că informaţia cu privire la salarii nu este conformă cu realitatea, dar valoarea salariilor este confidenţială. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în industrie, în judeţul Olt, salariul mediu net era la sfârşitul lunii aprilie de 1.540 de lei, iar rata şomajului era de 7%.
 
 
Oamenii „ţin“ de maşină şi zece ani
 
Oltul este unul dintre cele mai lovite judeţe raportat la restrângerea pieţei auto, în primul semestru al acestui an vânzările de maşini scăzând cu peste 50% faţă de perioada similară a anului trecut la circa 50 de autoturisme, iar faţă de 2008 declinul este de 94%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO