ZF 24

Indienii de la Ranbaxy sunt forţaţi să iasă de pe cea mai mare piaţă farma din lume

Indienii de la Ranbaxy sunt forţaţi să iasă de pe cea...

Autor: Ioana David

26.01.2014, 20:26 2005

Autorităţile de reglementare din SUA au interzis importul de medicamente produse de grupul Ranbaxy (care deţine la Cluj compania Terapia) în cadrul celor patru fabrici pe care le deţine în India, din cauza nerespectării unor standarde de calitate, scrie presa internaţională. Ranbaxy, deţinut în proporţie de 64% de japonezii de la Daiichi Sankyo, se luptă de mai mulţi ani cu FDA-ul (Food and Drug Administration – autoritatea de reglementare din SUA), iar ultima fabrică intrată în vizorul americanilor este cea de la Toansa, unde se produc ingrediente active.

Reprezentanţii Ranbaxy s-au arătat dezamăgiţi de decizia FDA şi au cerut scuze acţionarilor. În trecut, Ranbaxy era cel mai mare producător din India, iar SUA se numără printre pieţele principale. Aproximativ 40% din medicamentele generice şi OTC-urile vândute pe piaţa din Statele Unite provin din India. Analiştii au caracterizat decizia FDA ca fiind un “dezastru” pentru Ranbaxy.

În plus, vine după ce anul trecut indienii au plătit o amendă de jumătate de miliard de euro, în condiţiile în care au pledat vinovaţi într-un proces în care au fost acuzaţi că au vândut medicamente fabricate sub standarde. Amenda Ranbaxy este cea mai mare plătită de o companie de generice. Ranbaxy deţine cel mai mare producător de medicamente din România, Terapia Cluj, un business de 106 mil. euro în 2012.

Într-un interviu acordat în toamnă Ziarului Financiar, Arun Sawhney, CEO al Ranbaxy, spunea că de la Cluj nu se exportă în SUA, dar că unele părţi din fabrică au fost inspectate de FDA, iar în viitor va analiza această oportunitate. Pentru Ranbaxy, România este o piaţă-cheie, fiind platforma de export în Europa.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO