ZF 24

INS ar putea schimba metoda de calcul al inflatiei

12.02.2008, 17:14 18

Institutul National de Statistica (INS) ar putea trece la calculul indicelui preturilor de consum (IPC) pe baza ponderilor rezultate din combinarea celor inregistrate in conturile nationale si in ancheta bugetelor de familie, a declarat presedintele institutiei, Vergil Voineagu, citat de Mediafax.

"Fara sa anticipez, dar dupa toate probabilitatile, vom adopta o solutie combinata cu ponderi rezultate atat din conturi nationale, cat si din ancheta bugetelor de familie, metoda folosita in 17 tari ale Uniunii Europene", a afirmat Voineagu intr-o conferinta de presa.

El a aratat ca a fost stabilit un calendar cu termene si responsabilitati clare, pentru analiza trecerii la noul sistem, proces in care va participa si Banca Nationala a Romaniei si care se va intinde pana la sfarsitul acestui an.

Presedintele INS a spus ca noul sistem va fi introdus doar in momentul in care consistenta datelor va conduce la valori apropiate intre IPC si noul sistem.

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO