România ar putea avea în 2013 o creştere economică de peste 1,6% dacă va fi un an agricol bun, iar băncile ar trebui să reia creditarea şi să reducă dobânzile la împrumuturi, deoarece cererea de credite nu poate să apară la dobânzi de 15% pe an, consideră Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.
„Fraţi bancheri, dacă nu mai vreţi să daţi credite şi căutaţi resurse prin altă parte, se va întoarce ca un bumerang împotriva voastră. Băncile trebuie să reia creditarea, pe alt model de business, făcând curăţenia necesară. Nu mai trebuie să mizeze pe creditul de consum“, a spus ieri Isărescu la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei. El a sugerat bancherilor că nu trebuie să găsească motive pentru a nu da credite, dând de înţeles că nu mai crede în argumentul absenţei cererii de împrumuturi din partea companiilor şi populaţiei.
„Nu există cerere de credit (spun băncile - n.red.). Stai puţin, dacă ai 15% dobândă, cu inflaţie în scădere, cine să-ţi ia credit? Aveţi toate motivele să reduceţi dobânzile la credite. Dacă băncile se vor juca numai cu lucruri din astea: hai să-i mai jupuim pe clienţi cu un comision, să mai reducem dobânzile la depozite, nu vor face nimic. Aveţi nevoie de o activitate de creditare serioasă, cu viziune, pe termen lung.“
Este pentru prima dată în ultimul an când Isărescu îi somează pe bancheri să reia creditarea şi să renunţe la căutarea de argumente pentru a ţine dobânzile sus.
Costul creditelor în lei se menţine peste 10%, iar împrumuturile în sold sunt chiar mai scumpe, dobânda medie fiind de 11,4% la sfârşitul lunii martie. La creditele de nevoi personale fără garanţii, dobânda medie ajunge la 16% pe an. Nivelul ridicat al dobânzilor la creditele în lei îi descurajează chiar şi pe clienţii solvabili să ia împrumuturi. Băncile au toate motivele să reducă dobânzile la împrumuturi având în vedere şi faptul că dintr-o activitate de creditare serioasă pot extrage resursele prin care să treacă pe profit, a mai arătat Isărescu.
„Noi avem indicatori foarte buni şi nu avem probleme în a obţine finanţare, dar sunt de acord că băncile ar trebui să-şi asume riscuri mai mari atunci când creditează“, spune Dragoş Pavăl, director şi acţionar majoritar al reţelei de bricolaj Dedeman, cu afaceri de 540 mil. euro în 2012.
Bancherii au început să-şi îmbunătăţească estimările privind creşterea PIB din acest an, peste prognoza oficială, estimările mergând spre 2%.
Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro