ZF 24

Respiro pentru clienţii cu credite în franci elveţieni

Respiro pentru clienţii cu credite în franci elveţieni

Autor: Ciprian Botea

08.05.2013, 19:36 1261

BNR a calculat ieri un curs de 3,4976 lei pentru un franc elveţian, în scădere cu 3,6% faţă de cotaţiile din martie, în condiţiile în care francul s-a depreciat în raport cu euro, iar leul s-a întărit în faţa monedei unice.

Anul trecut paritatea leu/franc urcase şi la peste 3,80, în condiţiile în care moneda ţării cantoanelor era văzută de investitori drept un refugiu sigur. Aprecierea puternică a francului a pus mare presiune pe clienţii cu credite în această monedă exotică pentru piaţa locală, care a şi dispărut din oferta băncilor. Soldul total se erodează lent în condiţiile în care este vorba în principal despre credite ipotecare.

La sfârşitul lunii februarie 2013 era vorba despre echivalentul a 2,8 mld. euro. Creditul în franci a fost adus pe piaţă de ungurii de la OTP în 2005, iar un an mai târziu a intrat şi în portofoliul Raiffeisen, mirajul dobânzilor mici propagându-se pe piaţă şi prin oferte ale Volksbank, Bancpost, Băncii Româneşti şi Piraeus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO