ZF 24

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş: O ţintă de deficit de până în 5%, cu un plan de măsuri fiscale şi un plan robust de cheltuieli ne-ar pune la adăpost de riscul cel mai mare pe care îl avem, de suspendare a fondurilor europene. Este exclus să depăşim 5% din PIB

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş: O ţintă de...

Autor: Roxana Rosu

24.07.2023, 14:03 454

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat luni că este exclus ca România să încheie 2023 cu un deficit bugetar mai mare de 5%.

”Este exclus să depăşim 5% din PIB”, a declarat ministrul.

Marcel Boloş a mai spus că actuala cotă de impozitare de 10%, cea mai mică din UE, nu poate să funcţioneze pe termen lung cu peste 70 de facilităţi fiscale.

”O ţintă de deficit de până în 5%, cu un plan de măsuri fiscale şi un plan robust de cheltuieli ne-ar pune la adăpost de riscul cel mai mare pe care îl avem, de suspendare a fondurilor europene”.

Ministrul a precizat că discuţiile din Coaliţie acoperă mai multe aspecte, legate de cheltuieli, de evaziune fiscală, de facilităţi fiscale, de valorificare a resurselor statului.

România a încheiat primele cinci luni din 2023 cu un deficit bugetar de 37 mld. lei (7,4 mld. euro), adică 2,3% din PIB şi ar putea ajunge şi la 6% din PIB pe finalul anului, faţă de o ţintă de 4,4% consemnată în legea bugetului.

În 2022, România a avut un deficit bugetar de 5,7% din PIB.

În luna mai, guvernul Ciucă a cheltuit 49 mld. lei şi a încasat 39 mld.lei, ceea ce înseamnă că deficitul bugetar a fost de 10 mld. lei. Acesta s-a adăugat la cele 27 mld. lei adunate în primele patru luni din an.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO