ZF 24

Nu mai e cale de întoarcere: OpenAI şi Meta au dezvoltat noi modele de Inteligenţă Artificială capabile de raţiune şi planificare

Nu mai e cale de întoarcere: OpenAI şi Meta au...

Autor: Andrei Şerbănescu

10.04.2024, 13:05 7856

OpenAI şi Meta sunt pe punctul de a lansa noi modele AI capabile să raţioneze şi să planifice, paşi esenţiali pentru a obţine o cogniţie supraumană de natură artificială, raportează Financial Times.

Executivii de la OpenAI şi Meta au semnalat în această săptămână că se pregătesc să lanseze următoarele versiuni extinse ale modelelor lor lingvistice, sisteme care alimentează aplicaţiile de inteligenţă artificială generativă, cum ar fi ChatGPT.

Meta a declarat că în următoarele săptămâni va lansa Llama 3, în timp ce OpenAI, susţinută de Microsoft, a indicat că următorul său model, care ar trebui să se numească GPT-5, va fi lansat „în foarte scurt timp".

„Lucrăm din greu pentru a ne da seama cum putem investi aceste modele nu doar cu capacitatea de a vorbit, ci de a raţiona şi planifica", a declarat Joelle Pineau, vicepreşedinte al departamentului de cercetare în domeniul inteligenţei artificiale de la Meta.

Directorul operaţional al OpenAI, Brad Lightcap, a declarat pentru Financial Times că următoarea generaţie de GPT va comporta progrese semnificative în ceea ce priveşte rezolvarea unor „probleme cu un nivel de complexitate ridicat", cum ar fi raţionamentul.

„Vom începe să abordăm inteligenţă artificială care poate fi capabilă să execute sarcini foarte complexe într-un mod mult mai sofisticat", a spus Lightcap într-un interviu. „Suntem abia în stadiile încipiente în ceea ce priveşte descoperirea şi exploatarea capacităţii de a raţiona pe care o au aceste modele."

Sistemele de inteligenţă artificială din prezent sunt „foarte bune în executarea unor sarcini punctuale", a adăugat Lightcap, fiind încă „destul de limitate" în ceea ce priveşte capacităţile lor.

Îmbunătăţirile aduse de Meta şi OpenAI fac parte dintr-un val de noi modele lingvistice lansate în acest an de companii precum Google, Anthropic şi Cohere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO