ZF 24

PwC România şi D&B David şi Baias au acordat consultanţă Consiliului Judeţean Bihor pentru instituirea unor curse aeriene regulate de pe aeroportul din Oradea

PwC România şi D&B David şi Baias au acordat...

Autor: Roxana Rosu

17.04.2024, 10:11 112

PwC România şi D&B David şi Baias, societatea de avocatură corespondentă PwC în România, au acordat consultanţă Consiliului Judeţean Bihor în vederea instituirii unor obligaţii de serviciu public (OSP) pentru operarea unor curse aeriene regulate de pe Aeroportul Internaţional Oradea.

Obligaţiile de serviciu public aerian reprezintă o premieră în România şi sunt limitate astfel încât să garanteze pe rutele vizate operarea unor servicii aeriene regulate minime care să satisfacă anumite standarde fixe (precum cele de continuitate, regularitate şi de capacitate minimă), în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1008/2008 privind normele comune pentru operarea serviciilor aeriene în Comunitate, cu modificările şi completările ulterioare. În urma unei licitatii publice, accesul la serviciile regulate pe o rută OSP poate fi limitat la un singur operator aerian din UE, inclusiv cu posibilitatea acordării unei compensaţii financiare pentru satisfacerea cerinţelor OSP.

În România, prima rută OSP instituită vizează servicii aeriene regulate între Oradea şi Varşovia.

Avizul de informare privind instituirea OSP pe această rută şi invitaţia de participare la procedura publică de ofertare pentru operarea de servicii aeriene regulate în conformitate cu OSP au fost publicate în Jurnalul Oficial al UE în data de 8 ianuarie 2024.

În urma licitaţiei derulate, semnarea contractului valabil pe o perioadă de patru ani cu LOT Polish Airlines în calitate de ofertant declarat câştigător a avut loc în data de 12 aprilie. Zborurile pe ruta Oradea – Varşovia vor fi operate de LOT Polish Airlines cu o frecvenţă de 4 zboruri pe săptămână şi cu aeronave având o capacitate minimă de 75 de locuri.

Consultanţa acordată de echipa PwC şi D&B a vizat informarea Comisiei Europene cu privire la intenţia Consiliului Judeţean Bihor de instituire a unor obligaţii de serviciu public şi justificarea acesteia având în vedere importanţa strategică a serviciilor aeriene regulate în dezvoltarea regională a municipiului Oradea şi judeţului Bihor. De asemenea, echipa PwC şi D&B a oferit asistenţă în pregătirea documentaţiei şi organizarea procedurii de ofertare publică pentru selectarea operatorilor aerieni care vor opera rutele vizate de obligaţiile de serviciu public în condiţii de exclusivitate.

Echipa PwC România a fost formată din Ionuţ Simion, Partener, Sorin Petre, Partener, Ruxandra Chiriţă, Director, Cristina Rusen, Director, Vlad-Tiberiu Radu, Senior Associate.

Echipa D&B David şi Baias a fost coordonată de Sorin David, Partener şi formată din specialişti în dreptul Uniunii Europene şi al concurenţei, respectiv Lucian Bozian, Avocat Senior Coordonator, Sonia Voinescu, Avocat Senior Coordonator, Gabriela Ifrim, Avocat Senior.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO