ZF 24

Sectoarele de software şi servicii pentru afaceri au atras anul trecut un sfert din proiectele de investiţii străine directe la nivel european

Sectoarele de software şi servicii pentru afaceri au...

Autor: Roxana Rosu

31.05.2017, 15:00 101

Sectoarele de software şi servicii pentru afaceri au atras anul trecut împreună un sfert din totalul proiectelor de investiţii străine directe la nivel european, producţia de soft fiind pe primul loc, cu 780 de proiecte, în creştere cu 12%, potrivit ediţiei din 2017 a barometrului EY European attractiveness survey.

Investiţiile străine directe (ISD) au atins un nivel record în 2016, cu 5.845 de noi proiecte înregistrate (o creştere de 15% faţă de anul precedent). Acest fapt a dus la crearea unui număr de de aproape 260.000 locuri noi de muncă (o creştere de 19%).

Serviciile pentru afaceri au urmat pe locul al doilea în clasamentul noilor proiecte, cu un număr în creştere de investiţii, de 47% în 2016. Această creştere a fost alimentată de puternica activitate înregistrată în Marea Britanie, Franţa şi Spania. Irlanda şi Olanda s-au remarcat şi ele prin creşteri impresionante ale numărului de proiecte ISD în servicii pentru afaceri, de 343%, respectiv 133%.

Sectorul de producţie european a atras peste 1.500 de proiecte ISD în 2016 – o creştere anuală de 6%, faţă de 29% din proiectele ISD (1.455) şi 53% din noile locuri de muncă în 2015.

Regiunea CEE se poziţionează din ce în ce mai mult ca "atelierul de producţie" al Europei. În 2016, regiunea CEE şi-a asigurat 755 de proiecte, marcând o creştere de 15% şi o cotă globală de 49% din totalul proiectelor ISD europene de producţie – în creştere faţă de 45% în 2015.

Activităţile de vânzări şi marketing au atras 46% din toate proiectele ISD în 2016, în creştere faţă de 41% în 2015. Este de remarcat faptul că firmele care au iniţiat proiecte de investiţii străine directe în afara Europei au cumulat 45% din proiectele ISD din vânzări şi marketing.

Întrebaţi despre impactul pe care l-ar putea avea Brexitul asupra operaţiunilor companiilor lor, 80% dintre investitorii stabiliţi în Europa au declarat că nu au planuri de schimbare sau de relocare. Cu toate acestea, au subliniat că au unele îngrijorări legate de posibilele consecinţe fiscale, administrative şi de reglementare. Fără să nege incertitudinea legată de climatul geopolitic curent, 65% dintre investitorii intervievaţi au încredere în viitorul Uniunii Europene.

Datele arată că libera circulaţie a mărfurilor, a serviciilor, a capitalului şi a forţei de muncă pe cuprinsul celor 28 de state membre continuă să ofere un mediu suficient de atractiv în care afacerile să se dezvolte, se se adapteze şi să investească – generând astfel profit şi noi locuri de muncă.

Educaţia şi urgenţa îmbunătăţirii abilităţilor profesionale din Europa sunt principalele motive pentru care investitorii acţionează în regiune (37%, în creştere faţă de 29% în 2015), urmate de necesitatea de a susţine sectorul high-tech şi inovaţia (34%).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO