ZF 24

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Daniela Stoican

22.01.2014, 20:31 76

Polonia ar trebui să intre în zona euro, a declarat comisarul european pentru buget Janusz Lewandowski, care a atenţionat că dacă Varşovia nu va lua în viitor decizia de a adopta euro, nu va putea să rămână printre factorii de decizie ai Uniunii Europene, potrivit Agenţiei Poloneze de Presă (PAP). Janusz a menţionat că şi Suedia este „bine venită” în zona euro. Pe de o parte zona euro este foarte dornică să primească cele două ţări ca membre, dar pe de alta ambelor state le lipseşte încrederea în uniunea monetară din cauza crizei în desfăşurare. Dacă polonezii şi companiile poloneze nu vor fi convinse că adoptarea euro este o decizie bună, nu va exista sprijin politic pentru modificările constituţionale necesare adoptării euro. Comisarul a mai spus că decizia Poloniei de a trece la moneda unică va avea o importanţă strategică la fel de mare ca decizia ţării de a deveni membră a UE şi că pe măsură ce zona euro se reformează decizia va creşte în importanţă. Polonia este cea mai mare economie din sud-estul Europei şi singura care a reuşit să evite recesiunea în timpul şi după criza economică mondială.

Banca franceză Crédit Agricole va vinde divizia din Bulgaria băncii locale Corporate Commercial Bank, iar în acest sens cele două părţi au semnat un acord, scrie agenţia Thomson Reuters. Informaţiile vin de la banca franceză, care nu a dezvăluit preţul subsidiarei bulgăreşti. Cu active de 489 mil. leva (250 mil. euro) la sfârşitul lunii septembrie anul trecut, divizia Crédit Agricole din Bulgaria este a 21-a ca mărime dintre cele 31 de bănci cu activităţi în Bulgaria. Crédit Agricole Bulgaria a avut pierderi nete de 10,9 milioane leva (5,5 milioane euro) în primele nouă luni ale anului trecut, conform datelor băncii centrale bulgare. Crédit Agricole a precizat că prin vânzarea afacerii din Bulgaria îşi reduce cu 160 mil. euro activele ponderate în funcţie de risc, iar rata de solvabilitate va scădea cu mai puţin de un punct de bază. Tranzacţia urmează să fie analizată de autorităţile bulgare de supraveghere. Corporate Commercial Bank, a patra mare bancă de pe piaţa din Bulgaria, a anunţat separat că Crédit Agricole Bulgaria va fi rebranduită după încheierea tranzacţiei şi că aceasta se va concentra pe clienţii individuali şi pe finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii. Băncile cu acţionari străini deţin aproximativ 70% din sistemul bancar bulgar.

Lanţul francez de retail Auchan va deveni al doilea retailer ca mărime de pe piaţa poloneză după ce va prelua hipermarketurile Real din Polonia de la grupul german Metro, scrie Warsaw  Business Journal. Auchan a primit aprobarea autorităţii de reglementare pentru achiziţia hipermarketurilor Real, dar cu condiţia să vândă apoi opt dintre ele în termen de 18 luni de la încheierea tranzacţiei. Tranzacţia dintre Auchan şi Metro vizează 57 de hipermarketuri Real din Polonia. Auchan deţine în prezent 27 de hipermarketuri pe piaţa poloneză precum şi mai multe magazine de mici dimensiuni. La sfârşitul lunii noiembrie 2013 Auchan a cumpărat de la Metro hipermarketuri Real din Europa Centrală şi de Est pentru 1,1 miliarde de euro. Tranzacţia cuprinde operaţiunile Metro din Polonia, Rusia, Ucraina şi România. În România, Auchan deţine 31 de hipermarketuri după preluarea a 20 de magazine Real, iar anul acesta va ajunge, probabil, al doilea mare lanţ de hipermarketuri de pe piaţa locală după cifra de afaceri, depăşind Carrefour. Pe prima poziţie va rămâne Kaufland.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24