ZF 24

Un antreprenor: Ucraina este România din anul bătăliei de la Costeşti

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

04.12.2013, 21:31 1875

România are exporturi în Ucraina de doar 800 mil. euro pe an, infim în comparaţie cu ce exportă în ţări mai înde­păr­tate din Vest, cu toate că îi este stat vecin cu una dintre cele mai numeroase populaţii din Europa, adică 40 de milioane.

Însă, chiar şi în aceste condiţii, revoltele din Ucrai­na, care au destabilizat ţara în ultima săptămână, sunt de rău augur pentru businessul românesc, care a reuşit să se extindă la nord de Cernăuţi. Exporturile României sunt duble faţă de 2005, astfel încât România a devenit exportator net faţă de vecinul său de la nord. Importurile din Ucraina au fost de 500 de milioane de euro anul trecut.

De ce nu au exportatorii români o prezenţă mai mare în Ucraina? Pentru că aici ei se lovesc de barierele specifice fostelor republici sovietice, de birocra­ţie, de infrastructura deficitară, de interesele oligarhilor şi chiar de neîncrederea în străini.

„Ucraina este o ţară foarte dificilă, este o ţară cu un grad ridicat de risc, este România la momentul bătăliei de la Costeşti“, a explicat Dan Mircescu, proprietarul producătorului şi distribuitorului de sisteme pentru acoperiş Final Distribution, care exportă în Ucraina, făcând referire la mineriada din 1999, când zeci de mii de mineri aflaţi în marş spre Bucureşti s-au războit şi au copleşit forţele de ordine.

Pe de altă parte, Ucraina este o piaţă foarte mare, care are multe similitudini cu ce era în România în urmă cu 10-15 ani, o piaţă care are nevoie de foarte multe lucruri, a explicat Daniel Mocanu, acţionar al companiei Daas, furnizor de servicii şi echipamente profesionale pentru hoteluri, prezentă şi ea pe piaţa ucraineană.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO