ZF 24

Vrancart, unul dintre cei mai mari producători de carton ondulat, hârtie igienico-sanitară şi ambalaje de carton pe piaţa din România, a contractat o facilitate de credit de 21,4 milioane euro de la ING Bank, pentru a sustine dezvoltarea companiei

Vrancart, unul dintre cei mai mari producători de carton...

Autor: Roxana Rosu

16.11.2023, 13:15 416

Vrancart, unul dintre cei mai mari producători de carton ondulat, hârtie igienico-sanitară şi ambalaje de carton pe piaţa din România, a contractat o facilitate de credit de 21,4 milioane euro de la ING Bank, pentru a sustine dezvoltarea companiei.

„Noile finanţări de la ING vizează toate cele 3 divizii ale companiei, respectiv Waste Management, Paper şi Packaging. Procesul investiţional urmează să se deruleze în următorii 2 ani, astfel încât Vrancart îşi va consolida poziţa de campion al economiei circulare din România.  După inaugurarea în luna august a primului parc fotovoltaic de 1 MW, grupul Vrancart are în derulare alte proiecte de producţie a energiei electrice şi termice din surse regenerabile, ce urmează a fi finalizate pe parcursul anului viitor: un nou parc fotovoltaic de 20 MW şi o staţie de cogenerare de înaltă eficienţă energetică, care vor asigura împreună mai bine de 50% din nevoile interne de consum. De asemenea, avem în dezvoltare facilităţi de reciclare a deşeurilor de plastic, lemn, dar şi a hârtiei şi reziduurilor aferente de calitate inferioară care se vor transforma în materii prime sau produse finite pentru diversele nevoi de producţie şi ambalare ale pieţei din România şi regiune”, a declarat   Dragoş Holban, CFO în cadrul grupului Vrancart.

În contextul creşterii industriei ambalajelor, producătorul român vrea să investească în achiziţia de echipamente şi în dezvoltarea capacităţilor de reciclare, de producţie şi logistice.  

Vrancart este singurul producător de hârtii igienico-sanitare din România ce au la bază deşeurile de hârtie recuperate şi procesate în propria fabrică de la Adjud, care apoi sunt convertite în produse de larg consum prin intermediul facilităţilor subsidiarei Rom Paper de la Braşov şi Adjud.
În prezent, compania reciclează peste 40% din totalul de maculatură colectat la nivel naţional, ceea ce înseamnă aproximativ 300 tone de deşeuri de hârtie şi carton reciclate zilnic.
În anul 2022, prin reţeaua centrelor de colectare Vrancart s-au strâns peste 150.000 de tone de deşeuri nepericuloase, reciclate în instalaţiile proprii sau la parteneri.

„ING a fost mereu un partener pentru dezvoltarea companiei Vrancart, arâtând un sprijin puternic, încă de la începutul parteneriatului din 2014. De-a lungul celor 9 ani, am finanţat şi refinanţat diferite proiecte de investiţii pentru a încuraja planurile de creştere ale afacerii. Ne bucurăm să fim alături de aceştia, prin facilităţi de credit de peste 21 milioane de euro, pentru proiectele lor destinate economiei circulare”, a spus Alexandrina Băluţă, Manager Strategie Companii Medii, în divizia Business Banking, în cadrul ING Bank România.

Vrancart a raportat pentru primele nouă luni din 2023 venituri de 342 mil. lei, în scădere faţă de cele 410 mil. lei din aceeaşi perioadă a anului precedent, şi un profit net de 8,8 mil. lei, se arată în raportul trimestrial publicat la la Bursa de Valori.  

Grupul Vrancart, cu o vechime de 46 de ani pe piaţa din România, este format din 4 companii: Vrancart S.A., Rom Paper, Vrancart Recycling şi Ecorep Group.

Circa 75% din capitalul social al companiei este deţinut de SIF Banat-Crişana (SIF1), urmat de Pavăl Holding, vehiculul de investiţii al fondatorilor reţelei de bricolaj Dedeman, cu o participaţie de 17,2%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO