ZF News

Danone spune că rămâne proprietarul afacerii din Rusia

Danone spune că rămâne proprietarul afacerii din Rusia

Autor: Daniel Belu

30.07.2023, 09:29 373

Danone SA a declarat că firma franceză rămâne proprietarul legal al operaţiunilor sale ruseşti de produse lactate, chiar şi după ce Moscova a preluat controlul asupra acestei afaceri, conform Bloomberg.

Producătorul Activia a făcut această declaraţie miercuri, când a raportat rezultatele celui de-al doilea trimestru. Danone înregistrează o depreciere de 200 de milioane de euro (221 de milioane de dolari) pentru aceste active, pe lângă o taxă anterioară de 500 de milioane de euro. Danone a declarat în octombrie că se aşteaptă la o depreciere de până la 1 miliard de euro.

Afacerea rusă are aproximativ 8.000 de angajaţi şi 12 fabrici care produc mărci de patrimoniu, cum ar fi crema acră Prostokvashino. La începutul acestei luni, Danone şi-a redenumit marca Activia din Rusia în AktiBio, ca parte a pregătirilor de cesiune.

Săptămâna trecută, Rusia a transferat activele către Agenţia Federală de Gestionare a Proprietăţii pentru "gestionare temporară", potrivit decretului preşedintelui Vladimir Putin. Guvernul a justificat mişcarea prin normele adoptate recent care vizează companiile din ţări "neprietenoase". Acum, afacerea este administrată de o rudă a liderului cecen Ramzan Kadyrov.

Tranziţia a fost dificilă, iar Danone organizează încă întâlniri cu personalul de două ori pe zi, a declarat Francois Banon, purtător de cuvânt al companiei.

"Avem oameni pe care îi cunoaştem de zeci de ani care lucrează acolo şi de la începutul războiului, am fost în contact foarte, foarte, foarte, foarte strâns cu ei", a spus el. "Ce se va întâmpla în viitor? Nu ştim şi de aceea este atât de multă emoţie."

Yakub Zakriev, în vârstă de 32 de ani, care este ministrul agriculturii din Cecenia, figurează ca director general al Danone Rusia, potrivit serviciului oficial de informaţii Spark-Interfax. El este nepotul lui Kadyrov, conducătorul cecen care este un protejat al lui Putin şi care a fost acuzat în repetate rânduri de încălcări ale drepturilor omului în sudul republicii ruseşti.

Directorul general al Danone, Antoine de Saint-Affrique, a declarat că societatea rămâne concentrată pe siguranţa angajaţilor şi pe continuitatea operaţională. El a vorbit în cadrul unui webcast cu analiştii.

Compania a mai spus că va face o ajustare de 500 de milioane de euro în bilanţ pentru a reflecta tranzacţiile valutare negative.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO