ZF News

UE este de acord să accelereze obiectivele privind energia regenerabilă pentru 2030, grăbind tranziţia de la combustibilii fosili

UE este de acord să accelereze obiectivele privind...

Autor: Daniel Belu

02.04.2023, 16:04 156

Uniunea Europeană este pregătită să îşi accelereze obiectivele privind energia din surse regenerabile pentru 2030, ceea ce va accelera renunţarea la combustibilii fosili, în timp ce blocul comunitar încearcă să reducă rapid emisiile şi să îşi diminueze dependenţa de Rusia, conform CNBC.

Negociatorii Consiliului European şi ai Parlamentului European au ajuns joi la un acord provizoriu pentru ca, până la sfârşitul deceniului, 42,5% din energia blocului de 27 de naţiuni să provină din tehnologii regenerabile, cum ar fi energia eoliană şi solară, a declarat pe Twitter deputatul european Markus Pieper.

Pieper a descris acordul ca fiind "o zi bună pentru tranziţia energetică a Europei".

Se spune că acordul ar include o "completare indicativă" suplimentară de 2,5% pentru a permite blocului să ajungă la o cotă de 45%. Acesta ar urma să înlocuiască obiectivul actual al directivei UE privind energiile regenerabile pentru o cotă de 32% de energie regenerabilă până în 2030, care este în vigoare din decembrie 2018.

Propunerea trebuie acum să fie aprobată de reprezentanţii statelor membre ale UE în Consiliu şi apoi în Parlament. Astfel de acorduri sunt date, de obicei, cu modificări minime.

UE a declarat că îşi propune să fie neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2050. Pe termen mediu, UE doreşte ca emisiile nete de gaze cu efect de seră să fie reduse cu cel puţin 55% până în 2030, ceea ce reprezintă planul "Fit for 55".

Pachetul "Fit for 55" a fost prezentat pentru prima dată în iulie 2021 şi urmăreşte să alinieze cadrul legislativ al UE în domeniul climei şi al energiei la obiectivul său de neutralitate climatică pentru 2050.

Invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia începând cu februarie 2022 şi criza energetică care a urmat au schimbat fundamental peisajul energetic al regiunii în ultimele luni. Legiuitorii blocului comunitar au fost presaţi să alinieze obiectivele regiunii la această nouă realitate.

UE s-a angajat să renunţe la combustibilii fosili ruşi până în 2027, ca răspuns la ostilităţile preşedintelui Vladimir Putin în Ucraina.

Cercetările publicate la sfârşitul lunii februarie de către grupul de reflecţie independent Ember au arătat că rata de instalare a aşa-numitelor tehnologii energetice curate preconizată de UE este pe cale să depăşească aşteptările din pachetul său "Fit for 55".

Analiştii de la Ember au avertizat că UE riscă să "ucidă ritmul" tranziţiei sale energetice dacă rămâne la un obiectiv scăzut.

Arderea combustibililor fosili, cum ar fi cărbunele, petrolul şi gazele naturale, este principala cauză a crizei climatice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO