ZF Transilvania

Piata Rasdaq

04.05.2004, 00:00 16



Actiunile companiei de prelucrare a aluminiului Alprom Slatina s-au mentinut si ieri aproape de maximul istoric atins saptamana trecuta. In ultimele 12 luni, cotatia actiunilor Alprom s-a dublat.



Chiar daca Alprom si-a majorat anul trecut pierderile de aproape 18 ori pana la 179 miliarde de lei, actiunile companiei nu au ramas fara cumparatori pe piata. Majoritatea investitorilor mizeaza in primul; rand pe efectele pozitive ale fuziunii Alprom cu Alro Slatina, principalul actionar al societatii, cu 85% din actiuni, dar si principalul furnizor.



Mai multe pachete de actiuni reprezentand 0,6% din actiunile producatorului de materiale de constructii Elpreco Craiova au fost transferate iari, iar cotatia actiunilor companiei a urcat cu aproape 19% fata de valoarea antarioara. Cele mai multe dintre actiuni s-au transferat la cotatia maxima a zilei. Valoarea totala a operatiunilor a depasit 1,1 miliarde de lei. In ultimele luni, principalul cumparator de actiuni Elpreco a fost fondul de investitii Broadhurst, care a ajuns sa detina impreuna cu celelalte fonduri administrate de New Century Holdings peste 60% din capitalul societatii.



Actiunile Bancii Comerciale Carpatica au fost din nou cele mai tranzactionate de la categoria I a Bursei Electronuice RASDAQ, cu tranzactii in valoare de peste 800 milioane de lei. Pretul actiunilor Carpatica a coborat ieri sub nivelul de 40.000 lei/actiune, dupa maximul de 43.000 lei/actiune atins cu o saptamana in urma. Carpatica s-a inscris altfel pe tendinta usor descendenta pe care o inregistreaza celelalte banci de pe piata de capital, BRD si Transilvania, cotate la Bursa. Cotatia Carpatica a atins ieri un minim de 39.500 lei/actiune, iar cotatia medie a coborat ieri cu 3,5%.



Actiunile Rompetrol Bucuresti au continuat tendinta de scadere si au atins cea mai mica valoare inregistrata in acest an, 620 lei/actiue. Cotatia medie a actiunilor companiei a pierdut 1,6% din valoare in conditiile in care valoarea tranzactiilor a fost de doar 48 milioane de lei.



Cele mai tranzactionate actiuni de la cetagoria de baza a pietei au fost cele ale producatorului de mase plastice Napochim Cluj. Cotatia Napocim a urcat ieri cu 11%, recuperand astfel o parte din scaderile din ultimele zile. Valoarea celor sase tranzactii a fost de 237 milioane de lei. Napochim este detinuta de salariati, a caror asociatie controleaza 51% din actiuni.



Valoarea totala a operatiunilor de pe piata RASDAQ a fost ieri de 7,8 miliarde de lei, din care 2,7 miliarde de lei au reprezentat actiunile transferate in cadrul singurei tranzactii speciale incheiaie ieri International Railway Systems a reusit sa atraga in cadrul acesteia un pachet de 0,9% din actiunile producatorului de mijloace de transport feroviar Meva Mehedinti in cadrul ofertei publice de preluate in vederea delistarii companiei.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24