Zf TV

VIDEO. Kinga Daradics, CEO al Mol România: Vrem să deschidem 70 de noi benzinării în următorii cinci ani

Autor: Alexandru Matei

06.03.2012, 13:07 296

Liberalizarea preţurilor şi investiţiile în energia regenerabilă au fost principalele subiecte de discuţie la Power Summit '12, eveniment organizat pe 28 şi 29 februarie de Ziarul Financiar şi la care au participat cele mai importante nume ale industriei de energie din România. Oficialii marilor grupuri străine cu operaţiuni pe piaţa locală au atras atenţia că România riscă să piardă investiţii importante dacă piaţa de energie nu va fi liberalizată, cu preţul unor costuri mai mari pentru populaţie şi cu riscul de a ajunge importator de energie dacă nu va obţine fondurile necesare pentru a finanţa investiţiile în tehnologie.

Kinga Daradics, CEO al Mol România

Vrem să deschidem 70 de noi benzinării în următorii cinci ani, să începem activităţile în sectorul upstream.

Pentru anul acesta avem un scenariu moderat, cu o creştere redusă. Nu pot da însă detalii.

Vedem în perioada următoare o dezvoltare a businessului pe partea de infrastructură, vedem infrastructuri finalizate, lucru care va influenţa pozitiv afacerile noastre.

Mol intenţionează să deschidă în România o benzinărie ecologică. Pereţii sunt vii, vor fi făcuţi din plante. Staţia consumă cu 50% mai puţină energie. Panourile solare arată ca un copac, este un concept futuristic. Practic această benzinărie are şi un încărcător pentru maşinile electrice, dar şi clădirea va face parte din clasa energetică A plus. Depinde de producători, dar intenţionăm să o deschidem într-un an sau doi.

Ar fi o greşeală să spun că dacă în condiţiile în care ar fi oportunităţi de achiziţii pe piaţă Mol nu le va lua în considerare, însă în acest moment nu pot face nicio previziune clară cu privire la acest subiect.

România este diferită comparativ cu Ungaria, are spaţiu de creştere. Spre exemplu, la capitolul număr de maşini pe cap de locuitor. Şi nu numai faţă de Ungaria, dar şi faţă de ţări mai dezvoltate precum Austria.

Este greu de spus dacă economia românească va creşte cu 1,5%. Dacă vom avea stabilitate macroeconomică, această ţintă va putea fi atinsă.

În 2012 văd o piaţă care va evolua în funcţie de înţelegerile pe care România le are cu FMI, dar şi în funcţie de stabilitatea macroeconomică. Un alt element determinant va fi evoluţia din Europa de Vest. Totul depinde până la urmă de puterea de cumpărare.

În 2011 am avut o piaţă plină de provocări, afectată de recesiune. Pot spune că suntem într-o piaţă plină de provocări. Pe piaţa de retail am crescut cu 4% într-o piaţă în scădere. Am făcut eforturi pe piaţa B2B şi B2C prin programul de loialitate. Am avut grijă de clienţii noştri şi de aceea am crescut.

Este vorba despre o industrie globală. Preţul petrolului este afectat de evoluţiile politice, de Africa de Nord şi de Orientul Mijlociu, este o piaţă volatilă. Piaţa globală are o volatilitate ridicată. Partea de cerere depinde de cererea care vine din economiile emergente. Nu ne aşteptăm la preţuri mai mici de 100 de dolari per baril.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO