Ziarul de Duminică

ATELIER/ Institutul Blecher

ATELIER/ Institutul Blecher
12.05.2010, 15:15 36
In septembrie 2009 s-au implinit o sută de ani de la naşterealui Max Blecher. Cu excepţia câtorva reviste culturale carecontinuă să se menţină la inălţime (in special "Observatorcultural"), n-am auzit vorbindu-se prea mult despre ceea ce ar fitrebuit să fie e o aniversare importantă pentru literaturaromână.
In plus, contextul dezastruos al unei "scene literare"bucureştene ce părea in moarte clinică şi constatarea destul detristă că mulţi dintre tinerii mei colegi (in care cred) nici nuauziseră de Blecher, ce să mai vorbim despre superbele sale cărţi,m-au convins să pornesc o serie de intâlniri şi lecturi-atelierunde să citească, in tandem, câte un autor confirmat (dintre ceiincă tineri, dar activi după 2000) şi un june aflat incă la inceput(de obicei, nedebutat in volum).
Păstrez, desigur, in minte perioada extraordinară a anilor2002-2004 (după 2005 a venit, inevitabil, declinul), cu lucrurilefoarte importante pentru noi, cei pe atunci foarte tineri, cares-au intâmplat in cenaclul "Euridice" condus de către Marin Mincu.Cenaclul "Euridice" a existat cât a existat Marin Mincu, găzduit inultima perioadă de Biblioteca Metropolitană Bucureşti, insăajunsese doar o rămăşiţă a cenaclului exploziv in care, de-a lungula trei ani, ceea ce avea să fie numit Generaţia 2000 s-a manifestatcu ce avea mai bun, in compania unor scriitori consacraţi, caren-au fost mai niciodată cruţaţi de "lupii tineri" incurajaţi curăutatea sa specifică de către criticul-protector.
Pentru a ne aminti de un scriitor exemplar (şi, mai ales,pentru ca aceia care incă nu l-au citit să o facă!), am numitaceastă serie de intâlniri (la care mă gândeam de mai bine de ojumătate de an) Institutul Blecher. Prima ediţie a avut locduminică, 20 septembrie 2009, şi i-a avut ca invitaţi pe Dan Comanşi Sorin Despot. Au urmat, in săptămânile următoare, alte şapteediţii, in care publicul - tot mai numeros, mai implicat şi maidornic să comenteze ceea ce s-a citit - i-a putut auzi pe VasileLeac şi Mihai Duţescu, pe Vasile Ernu şi Ilieş Gorzo, pe DumitruBădiţa şi Andrei Ruse, pe Adela Greceanu şi Adrian Diniş, pe ŞtefanManasia şi Gabriela Toma, Mugur Grosu şi Stoian G. Bogdan, CosminPerţa şi Moni Stănilă. Intâlnirile au fost găzduite de Dharma Bar,str. Blănari, nr. 9, nu departe de un alt loc cu o frumoasă istoriepentru scriitorii de după 2000 (şi nu numai): Club A, unde RăzvanŢupa şi-a ţinut "Poeticile cotidianului" (care există şi astăzi,deşi imi vine greu să intuiesc spre ce le va orienta Ţupa inviitor) intre 2005 şi 2010.
Din februarie 2010, noua gazdă a intâlnirilor de la "Blecher"a devenit Sala Oglinzilor a Uniunii Scriitorilor din România,organizaţie care a venit, prin vocea lui Gabriel Chifu, cupropunerea de a primi in celebra incăpere, pentru prima oară, undesant de scriitori care nu fac parte din USR. Ceea ce,fireşte, nu a rămas netrecut cu vederea de unii membri, care ar fipreferat starea de letargie şi dolce far niente cu careestablishmentul ne-a obişnuit in ultimii ani.

Până acum, prin cele nouăsprezece ediţii ale sale, InstitutulBlecher (cu o arhivă pe care o actualizez după fiecare "rundă" şicare poate fi găsită la adresa de internet institutulblecher.blogspot.com)a devenit locul in care cei mai tineri poeţi şi prozatori işi potverifica ultimele producţii şi unde, pentru prima dată, scriitoriidebutaţi la sfârşitul anilor '90 şi inceputul anilor 2000 se supununei probe dificile - nu mai sunt ei ultimii veniţi, iarpoziţia pe care o ocupă este, din punctul de vedere al celornedebutaţi, una centrală, aşa incât nu mai pot fi invocateargumentele (dar nici acuzele) vehiculate frecvent in prima parte adeceniului. In plus, pe lângă (incă) tinerii "douămiişti" (RaduVancu, Ioana Bogdan, Teodor Dună, Augustin Cupşa, Marin MălaicuHondrari, Gabriel Daliş, Alexandru Potcoavă, Felix Nicolau, SilviuGherman, Aurelia Borzin) şi scriitorii incă nedebutaţi (AndreiDosa, Livia Ştefan, Ioana Miron, Aura Maru), au inceput să citeascăla Blecher scriitori din cam toate generaţiile, care nu se sfiescsă-şi arunce in joc literatura, pe care să o supună unei probedeloc de neglijat: au citit la Institut Radu Aldulescu şi IonelCiupureanu, Octavian Soviany şi Ioan Pintea, vor citi ConstantinAbăluţă şi Nichita Danilov, aşa că nu poate spune nimeni căintâlnirile de la Uniune, sub semnul lui Blecher, sunt o intâmplaredoar pentru scriitorii cei mai tineri şi mai dornici de afirmare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO