Ziarul de Duminică

Che Guevara şi John Fitzgerald Kennedy/ de Ziarul de duminică

Che Guevara şi John Fitzgerald Kennedy/ de Ziarul de...

Autor: Ziarul de Duminica

16.05.2013, 23:51 126

Carlo Bata

Ernesto Che Guevara

Omul care a devenit simbol al egalitarismului şi al libertăţii popoarelor

Editura Litera

Colecţia Biografii bestseller. Prefaţă de Sandra Petrignani. Traducere din limba italiană de Geanina Tivdă. Irlandez pe linie paternă şi basc pe linie maternă, argentinialul Ernesto Guevara a fost cetăţean de prim rang al Cubei. În urma unui scurtcircuit mediatic, a devenit icoana mişcării contestatare studenţeşti, simbolul unei generaţii fascinate de frumuseţea şi de curajul său, erou romantic şi martir creştin. Nu mai contează dacă era într-adevăr bun, un „sfânt laic“ cum fusese numit, sau dacă mâinile îi erau pline de sânge, consecinţa inevitabilă a atâtor bătălii în care nu sufereau şi nu mureau doar „cei răi“. Era onest, simpatic, cult, exaltat, imposibil de ţinut în frâu. Îndrăzneţ până la autodistrugere, nebun şi sinucigaş, generos, fără să-i pese de sine, el însuşi primul îndrăgostit de legenda sa de erou. Reprezenta inocenţa celui care crede într-o lume mai bună şi hotărârea celui care are convingerea că poate construi această lume cu propriile mâini şi cu armele. Imaginea lui Guevara a funcţionat ambivalent: erou simbol al luptătorilor din gherila urbană, dar şi al adepţilor nonviolenţei, înarmaţi doar cu chitare. Tată fugar a cinci copii, soţ a două soţii aflat mereu departe, mare jucător de şah. Ignorant înrăit al naturii umane, spunea: „Tot ce există va fi împărţit tuturor, nimeni nu va primi mai mult decât ceilalţi“. Afectuos cu copiii, spunea: „Singurii privilegiaţi în Cuba vor fi copiii“. Şi nu şi-a încălcat niciodată promisiunile, şi dansa tango, şi avea drept hobby fotografia.
Cele 84 de fotografi alb-negru care însoţesc textul documentează în imagini sugestive epoca şi viaţa lui Che Guevara.

Marilena Gala

John Fitzgerald Kennedy

Un preşedinte devenit mit al tuturor noilor generaţii

Editura Litera

Colecţia Biografii bestseller. Prefaţă de Carlo Rossella. Traducere din limba italiană de Alina Ştefănescu. John Fitzgerald Kennedy a reprezentat un mit, dar şi un exemplu pentru generaţia postbelică. Mulţi americani, dar şi europeni l-au admirat – era frumos, aristocrat, puternic, curajos, realist, plin de energie. Avea patruzeci şi trei de ani când a devenit preşedinte, cel mai tânăr păreşedinte american din istorie, primul născut în secolul XX, primul catolic. Trei ani mai târziu a fost asasinat la Dallas, în circumstanţe nici până astăzi pe deplin elucidate. Lumea a plâns de furie şi de frustrare. Foarte mulţi l-au regretat, mai ales pentru că îşi pusese în gând să schimbe istoria şi lumea. A convins şi a insuflat speranţă. Istoricul Arthur Schlesinger spunea „am pierdut ceva vital, adică viziunea unei Americi ca republică umană, raţională, democrată, care colaborează cu celelalte state şi instituţii internaţioanle pentru a promova democraţia, drepturile omului, pacea.” S-a scris enorm, în toate limbile pământului despre acest preşedinte. Albumul de faţă se remarcă nu atât prin text, cât prin adunarea celor 80 de excelente fotografii alb-negru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO