Ziarul de Duminică

Cine mai are nevoie azi de literatură?/ de Ziarul de duminică

Cine mai are nevoie azi de literatură?/ de Ziarul de...

Autor: Ziarul de Duminica

19.03.2015, 23:57 39

Duminică 22 martie 2015, ora 11.00, la Sala Atelier a TNB, Alex. Ştefănescu va susţine conferinţa cu tema Cine mai are nevoie azi de literatură?

„Mi se adresează de multe ori întrebarea: cine mai are nevoie azi de literatură? Iată răspunsul meu: toţi avem nevoie de literatură, dar nu ştim că avem nevoie.

Cu sute de ani în urmă, marinarii care călătoreau pe mări şi oceane vreme îndelungată se îmbolnăveau de o boală misterioasă: le apăreau pete pe faţă şi pe picioare, le sângerau gingiile, deveneau hidoşi. Nimeni nu cunoştea cauza. După mult timp avea să se afle că boala – numită scorbut – era provocată de absenţa vitaminei C din alimentaţia marinarilor (care, prin forţa împrejurărilor, mâncau pesmeţi, pastramă, dar nu şi fructe şi legume proaspete).

Într-o situaţie asemănătoare ne aflăm noi. Ne facem tot mai urâţi şi nu înţelegem de ce. Oamenii care citesc sunt frumoşi. Lectura nu schimbă, bineînţeles, plastica feţei. Design-ul fizionomiei rămâne mereu acelaşi pe care îl avem din naştere. Dar chipul unui om cultivat iradiază nobleţe, se înconjoară de un fel de aureolă uşor de recunoscut.”

 

Critic şi istoric literar, prozator, dramaturg, publicist, realizator de emisiuni TV, Alex. Ştefănescu a publicat anul trecut la Editura Curtea veche volumul Mesaj către tineri. Redescoperiţi literatura!. În 2015 a apărut deja ediţia a doua, pe care autorul va acorda autografe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO