Ziarul de Duminică

Despre istoria artei şi a culturii/ de Ziarul de duminică

Despre istoria artei şi a culturii/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

21.12.2012, 00:01 74

Grigore Arbore

Isus între tâlhari

Scrieri de istoria artei şi a culturii

Editura Litera

"Am încercat, pe cât mi-a fost posibil, ca în unele dintre textele din volum să sugerez indirect modernitatea şi actualitatea artei creatorului a cărui operă a fost examinată. (...) Am încercat să evit capcanele şuetei culturale, atât de dragi multor critici de artă de pe diverse meridiane. La un tip de şuetă m-am referit totuşi: aceea descrisă de Watteau în tablourile sale. Vremea bârfei cotidiene, a evaziunii şi a epatării aristocratic-burgheze din tablourile sale nu este încă apusă. Anumite categorii socio-culturale din România de astăzi o traversează cu plăcere şi în multiple cazuri cu o veselie sadică, în vreme ce economia ţării se prăbuşeşte şi relaţiile umane se degradează. Încă nedezmeticită din ameţelile postrevoluţionare, societatea noastră şi-a construit la iuţeală un Ancien regime al ei, în numele noului, fireşte..."

Sunt precizări din cuvântul înainte al profesorului Grigore Arbore la recent lansata sa carte. Prezentul volum este rezultatul unor cercetări îndelungate şi cuprinde 12 eseuri de istoria artei şi a culturii, incluzând o tematica variată, de la repere sinaite în cristalizarea unor tipuri iconografice, la Renaşterea italiană, ajungând până la Colecţia Siberiană a lui Petru cel Mare sau la cartografia veneţiană până la începutul secolului XVIII. Studiul principal, care dă şi titlul cărţii, tratează despre Crucificarea lui Antonello da Messina, tablou aflat în colecţiile Muzeului Brukenthal din Sibiu. Cartea este structurată în două secţiuni ("Certitudinea metodei şi simbolul" şi "Umbre în secolul Luminilor")

Grigore Arbore (n. 1943) trăieşte de aproape un sfert de veac (din 1987) în Italia.

Debutul său cu o carte de istoria artei (Chagall, Ed. Meridiane, 1971) a venit la câţiva ani după debutul editorial cu o carte de poezie (Exodul, 1967). Din 1971 până astăzi a publicat mai multe volume de poezie, dar şi studii despre istoria artei şi a culturii. În Italia Grigore Arbore a predat, după 1987, cursuri de istoria artei şi arhitecturii europene la mai multe universităţi şi a organizat expoziţii de mare anvergură.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO