Ziarul de Duminică

Parada colectionarului filantrop

Parada colectionarului filantrop
21.09.2007, 17:02 109

Asa gandeam atunci cand bravul intreprinzator (cum sa-i zic altfel?) cultural, depozitar de valori artistice savarsite sub proprii ochi, cam fara discernamant uneori, dar cu un entuziasm nestins si nepus la indoiala de nimeni, Gheorghe David din Targul Muresului, mi-a remis, oficial si reverentios (cum ii sta in fire), Catalogul Donatiei sale catre Muzeul de Arta judetean Targu-Mures, savarsita cu un an in urma.
Recent, la opt decenii de viata, la locul numit Morareni din superba zona montana a Rusilor Munti din flancul apusean al Carpatilor Orientali, Gh.David a patronat generos si maiestuos ultima reuniune a unor grupari artistice vacantiere, din cele 12 gestionate de el in ultimii ani.
Nume de referinta ale plasticii contemporane au fost convocate la festinurile sale artistice estivale. Finalitatea unor astfel de proiecte s-a vazut. "Donatia Elisabeta si Gheorghe David" este azi o realitate muzeistica, pe care patrimoniul artistic national o va conserva in memoria sa sensibila ca pe o marturie irefutabila a ceea ce suntem cu adevarat in orizontul civilizatiei acestui colt de lume.
Nu stiu cat rau sau cat bine a facut Gh. David de-a lungul existentei sale ante-sau postrevolutionare. Dupa cum nu stiu daca presupusele sale "victime" precumpanesc celor pe care i-a zidit in ctitoria sa culturala, menindu-i eternitatii intr-o comunitate si intr-un timp cu o receptivitate cam rezervata la semnalele creativitatii originale autohtone. Meritul lui Gh. David este, in aceasta privinta, consistent si incontestabil! Ceea ce trebuia sa se intample, s-a intamplat, dupa indelungi pertractari birocratice si administrative. Colectia Elisabeta si Gheorghe David isi are locul cuvenit in memoria muzeala a orasului de pe Mures. Colectia de arta municipala, ghidata de entuziasmul competent al pictorului Ioan Sulea, s-a imbogatit cu 101 lucrari de arta contemporana, la care, ulterior, dupa marturisirea efortului acestui generos proiect cultural, vor mai fi adaugate alte 50 de creatii din fondul propriu de valori patrimoniale.
In toata lumea, marile colectii comunitare au avut la baza contributii parteneriale private. Cu exceptia fondurilor artistice tezaurizate prin ravna unor mari cuceritori, restul memoriei vizuale a umanitatii se bizuie pe aportul filantropic al pasionatilor de arta. Vestigiul artistic are, in baza sa institutionala, acest sambure de nebunie al strangatorilor de valori. Un fel de "aristocratie a frumosului" ii reuneste pe acesti inocenti umanisti, in intelesul cel mai inalt al cuvantului, in soclul de demnitate si de perenitate al omenirii! Nu comentez aici valoarea exponatelor in sine. Sunt in aceasta donatie compozitii ale unor nume cu greutate ale picturii noastre contemporane, de la Bradut Covaliu, Popescu Negreni, Ion Salisteanu, Mihai Horea, Xenia si Leon Vreme, Ion Stendl, Aurel Popp, Romul Nutiu, Adrian Podoleanu, Liviu Suhar, BŽne Jozsef, Teodor Botis, Viorel Marginean, Eftimie Modalca la mai proaspat inveteratele personalitati ale actualitatii artistice imediate - Viorica Bara, Gh. I Anghel, St. Pelmus, B?rtok Ferencz, Miron Duca, Adriana Lucaciu, Kov?cs Bertalan, Marcel Lupse, Mariana Serban, Vasile Tolan, Doina Moisescu, Paul Blanda, G?nter Gasser...
Dincolo de orice carcoteli si crispari, care estompeaza imaginea binevoitorului donator, ramane acest fond tezaurifer si muzeologic destinat pecetluirii in eternitate a vigorii si acuratetei creative, pe care am parcurs-o, intr-un agitat si tulbure segment de istorie contemporana, cu probitate artistica si demnitate umana. O admirabila proba de europenitate intr-un timp al clivajelor politice extreme si sectante si al unor umilitoare obstructii materiale si ideologice. Cu atat mai mult sunt indreptatit sa confer gestului generos si ctitoricesc al sotilor David din Targu-Mures aura germinativa a fauritorilor de istorie. Asa cum a fost ea consacrata de clarvazatorii inaintasi ai edificiului artistic si spiritual al umanitatii dintotdeauna si de oriunde.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24