Ziarul de Duminică

Suntem foarte ambitiosi!

25.11.2001, 00:00 18



Intre 28 noiembrie si 2 decembrie, in Pavilionul Central de la Romexpo se va desfasura a VIII-a editie a Targului International "Gaudeamus - Carte de invatatura", manifestare care creste in amploare de la un an la altul.

I-am solicitat amanunte despre apropiata editie 2001 organizatoarei Jeana Gheorghiu, director pe relatia cu mass-media in Radiodifuziunea Romana.



- Poate fi a opta editie "Gaudeamus" una aniversara?

- Daca e sa ne luam dupa obsesia cifrelor rotunde care prilejuiesc aniversarile de obicei, am putea zice ca nu, fiindca este vorba de "opt". Dar putem intr-adevar afirma ca e vorba de o editie superioara celor anterioare. Targul "Gaudeamus" a cunoscut o crestere continua, ceea ce as indrazni sa spun ca este cu atat mai paradoxal cu cat si la editia de anul acesta a Targului International de la Frankfurt s-a semnalat faptul ca piata de carte din Europa se afla intr-un picaj periculos.

- De ce ar constitui aceasta situatie un paradox pentru Romania si pentru "Gaudeamus"?

- Pentru ca Romania nu este o tara prea zdravana din punct de vedere economic si cunoaste de cativa ani buni si aceasta criza a pietei de carte semnalata in Germania.

Totusi - si aici intervine paradoxul -, ea are doua targuri anuale de carte, nu unul: cel din iunie - "Bookarest" - si targul nostru - "Gaudeamus" -, subintitulat "Targul de carte de invatatura", care se desfasoara intotdeauna in luna noiembrie (de data aceasta incepe la final de noiembrie si se incheie pe 2 decembrie, cand vom trage linie, vom aduna si vom sti rezultatele de anul acesta).

Daca ne ajuta Dumnezeu si aceste doua targuri vor continua sa functioneze la distanta de o jumatate de an unul de celalalt, se poate spune ca inca exista gust pentru lectura, pentru carte.

Daca ar fi sa alunec pe panta umorului negru, as zice, parafrazand un banc ce circula inainte de 1989, ca mai ramane sa incerce cu cianura, fiindca s-a dovedit ca altfel placerea pentru lectura a romanului nu poate disparea.

- Mai exista aplecare spre lectura cartii traditionale, sau timpurile pe care le traversam ne-au indepartat de ea?

- ai asta e o tema de reflectie, care circula constituindu-se in subiect de controversa pentru numeroase dezbateri: "Se mai poarta cartea cu "foi de hartie", va rezista ea in fata cartii electronice care tinde sa-i ia locul in biblioteci?".

Ei bine, din acest punct de vedere pot spune ca o stradanie a "Gaudeamus"-ului, care a inceput sa seinfiripe la editia de anul trecut, este ca actuala editie sa fie mai consistenta si sa gazduiasca mai multe manifestari legate de cartea electronica.

- Un paradox este si faptul ca un radio public ingrijeste un targ de carte anual.

- Da. Situatia este unica in lume, cred. Dar, consider eu, radioul public are si aceasta menire. Ce alta forma mai concreta si mai apta sa sublinieze latura educativa s-ar putea gasi, daca nu un targ de carte dedicat tinerilor, adica celor aflati in plin proces de formare si educare?

"Gaudeamus" a plecat acum opt ani ca un targ caruia ii erau suficiente holurile si foaierul central al Salii de Concerte si a ajuns sa nu mai incapa in acel spatiu. Probabil ca suntem seriosi, probabil ca ne tinem de cuvant si meritam sa ramanem in relatii de parteneriat cu cei care vin sa expuna carte la targul nostru.

- Care sunt cei mai fideli colaboratori ai dumneavoastra?

- Avem o foarte buna colaborare atat cu Asociatia Editorilor din Romania, cat si cu Asociatia Editurilor cu Profil Pedagogic. Aceasta buna colaborare merge pana acolo incat am reusit sa donam in mai multe randuri manuale catre scolile cu elevi saraci.

- De fapt ce individualizeaza "Gaudeamus"-ul in fata altor targuri europene si mai ales in fata "Bookarest"-ului, fratele din vara?

- In iunie, lumea vine mai curand pentru a fi vazuta: este mai curand un targ de imagine. Participi la "Bookarest", e limpede ca esti o editura mare. "Gaudeamus" insa este prin excelenta un targ de vanzare. Ai stand, vinzi cu siguranta.

O sa radeti, dar este un criteriu important pentru cei care vin sa se inscrie, fiindca si piata de carte din Romania este in declin, de cativa ani; e firesc asadar ca scaderea puterii economice sa atraga dupa sine scaderea puterii de cumparare a cetateanului.

Multe edituri inchiriaza atatia metri de expunere cati stiu ca pot fi acoperiti financiar prin vanzarea cartilor in timpul targului. Un alt criteriu care il individualizeaza este profilul de carte de invatatura.

Mai mult decat atat, ambitia noastra este sa facem din el cel mai important targ de oferte educationale din aceasta zona a Europei. Incercarile de anul trecut s-au imultit anul acesta, devenind mai consistente.

Poate nu stim inca sa ne relationam cu alte tari, poate ca inca exista numeroase greutati, dar ambitia noastra este sa avem, la un moment dat, standuri la nivel national cu oferte educationale.

Sa ne gandim ca tinerii se misca tot mai mult in Europa si, foarte curand, se vor deplasa cu atat mai repede si mai usor, cu cat nu se va mai pune problema vizelor. Exista pe de alta parte un inceput si o stradanie de ajustare a invatamantului astfel incat acesta sa fie compatibil cu cel european.

Reforma aduce cu sine un avantaj in plus pentru tanarul roman, care poate astfel sa-si echivaleze studiile oriunde si poate sa beneficieze oriunde de acelasi tip de instructie scolara sau universitara. Daca acest lucru ne reuseste, inseamna ca stradaniile de inceput nu au fost utopice si deci nu am pierdut timpul degeaba.

Avem deja contacte bune cu edituri de prestigiu din Cehia, Ungaria, Iugoslavia si, desigur, in mod traditional, cu cele din Republica Moldova... Anul acesta, de pilda, are statut de invitata de onoare Iugoslavia.

Avem deja o serie de parteneriate cu targurile de la Novisad, de la Ierusalim si incercam sa extindem acest gen de parteneriate, astfel incat sa cream punti cat mai trainice de legatura cu tarile respective.

- In momentul de fata, ce loc ocupa in Europa Targul de Carte "Gaudeamus"?

- E foarte greu de spus, fiindca e dificil pentru cineva sa intocmeasca un top, dar ar trebui sa spun ca, incepand de anul trecut, suntem inclusi in catalogul de la Frankfurt, ceea ce reprezinta o dovada ca incepem sa fim considerati un targ important.

Pe de alta parte, daca ne uitam la diferite manifestari dedicate cartii de-a lungul unui an intreg, o sa constatam ca lucrurile sunt foarte diferite. Sunt targuri, cum este cel din Italia, care se desfasoara fara public.

Sunt targuri in care se incheie contracte si se cumpara copyright-uri, ceea ce incercam sa dezvoltam si noi la "Gaudeamus", mai ales sub latura relatiei cu traducatorii. Am organizat si anul trecut un seminar international cu traducatorii si intentionam ca anul acesta sa-l pregatim in colaborare cu Uniunea Scriitorilor.

Mai mult, intentionam sa cream pe langa "Gaudeamus" o bursa a ofertelor pentru traduceri. Vedeti, suntem foarte ambitiosi. Un alt proiect demarat anul trecut si care anul acesta va avea un spatiu mai extins este standul cu genericul "Unde se scrie romaneste?".

Anul trecut a fost o surpriza pentru vizitatori sa afle ca exista in lume peste 150 de publicatii. Practic, pe toate continentele apar reviste in limba romana. Am expus si noi aceste reviste la stand, macar cat sa poata fi rasfoite ori citite de cei interesati.

La aceasta a opta editie insa, nadajduim sa impartim standul in doua: unul de carte romaneasca si unul de publicatii romanesti. Cred ca este o punte importanta pe care o aruncam intre noi si romanii de pretutindeni.



Acest material apare in Ziarul de Duminica, supliment cultural al Ziarului Financiar

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24