Burse - Fonduri mutuale

Turcii dau lovitura: Elveţienii de la Ameropa le-ar putea plăti peste 100 de milioane de euro pentru Azomureş

Turcii dau lovitura: Elveţienii de la Ameropa le-ar putea plăti peste 100 de milioane de euro pentru Azomureş

Autor: Andrei Chirileasa, Adrian Ionut Cojocar

01.11.2011, 00:07 3008

Vânzarea Azomureş, una dintre cele mai mari tranzacţii din România din ultimii ani, se va realiza în afara bursei, deoarece Ameropa ar urma să preia firmele Eurofert Investments şi Azomureş Holdings, ambele înregistrate în SUA, care controlează împreună 75,8% din acţiunile producătorului de îngrăşăminte.

Cele două firme sunt controlate de şase investitori turci, care se regăsesc în consiliul de administraţie al Azomureş.

Tranzacţia vine în contextul în care Azomureş a avut în ultimii doi ani afaceri şi profituri record. Anul trecut, combinatul a înregistrat afaceri de peste 1,2 mld. lei (285 mil. euro) şi un profit net de 154 mil. lei (36,5 mil. euro). În primele şase luni ale acestui an, compania a raportat afaceri de 873 mil. lei (205 mil. euro), în creştere cu 61% faţă de perioada similară din 2010, şi un profit net de 163 mil. lei (38 mil. euro).

Aceste rezultate au fost susţinute de creşterea preţurilor alimentelor la nivel mondial care a determinat şi creşterea cererii şi a preţurilor pentru îngrăşă­mintele chimice, dar şi de facilităţile acordate de stat care a permis în perioada octombrie 2009 - octombrie 2010 ca producătorii de îngrăşăminte (Azomureş şi combinatele Interagro) să consume doar gaze din producţia internă, mai ieftine.

În urma profiturilor record, compania a acumulat lichidităţi de 210 mil. lei (aproape 50 mil. euro) la sfârşitul primului semestru, iar capitalurile proprii au urcat la 900 mil. lei (210 mil. euro). Pornind de la aceste premise, analiştii apreciază că turcii vor încasa cel puţin 130 mil. euro din vânzarea pachetului majoritar, evaluând întreaga companie la peste 170 mil. euro.

"Cred că se va miza cel puţin pe evaluarea la nivelul capitalurilor proprii ale societăţii, care indică un preţ de 1,71 lei pentru o acţiune Azomureş. În cazul unei tranzacţii de exit a turcilor, CNVM ar putea obliga cumpărătorul să deruleze ofertă de preluare cum a fost şi la Rompetrol Rafinare, unde a impus un preţ la nivelul capitalurilor proprii. Dacă adăugăm şi faptul că Azomureş este lider de piaţă şi agricultura românească are potenţial de dezvoltare, turcii pot negocia un preţ şi mai bun. Cred că o eventuală tranzacţie de exit se va realiza la minimum 1,4 lei şi nu exclud ca preţul să ajungă şi la 3 lei/acţiune pentru că acţiunile sunt mult subevaluate comparativ cu ale altor companii din domeniu", explică Andrei Rădulescu, senior analist la firma de brokeraj Avantgarde Finance din Cluj.

Aceste calcule şi le-au făcut şi investitorii de pe bursă, iar acţiunile Azomureş au urcat ieri cu 40% după publicarea anunţului, înregistrând cea mai mare creştere zilnică a unei companii listate. Preţul de închidere de ieri, de 1,178 lei/acţiune, este un maxim istoric absolut pentru acţiunile Azomureş, iar la acest preţ compania are o capitalizare de 144 mil. euro, iar pachetul controlat de turci valorează 109 mil. euro.

Anunţul care a aruncat în aer acţiunile Azomureş

Ieri, cu două ore înainte de deschiderea şedinţei de tranzacţionare, Azomureş a publicat pe bursă un raport potrivit căruia principalii acţionari negociază vânzarea companiei. Anunţul a luat prin surprindere întreaga piaţă.

"Azomureş a luat cunoştinţă de faptul că acţionarii societăţilor Eurofert şi Azomureş Holding sunt în prezent angajaţi în negocieri cu grupul de companii Ameropa, negocieri aflate într-un stadiu relativ avansat, care s-ar putea finaliza sau nu prin preluarea de către Grupul Ameropa a controlului asupra Eurofert şi Azomureş Holding. În prezent, negocierile sunt în desfăşurare şi trebuie menţionat că o astfel de preluare este condiţionată de autorizarea corespunzătoare a "concentrării economice" (aceasta fiind o condiţie suspensivă pentru finalizarea tranzacţiei)", se arată în raportul Azomureş.

Publicarea acestui anunţ ar putea face parte din strategia de negociere a turcilor, cred analiştii.

"Cred că turcii au dat comunicatul acesta pe bursă pentru a împinge preţul de piaţă în sus şi a obţine o putere mai mare de negociere cu Ameropa. Sunt multe puncte forte pe care turcii le pot exploata în negociere şi este un moment foarte bun pentru ei de a-şi face exitul", spune Andrei Rădulescu.

În ultimele luni au existat mai multe semnale din partea Azomureş care indicau un exit. "Recent compania a încheiat o poliţă de asigurare pentru a-şi asigura platforma de producţie şi alte active. Apoi ei nu au demarat investiţi­ile noi pe care le-au tot vehiculat în ultimii ani şi nu au apelat la creditele de investiţii aprobate în AGA. Au ţinut foarte mult la conservarea cash-ului din companie care cred că la 9 luni va atinge un nivel record din toate timpurile, având în vedere creanţele mari (circa 310 mil. lei - n.red.) pe care compania le avea la jumătatea anului. Chiar şi schimbarea directorului general este un semnal privind faptul că-şi pregătesc exitul", a explicat Rădulescu.

Azomureş a anunţat vineri că directorul general Yetkin Erman va fi înlocuit de Necip Fazli Saral. Erman va rămâne în consiliul de administraţie alături de Fuat Kalgay, Suat Surmen, Adnan Chaban şi Talat Yildirim, cei cinci controlând acţionariatul Azomureş.

Afacerea vieţii pentru turci

Turcii au preluat pachetul majoritar de 51% din acţiunile Azomureş în 1998 plătind statului circa 260 miliarde de lei vechi (30 mil. dolari), potrivit datelor disponibile. De la privatizare, turcii au realizat investiţii de circa 79 mil. dolari, potrivit raportului anual pe 2010, însă cea mai mare parte a investiţiilor au fost finanţate din profiturile companiei, capitalurile noi aduse în companie, prin majorări de capital, fiind de circa 31 mil. lei, potrivit informaţiilor de pe bursă.

Turcii au mai cumpărat pachete de acţiuni de pe bursă în valoare de câteva milioane de euro de la investitori privaţi precum Broadhurst. Astfel, sumele totale investite în companie (pentru achiziţia de acţiuni sau majorări de capital) sunt cuprinse între 20 şi 40 de milioane de euro.

n Azomureş, cel mai mare producător de îngrăşăminte din România. Ce produce, cui vinde şi cum este evaluată compania?

n Elveţienii împuşcă doi iepuri deodată: pe lângă Azomureş vor prelua şi Chimpex, unul dintre cele mai mari terminale din Portul Constanţa.

n Cine ar mai câştiga în urma tranzacţiei? Fondul Proprietatea a cumpărat în ultimul an 3% din Azomureş.

n Opinia lui Andrei Rădulescu: Acţiunile Azomureş au fost sarea şi piperul pieţei locale de capital în ultimii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO