Companii

Statul a pierdut prima luptă în procesul cu Rompetrol

Statul a pierdut prima luptă în procesul cu Rompetrol

Kazahii au preluat datoriile Petromidia la cumpărarea Rompetrol

Autor: Andrei Chirileasa

28.06.2011, 00:08 1463

Tribunalul Constanţa a decis ieri că majorarea de capital, princare o parte din datoriile kazahilor de la Rompetrol faţă de statau fost transformate în acţiuni Rompetrol Rafinare - Petromidia,este legală, potrivit unor surse apropiate cazului.

Ministerul Finanţelor are la dispoziţie 15 zile pentru aformula recurs.

Miza procesului este de 516 mil. euro, respectiv valoareaobligaţiunilor pe care Rompetrol Rafinare nu le-a răscumpărat de lastatul român, ci le-a convertit în acţiuni, printr-o hotărâre aacţionarilor, la 30 septembrie 2010. Rompetrol Rafinare estecontrolată de grupul Rompetrol, deţinut de compania kazahăKazMunaiGaz.

Kazahii au cumpărat Rompetrol în 2007 de la Dinu Patriciu,împreună cu datoriile Petromidia. Obligaţiunile de la RompetrolRafinare, în valoare de 571 mil. euro, au fost emise în 2003 deguvernul Adrian Năstase.

Obligaţiunile erau convertibile în acţiuni, însă MinisterulFinanţelor susţine că ele puteau fi răscumpărate sau convertitedoar în totalitate, în timp ce kazahii au răs­cum­părat o parte dinobligaţiuni (54 mil. euro) şi le-au convertit pe restul. În cazulîn care toate obligaţiunile ar fi fost convertite în acţiuni,statul ar fi redevenit acţionar majoritar. Statul a primit anultrecut circa 45% din acţiunile Petromidia.

Avocaţii Rompetrol în acest proces sunt NNDKP (Nestor) şi ŢucaZbârcea şi Asociaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO