Eveniment

250.000 de euro, suma pe care o primeşte head-hunterul care găseşte CEO privat pentru Hidroelectrica

250.000 de euro, suma pe care o primeşte head-hunterul care găseşte CEO privat pentru Hidroelectrica

Constantin Trihenea, 61 de ani, fost prefect de Sibiu, a preluat anul trecut conducerea Hidroelectrica, cel mai valoros activ al statului, evaluat în 2011 la 3,49 mld. euro. Din funcţia de CEO, el câştigă puţin peste 1.000 de euro/lună, salariile directorilor din companiile de stat fiind plafonate la nivelul celor obţinute de un secretar de stat. Viitorul manager “privat” al Hidroelectrica ar putea câştiga peste 60.000 de euro pe lună, raportat la nivelul tarifului de recrutare stabilit de ministerul Economiei, care reprezintă, în general, o treime din pachetul salarial al managerului plasat.

Autor: Adelina Mihai

05.12.2011, 00:08 1250

Proiectul "CEO privat la stat" se află în etapa în care autorităţile trebuie să selecteze, pe baza unei licitaţii, head-hunterii care vor recruta viitorii manageri privaţi. La finele săptămânii trecute, pe site-ul Ministerului Economiei s-au publicat caietele de sarcini necesare licitaţiei pentru primele patru companii de stat care vor avea manageri privaţi: Hidroelectrica, Oltchim, Romarm şi Electrica Furnizare, urmând ca săptămâna aceasta să se mai publice şi documentaţia pentru alte companii.

Documentaţia prevede ca valoarea maximă estimată, fără TVA, a contractului încheiat cu un head-hunter să fie de 250.000 de euro, din care 99% este suma plătită din bugetul companiei de stat pentru care se caută CEO, restul de 1% fiind plătiţi din bugetul Ministerului Economiei. Însă pentru a obţine un contract cu o valoare atât de mare, head-hunterii care participă la licitaţie trebuie să îndeplinească anumite condiţii: o cifră de afaceri medie de 40 de milioane de euro în ultimii 3 ani, să aibă minimum 30 de birouri în lume, din care 10 în Europa şi să plătească o garanţie pentru participarea la licitaţie în valoare de 5.000 de euro.

"Considerăm că nu sunt discriminatorii criteriile, vor veni jucători de talie internaţională care vor face recrutarea şi care îndeplinesc aceste condiţii. Ei se pot asocia şi cu firme deja prezente pe piaţa locală", a spus Andrei Todea, directorul de cabinet al ministrului economiei, Ion Ariton.

Caietul de sarcini a fost elaborat şi personalizat pentru fiecare companie în parte de către consorţiul format din firmele Pedersen & Partners (executive search), Roland Berger (consultanţă strategică) şi NNDKP (avocaţii de la Nestor), care a câştigat, în urma unei licitaţii, managementul proiectului "CEO privat la stat".

Printre jucătorii de pe piaţa de executive search din top 10 la nivel mondial se află companii precum Korn/Ferry, Heidrick & Struggles, Egon Zehnder, Russell Reynolds Associates, IIC Partners sau Amrop. Dacă unele dintre acestea au fost pe piaţa locală şi s-au retras (cum a fost cazul Korn/Ferry, care a fost reprezentată timp de câţiva ani de firma condusă de head-hunterul Radu Furnică, Leadership Development Solutions sau cazul Heidrick&Struggles, care s-a retras de mai puţin de un an de pe plan local), în prezent doar două companii internaţionale mai sunt prezente în România prin intermediul parteneriatelor: IIC Partners, prin firma KM Trust&Partners condusă de Radu Manolescu şi Amrop, care a intrat anul acesta pe piaţă prin preluarea firmei The Searchers, condusă de Oana Ciornei şi Marius Precu.

Sumele pe care autorităţile sunt dispuse să le plătească pentru recrutarea executivilor care urmează să conducă marile companii de stat sunt de zece ori mai mari decât cele încasate de un head-hunter care plasează un manager pe poziţia de CEO într-o multinaţională locală. De regulă, o firmă locală de executive search primeşte maximum 20.000 - 25.000 de euro pentru plasarea unui CEO/country manager dintr-o companie mare. De aceea, businessurile head-hunterilor nici nu sunt foarte mari, având în vedere că firma de executive search cu cea mai mare cifră de afaceri înregistrată anul trecut a fost Pedersen&Partners, cu afaceri de 825.000 de euro, care a recrutat atât pentru România, cât şi pentru străinătate.

Şi faţă de sumele practicate la nivel mon­dial, de firmele mari de executive search, plafonul stabilit de Ministerul Economiei este mai mare. Spre exemplu, taxa medie pentru recru­tarea unui executiv încasată în 2010 de con­sultanţii de la Heidrick& Struggles a fost de 108.000 de dolari (77.140 de euro), potrivit da­telor publicate în raportul financiar pre­zentat anul acesta investitorilor companiei. De altfel, Heidrick& Struggles, care a avut venituri de peste 350 miliarde de euro anul tre­cut la nivel mondial, a raportat că fiecare consultant al companiei a adus un venit net de 1 mil. euro.

Guvernul a aprobat recent o ordonanţă de urgenţă prin care a stabilit ca toate firmele de stat cu afaceri de peste un miliard de lei în 2010 (230 mil. euro) şi cu peste 1.000 de an­gajaţi vor avea manageri privaţi. Cele mai mari 35 de companii aflate în portofoliul sta­tului român au avut anul trecut un business cumulat de aproa­pe 10 mld. euro şi pierderi de 500 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO