• Leu / EUR4.6650
  • Leu / GBP5.2540
  • Leu / USD4.0855
Bănci și Asigurări

Băncile îşi protejează marjele şi nu se grăbesc să urce dobânzile la depozite în pofida creşterii inflaţiei şi semnalelor BNR

Băncile îşi protejează marjele şi nu se grăbesc să urce dobânzile la depozite în pofida creşterii inflaţiei şi semnalelor BNR

Autor: Anelis Baciu

14 feb 2018 1820

Bancherii nu se grăbesc să urce dobânzile la depozitele în lei în pofida faptului că BNR a majorat deja de două ori dobânda cheie în acest an, iar inflaţia devine tot mai presantă.

Dobânzile la depozitele în lei stau de mai bine de un an sub nivelul de 1%, iar luând în calcul inflaţia de 5% prognozată de BNR pentru trimestrele I şi II din acest an să ţii banii la bancă nu îţi aduce altceva decât pierderi şi bătăi de cap.

În plus, strategia băncilor de a menţine cât mai mult dobânzile jos pentru a-şi conserva câştigurile are efecte nocive în economie, politica dobânzilor zero sau aproape de zero distrugând ideea de economisire şi chibzuinţă, dar şi încrederea populaţiei în bănci.

Săptămâna trecută guvernatorul BNR Mugur Isărescu a cerut băncilor să ridice dobânzile la depozite, însă analiştii spun că băncile se vor alinia treptat la modificările din sfera politicii monetare.

„Dobânzile la depozite se vor alinia treptat la modificările dobânzii de politică monetară. Acest proces va fi însă unul gradual datorită surplusului de lichiditate din sistem care face ca, pe de o parte, dobânzile de pe piaţa monetară să nu preia în întregime semnalul de întărire a politicii monetare, iar pe de altă parte băncile să se confrunte cu un exces de depozite faţă de ceea ce pot plasa profitabil sub formă de credite.

Competiţia e mai puternică pe partea de creditare decât e în cea de atragere de depozite, de unde şi o ajustare mai lentă a dobânzilor la depozite“, explică Horia Braun, economist-şef al BCR, cea mai mare bancă locală după active. La depozite majoritatea băncilor mari ezită să plătească dobânzi de peste 1% pe an, bonficaţii mai bune fiind întâlnite doar la băncile greceşti sau la bănci de talie mică şi mai recent intrate în piaţă precum TBI Bank, Idea Bank sau Patria Bank.

Dintre cele mai mari zece bănci după active cea mai bună ofertă la un depozit pe un an în valoare de 5.000 de lei o afişează Alpha Bank. Banca cu capital grecesc remunerează cu 1,75% pe an economisirea.

Pe de altă parte, cea mai redusă bonificaţie plătită de băncile din top zece aparţine Raiffeisen Bank, banca austriacă afişând o dobândă de 0,6% pe an.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro

Etichete:

Newsletter Ziarul Financiar

Înscrie-te la newsletter-ul ZF.ro ca să primeşti zilnic informaţiile de business care contează. Ia decizii în cunoştinţă de cauză!

Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.6650
Diferență: 0,0236
Ieri: 4.6639
Azi: 4.0855
Diferență: -0,7868
Ieri: 4.1179
Azi: 5.2540
Diferență: -0,4208
Ieri: 5.2762
Azi: 4.0980
Diferență: 0,3035
Ieri: 4.0856