Aleph Story

ALEPH STORY: 200 de milioane de euro pe zi este pierderea pe care o înregistrează companiile din România din cauza crizei coronavirusului. Accelerarea vaccinării ne-ar costa numai 2 mil. euro pe zi. O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist şi Irina Ursu, editor-prezentator ŞTIU

04.02.2021, 18:15 803

ZF şi Aleph News, cel mai nou post de televiziune din România, vor avea în fiecare zi de la ora 18.00 pe zf.ro şi pagina de Facebook a ZF o discuţie legată de unul dintre subiectele importante ale zilei, indiferent că este politic, social, cultural, economic sau de business.

O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist ZF, şi Irina Ursu, editor-prezentator Aleph News – ŞTIU.

 

Adelina Mihai: 200 de milioane de euro pe zi este pierderea pe care o înregistrează companiile din România din cauza crizei coronavirusului. Avem şi o soluţie pentru această problemă, accelerarea vaccinării. Cum arată calculele? De ce pierdem atât de mult şi cum am putea să recuperăm aceşti bani pe care îi tot pierdem de un an şi ceva?

 

Irina Ursu: Trebuie să pornim de la cifre foarte clare. Vorbim despre o pierdere de 5% din PIB şi o pierdere a cifrei de afaceri a companiilor de 20%, ceea ce este foarte mult, pentru că deşi cifrele nu au fost atât de rele cum au fost în restul Europei, noi am avut tot timpul businessurile închise sau cel puţin am avut regulile acesteia de calcul destul de imprevizibile, ceea ce i-a făcut pe mulţi să nu îşi deschidă businessurile. Ne aducem aminte de acel indice contestat care le permitea restaurantelor să îşi deschidă trei zile afacerile şi apoi să le închidă la loc. Deci nu am avut neapărat o politică din aceasta predictibilă, care să susţină businessurile şi clar vaccinarea ar fi soluţia, toată lumea o aşteaptă şi nu doar în România ci în întreagă Europă toată lumea vorbeşte despre, inclusiv cei care fac predicţiile, analişţii financiari, spun că, adică leagă creşterea economică de procesul de vaccinare. Şi noi făcuserăm aici un calcul şi arăta în felul următor: dacă România ar cheltui 2 milioane de euro pe zi pentru vaccinarea populaţiei şi am atinge un ritm de 100.000 de persoane imunizate zilnic, un obiectiv pe care ştim, guvernanţii l-au promis dar nu am ajuns acolo, am ajunge la o cheltuială anuală de 700 de milioane de euro. Dacă ne gândim, aşa cum ai spus şi tu, că pierdem zilnic 200 de milioane de euro, noi în trei zile am reuşi să recuperăm practic toată investiţia. Şi este nevoie de vaccinare. Toată lumea întreabă de ce. De ce este nevoie de vaccinare? Pentru că vedem că imunizarea de turmă în varianta clasică nu funcţionează. Ştim că anul trecut, la finalul anului, datele OMS spuneau că abia 10% din populaţie, puţin peste 10% din populaţie, s-a imunizat fără niciun fel de ser. Deci este clar că nu avem cum.

 

Adelina Mihai: Nu funcţionează şi sunt şi cazuri de reinfectare care vin cu probleme importante. Deci 2 milioane de euro versus 200 de milioane de euro pierdute. Practic nimic, dacă ne uităm la aceste cifre. Şi să trecem de la 30.000-40.000 de vaccinuri...

 

Irina Ursu: La 100.000 de vaccinări administrate pe zi şi hai să vedem şi ce spun şi antreprenorii, pentru că ei aşteaptă cel mai mult această accelerare a vaccinării. Avem şi pe Adrian Cîţu, proprietarul Benvenuti, care a făcut câteva predicţii.

 
 

Adelina Mihai: Şi antreprenorii susţin această accelerare a vaccinării pentru că s-au săturat să îşi tot închidă businessurile şi să tot piardă afaceri şi să îşi ţină angajaţii în şomaj tehnic pentru că apropo, nici banii din şomaj tehnic nu mai vin la timp.

 

Irina Ursu: Da, şi dacă ne gândim că oricum există o cheltuială prin faptul că tu îi ţii pe oamenii aceştia pe bară şi le plăteşti şomaj tehnic, tu ca stat scoţi nişte bani din buzunar. Ori dacă i-ai investi într-o campanie astfel încât să asigurăm o imunizare, am putea redeschide şi ar putea să se întoarcă aceşti bani în economie. Adică nu mi se pare că este o investiţie greşită, să accelerezi această vaccinare. Evident, ea trebuie să vină la pachet cu o campanie ceva mai profundă, mai convingătoare pentru că vedem în continuare că există această reticenţă a vaccinării. Însă, apropo de imunizare, pentru că toată lumea s-a uitat la Israel, care se apropie de vaccinarea a jumătate din populaţie, la ei doar 0,07% au mai făcut Covid. Deci sunt nişte cifre cât se poate de îmbucurătoare şi ne gândim aici mai ales la populaţia de peste 60 de ani, care era vulnerabilă. Deci părerea mea este că nu avem o altă soluţie în momentul de faţă pentru că altfel riscăm tot aşa, să avem perioada de lockdown, apoi câteva relaxări, apoi iarăşi lockdown, pentru că cifrele, evident, vor creşte în funcţie de aceste relaxări sau restricţii.

 

Adelina Mihai: Important este să investim, mai ales că acum avem mai multe variante de vaccin la dispoziţie. Chiar şi vaccinul Sputnik, varianta rusească, are o eficienţă foarte mare şi nu poate decât să fie şi asta o veste foarte bună. Noi continuăm cu campania noastră „Vaccinul redeschide economia”, şi sperăm să vorbim peste vreo două luni tot pe această temă cu cifre mult mai frumoase din punctul de vedere al imunizării.

 

Irina Ursu: Da. Şi mă uitam chiar, inclusiv cei de la FMI, pe fondul acesta al optimismului dat de vaccin îşi revizuiseră prognozele pentru impactul economic la nivel european şi spuneau că vor fi cifre ceva mai favorabile, vom înregistra poate nişte creşteri mici dar semnificative dacă campania va decurge aşa cum trebuie în întreaga Europă.

 

Adelina Mihai: Trebuie, pentru că după un deficit de 100 de miliarde de lei de anul trecut ar cam trebui să fim din nou pe plus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO