Aleph Story

Aleph Story. Ce ne aşteaptă după alegeri?

În fiecare zi de la Ora 18.00, Aleph Story pe zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar

07.12.2020, 13:59 116

ZF şi Aleph News, cel mai nou post de televiziune din România, vor avea în fiecare zi de la ora 18:00 pe zf.ro şi pagina de Facebook a ZF o discuţie legată de unul dintre subiectele importante ale zilei, indiferent că este politic, social, cultural, economic sau de business.

O discuţie între Cristian Hostiuc, ZF, şi Felix Drăghici, editor-prezentator la Aleph News - ŞTIU, principalul program al noului post de televiziune

 
 

Cristian Hostiuc: Dacă ar fi să răspunzi repede, ce ne aşteaptă după alegeri?
 
Felix Drăghici: Probabil o aşteptare şi mai mare pentru că vor fi negocieri pentru formarea noului guvern, însă problema cea mai mare este că indiferent care va fi formula de guvernare, a guvernului lui Klaus Iohannis sau a unui guvern care nu este neapărat pe placul lui Klaus Iohannis, România rămâne cu aceleaşi probleme de substanţă, să spunem aşa. De 30 de ani, fără să ne dăm seama, continuăm contraselecţia pe care a oferit-o comunismul în anii ‘80. Adică avem tot felul de funcţionari, diverse manifestări publice, remarcăm cât de nepregătiţi, cât de incompetenţi sunt. De fapt, incompetenţa pare să fie o politică de stat de mulţi ani în România şi deci problema în care funcţionarii de stat vor reuşi să se ridice la acelaşi nivel cu cei din mediul privat, pe care îi cunoaştem, din lumea corporatistă, pentru că acolo se duce bătălia şi acolo se duce de fapt posibilitatea de a avea chiar parteneriate public-private. De aceea nu avem destule, pentru că cei din privat nu reuşesc de fiecare dată să obţină un dialog pe măsura lor. Deci, cea mai mare problemă este reformarea sistemului public din punctul de vedere al competenţei. Incompetenţa să înceteze să mai fie o politică de stat în România. Asta e principala provocare.
 
Cristian Hostiuc: Bun, dar acest lucru nu se poate rezolva într-un mandat de patru ani de zile, poate în 50 de ani.
 
Felix Drăghici: Aş avea speranţe mari la 2021- 2026, aşa cum spunea comisarul european Adina Vălean. România trebuie să se grăbească foarte tare pentru că o mare parte dintre cele 80 de miliarde de euro, fond de ajutorare, să îi spunem, pentru cei mai puţin înzestraţi de natură şi de istorie, trebuie consumaţi până în 2026. Asta înseamnă că mare parte din execuţii trebuie să înceapă în 2024. Ori, aceşti patru ani sunt cruciali, decisivi, pentru o bună parte din milioane de români. Asta e o responsabilitate imensă, din punctul meu de vedere.  
 
Trebuie să fie atraşi toţi cei 80 de miliarde de euro, pentru că este vorba de bani pe care România trebuie să facă proiecte, să se gândească la oameni şi cred că este o obligaţie să vorbim despre minimum 95% din aceşti bani care să fie investiţi, dacă nu mai mulţi, se poate şi mai mult pentru că va urma un alt ciclu bugetar la nivelul Uniunii Europene.
 
Cristian Hostiuc: Toată lumea face apel la guvern, la clasa politică, pentru o educaţie mai bună, pentru un sistem de sănătate mai bun, pentru un sistem de infrastructură mai bun, sunt temele noastre de zi cu zi. Ce poate să facă viitorul guvern?
 
Felix Drăghici:  În primul rând, cred că ar trebui să ne uităm pe cinci ani la viitorul guvern, nu pe patru, spunea Mircea Miclea, unul dintre cei mai înzestraţi miniştri pe care i-a avut România, a fost al învăţământului, dacă tot ai întrebat despre educaţie, pentru că orice schimbare pe care o faci astăzi va da rezultate aproape peste un ciclu. Asta înseamnă cinci-şase ani în educaţie. România cred că este în acest moment exact în acea situaţie de care vorbeam mai devreme, o contraselecţie combinată cu o subfinanţare pentru că, aş putea să spun, în anii 1990, o bună parte dintre studenţii care nu arătau mari veleităţi în zona privată ajungeau să facă învăţământ. Eu cred că profesorii de vocaţie nu sunt atât de numeroşi pe cât pretindem, motiv pentru care reforma trebuie să înceapă de acolo. Profesorii nu cred că sunt la înălţimea aşteptărilor elevilor, în primul rând.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO