Aleph Story

ALEPH STORY: Credeţi că ar trebui introdus paşaportul de vaccinare? O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist şi Irina Ursu, editor-prezentator ŞTIU

02.03.2021, 18:28 347

ZF şi Aleph News, cel mai nou post de televiziune din România, vor avea în fiecare zi de la ora 18.00 pe zf.ro şi pagina de Facebook a ZF o discuţie legată de unul dintre subiectele importante ale zilei, indiferent că este politic, social, cultural, economic sau de business.

O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist şi Irina Ursu, editor-prezentator ŞTIU

 

Adelina Mihai: Ar trebui sau nu să avem paşaport de vaccinare atunci când vrem să mergem în vacanţă în străinătate? Este o întrebare pe care toţi ne-am pus-o, iar noi i-am întrebat şi pe cititorii noştri.

Irina Ursu: Am lansat şi noi acest sondaj pe site-urile noastre, au răspuns acolo peste 7.000 de persoane, iar din datele strânse până acum, peste 56% dintre ei spun că nu ş-ar dori un paşaport de vaccinare, şi peste 32% dinte respondenţi au spus că da, vor. Deci iată că nu suntem prea deschişi la introducerea acestor restricţii. Dar aici sunt două tabere. Sunt cei care spun că „nu” pentru că vaccinul nu este obligatoriu şi atunci nu ar trebui să ne restrângă nimeni drepturile, pe de altă parte sunt cei care spun că în momentul de faţă suntem puţini cei care avem acces la vaccinuri aşa că, atâta timp cât statul nu îmi pune la dispoziţie posibilitatea de a mă vaccina, nici nu mă poate condiţiona atunci când vreau să plec din ţară.    

 

Adelina Mihai: Corect. Sunt curioasă cum vor arăta rezultatele acestui sondaj în câteva luni, când vom vaccina şi etapa a treia, practic, pentru populaţia generală. Şi poate va fi mai convenabil să faci vaccin decât să faci acele teste PCR necesare pentru a merge în vacanţă, pentru că vine vara şi toţi ne dorim să mergem într-o vacanţă adevărată, nu ca anul trecut.

Irina Ursu: Am văzut ce s-a întâmplat şi cu aceste teste anul trecut. Erau unele persoane care făceau testul dar nu primeau rezultatele în timp util, astfel încât să poată pleca în vacanţă, pentru că şi prelucrarea testelor dura, cu cât erau mai multe teste se făcea tot mai greu şi atunci erau mulţi care îşi ratau vacanţele pentru că nu reuşeau să primească acel rezultat înainte să plece sau care să se încadreze în acele marje pe care le impunea fiecare stat în parte. Din punctul meu de vedere este mai simplu cu vaccinul, pentru că l-ai făcut, ştii exact că are o valabiltate mai lungă, nu ai emoţii la intrarea în ţară – ştim deja că România şi Polonia nu mai impun restricţii pentru cei care intră în ţară din zonele roşii sau galbene şi sunt vaccinaţi –. În Statele Unite vedem că persoanele care intră în contact cu o persoană pozitivă nu mai trebuie să stea în carantină. Deci încet, încet există anumite libertăţi pe care cei care şi-au administrat vaccinul le pot avea. Dar st o întreagă dscuţie pentru că  sunt şi cei care nu au acces la vaccin pentru că starea lor de sănătate nu le permite să facă un vaccin – persoane cu boli autoimune, gravidele, persoanele care au faze avansate de cancer – deci există totuşi şi persoane care sunt îndreptăţite să spună „nu mă condiţionaţi pe mine pe baza acestui paşaport de vaccinare, însă Europa are şi ea nevoie cumva de predictibilitate. Pentru că ne uităm cât de greu este ca o ţară să închidă de „capul ei”, cum spun unii, graniţele. S-a întâmplat asta şi între Austria şi Germania într-o perioadă, între Ungaria şi România. Deci iată, un paşaport de vaccinare şi o măsură la nivelul întregii Ununi ar da tuturor o predictibilitate de a avea această libertate de circulaţie măcar pe teritoriul UE.

 

Adelina Mihai: Ar merge şi cu o condiţionare a accelerării numărului d vaccinări, pentru că dacă noi n uităm la câţi oameni am vaccinat noi şi câţi au vaccinat Marea Britanie, în Marea Britanie s-au vaccinat mai mult decât populaţia României în prezent, dar dacă noi aveam un ritm de vaccinare mai alert, nu cel de 40.000 – 50.000 de persoane vaccnate pe zi, cum este în prezent, nu ar fi fost asta o problemă pentru noi şi poate şi rezultatele sondajului ar fi fost altele.

Irina Ursu: De acord, dar să nu uităm că totuşi Marea Britanie are acces la vaccinul Astra Zeneca mult mai uşor, ei l-au dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, deci practic ei sunt cumva principalii furnizorişi beneficiari. Deci au acest privilegiu. Însă, noi ştim că depindem foarte mult de vaccinurile şi livrările care se fac, dar dacă ne uităm la cifrele noastre, am vaccinat până acum undeva la 5% din populaţie, asta este o cifră optimistă, ceea ce este foarte puţin. Deşi ştim că ni se promite că vom atinge imunizarea colectivă de 70% de persoane vaccinate din populaţie, este greu să vedem acest lucru realizat. Dar sunt şi cei care spun „ok, eu nu cred că vaccinul în sine este cheia să scăpăm de această pandemie pentru că nu s-au făcut suficiente studii”. Dar dacă stăm să ne uităm ,şi mulţi doctori discutau pe această temă, şi spuneau „ok, dar dacă te îmbolnăveşti, ajungi într-o stare gravă la spital, acolo medicii te vor trata cu medicamentele pe care le au acolo, poate multe dintre ele nu au fost nici ele testate un termen mai lung, iar tu nu vei putea să spui că vei ieşi din boală fără efecte negative pe termen lung. Sunt mulţi care au tot felul de reacţii adverse, chiar luni de zile după ce s-au vindecat. Deci este o loterie oricum ar fi. Diferenţa este că prin vaccin reuşeşti şi tu să te menţii sănătos, să îi protejezi pe ceilalţ. Deci nu te poţi juca. Pentru că poate am avut şi noi colegi tineri care se creadeau sănătoşi şi care au făcut forme grave ale bolii. Nu există niciodată siguranţa că vom face o formă uşoară. Nu ştim. Şi atunci am văzut, imunizarea de masă nu funcţionează, Suedia ne-a demonstrat încă o dată că nu se poate nici aşa, să laşi pe toată lumea liberă pe străzi. Am văzut şi în Germania în ceea ce priveşte afacerile private care vor să condiţioneze accesul doar persoanelor vaccinate, iar ministrul justiţiei de acolo spunea că în momentul de faţă nu prea poţi să intri peste proprietatea omului şi să îi spui ce reguli să aplice sau nu, aşa că este la libertatea businessului dacă vrea sau nu să condiţioneze accesul clienţilor pe bază de vaccin.

 

Adelina Mihai: Şi pentru cei care au dubii în eficienţa vaccinării, surse de documentare există şi informaţii şi studii. Este adevărat, este un care s-a făcut foate repede, în comparaţie cu alte vaccinuri, dar tocmai faptul că s-au făcut mai multe tipuri de vaccin, de companii diferite care au reuşit să îl dezvolte foate repede este o veste foarte bună şi o inovaţie în medicină cum nu cred că am fi avut altfel.

Irina Ursu: Şi poate ne putem uita că o criză ne poate aduce lucruri bune, pentru că mulţi spuneau că putem învăţa din lecţia aceasta pentru a reuşi să găsim mai repede tratament pentru alte boli, mult mai grave, cum ar fi cancer, sau alte maladii care momentan nu au niciun fel de vindecare rapidă. Deci poate că a fost un imbold şi pentru cei din cercetare, s-a investit şi mai mult, trebuie să recunoaştem. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO