Aleph Story

ALEPH STORY: Criza politică afectează economia! O discuţie între Cristian Hostiuc, director editorial ZF şi Felix Drăghici, editor-prezentator ŞTIU

În fiecare zi de la Ora 18.00, Aleph Story pe zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar

22.04.2021, 18:15 201

ZF şi Aleph News, cel mai nou post de televiziune din România, vor avea în fiecare zi de la ora 18:00 pe zf.ro şi pagina de Facebook a ZF o discuţie legată de unul dintre subiectele importante ale zilei, indiferent că este politic, social, cultural, economic sau de business.

 

Cristian Hostiuc: Discu­tăm despre impactul acestei crize p­olitice dintre PNL şi USR- PLUS, im­pactul în eco­nomie, în busi­nessul companiilor. Care este pri­mul impact? Deja avem o săp­tă­mână de criză politică, as­tăzi, când noi înregistrăm aceas­tă emisiune, este ora 16.00, încă nu avem o decizie dacă ră­mâne USR-PLUS la guvernare sau nu.

Felix Drăghici: Păi, totul depinde de deznodământ. Dacă lucrurile se îndreaptă acolo unde vedem cu toţi, spre o negociere şi o rezolvare amiabilă a situaţiei, probabil că lucrurile vor fi în continuare aşa cum le ştiam. Ne împrumutăm 15 mld. euro, avem o dobândă foarte mare, mult mai mare ca Bulgaria sau ca alte state din Uniunea Europeană. Nu avem niciun fel de discuţie despre de ce ne îm­pru­mutăm atât de mult în con­di­ţiile în care România altfel vor­beşte despre succesul guver­nării, despre dezvoltarea ului­toare sau despre banii nenu­măraţi pe care îi adunăm de la UE. Însă, în realitate, România, în ziua de astăzi, este, cum spui tu mereu, mai puternică decât o bănuim, economia ro­mâ­nească, nu ţara, însă din punctul de vedere al guvernării lu­cru­rile trebuie schimbate structural pentru că altfel asistăm la acelaşi lucru ca în 1997, un ministru al trans­porturilor – Traian Băsescu atunci –  a dat jos gu­ver­nul că nu i-a mai plăcut de pre­mier. Aşa cum se întâmplă şi astăzi.

 

Cristian Hostiuc: Bun, chiar mă uitam la nivelul cursului de schimb, acolo unde se vede primul impact, avem în ultimele zile, într-adevăr, o creştere a cursului de schimb, astăzi avem un nou maxim istoric, la 4,9279 lei pentru un euro, dar ţin să reamintesc declaraţia guverna­torului BNR care spune „noi nu mai scădem dobânda la lei“, premierul Florin Cîţu voia o nouă scădere a dobânzii la leu, deci BNR-ul nu mai scade dobânda la lei, dar în acelaşi timp a spus că vor accepta o flexibilitate mai mare a cursului, adică s-ar putea să vedem creşteri mai rapide ale cursului, urmate de scăderi. Să vedem unde va fi acest echilibru.

Felix Drăghici: O parte din exportatori ştim foarte bine că se bucură, dacă ăsta va fi însă trendul ascendent, dincolo de situaţia cursului de schimb, care reflectă nivelul de încre­dere faţă de guvern, România are aceleaşi probleme struc­turale, nu pare să aibă o clasă politică la fel de responsabilă pe măsura oportunităţilor foarte mari care sunt astăzi.

 

Cristian Hostiuc: Dar pare că această guvernare nu înaintează. Adică, spre exemplu, noi da, primim de la Bruxelles 30 de miliarde de euro, o sumă uriaşă, imensă, cu care putem reface România pentru o sută de ani, dar în afară de un Power Point noi nu am văzut nimic altceva. Şi îndată este termenul deadline prin care noi, România, guvernul, trebuie să trimitem pro­iectele mult mai clare la Bruxelles.

Felix Drăghici: Păi, întotdeauna sperăm că există mintea de pe urmă în România şi vrem să vedem acest eşalon doi din ministere, oamenii ăştia inteligenţi despre care auzim mereu că există, dar noi nu îi vedem sau sunt, să spunem, bine acoperiţi de către birocraţii care de 20 – 25 de ani toacă miliarde şi miliarde. Da, sunt un adversar al birocraţiei din ministere şi în acelaşi timp sunt convins că există astăzi în România funcţionari inteligenţi şi ei trebuie cultivaţi pentru că vedem ce se întâmplă cu oameni politici paraşutaţi peste noapte în diverse locuri. Le ia foarte mult timp să înveţe procedurile, vezi cazul lui Vlad Voiculescu la ministerul Sănătăţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO