Aleph Story

ALEPH STORY: Piaţa imobiliară fierbe: Preţurile apartamentelor cresc de la o lună la alta. O discuţie cu Dana Ciriperu, Ziarul Financiar şi Dan Pavel, Aleph News

14.06.2021, 18:27 25255

O discuţie cu Dana Ciriperu, Ziarul Financiar şi Dan Pavel, Aleph News.

 

Dana Ciriperu: Vorbim despre piaţa imobiliară. De la începutul anului auzim constant că piaţa imobiliară fierbe. Preţurile apartamentelor au crescut în ianuarie, au crescut în februarie, continuă să crească mai ales în marile oraşe. Studiile vin, în general în fiecare săptămână vine câte un studiu în zona imobiliară care arată că tendinţa asta e reală.

Dan Pavel: Da. E reală şi ne întrebăm unde e criza şi dacă nu cumva suntem în scenariul în care eram înainte de 2008, când preţurile chiar o luaseră razna. Deocamdată nu, situaţia nu e chiar aşa. Un apartament în Titan, de exemplu, nu costă 160.000 de euro cum ştiam eu un exemplu de prin 2007 – 2008.

 

Dana Ciriperu: Era un apartament cu trei camere atunci, nu?

Dan Pavel: Trei camere, 60 şi ceva de mp. Dar tendinţa asta e, preţurile cresc. Cresc în special în blocurile noi şi în marile oraşe, Bucureşti şi Braşov, în analiza asta despre care vorbim sunt în topul scumpirilor.

 

Dana Ciriperu: Din ce vedeam în acelaşi studiu făcut de cei de la Imobiliare.ro, în multe situaţii e vorba de apartamente pe care oamenii le cumpără de pe machetă, asta iar îmi aminteşte de situaţia din 2008. Îmi amintesc de acea situaţie când aveai pe lângă oferta de apartamente vechi, era tendinţa aceasta de a cumpăra de pe machetă.

Dan Pavel: La super ofertă.

 

Dana Ciriperu: Exact. Era super oferta, oamenii vedeau planşe foarte frumoase, parcuri în jurul blocului, mergeau şi începeau să plătească zeci de mii de euro pe apartamente care nu erau finalizate.

Dan Pavel: Practic, cele mai scumpe poze alb-negru, se vând în România, că despre asta este vorba. Cine a fost mai norocos chiar şi-a luat ce a văzut în poză, cine nu şi-a luat ţeapă şi sunt o grămadă de situaţii din astea triste, în care oamenii s-au ales cu porcării de apartamente în porcării de blocuri şi credite pe 30 de ani care trebuie plătite. Analiza asta spune aşa, că preţurile s-au majorat în România cu 0,7 pe plus faţă de luna trecută, 1.406 euro pe metru pătrat util. Bucureşti şi Braşov în topul creşterilor, Clujul rămâne cu cel mai mare preţ pe metru pătrat, o creştere şi acolo de 0,4 în luna mai, faţă de luna trecută, 1.910 euro pe metru pătrat. Mă gândesc că practic e un pariu pe care cei care îşi cumpără apartamentele îl fac. Sunt multe voci de oamenii care se pricep, care spune nu mai investiţi atât în imobiliare, în apartamente, sunt şi alte direcţii în care puteţi să duceţi bani. Totuşi, e o situaţie încă fericită pentru România, zic eu. Dacă îţi faci un credit pentru un apartament nou în momentul ăsta, un credit în lei, în condiţiile în care leul se devalorizează de la lună la lună, faţă de euro, şi în condiţiile în care piaţa asta tot creşte, în continuare poate fi un moment bun în care să îţi cumperi apartamente. Cred că pe ideea asta oamenii tot investesc, cererea este în continuare uriaşă, mai ales în marile oraşe, deşi asta nu e corelată cu felul în care merge economia. Totuşi, venim după o criză, după un an groaznic pentru toată lumea şi în continuare vorbim de creşteri, asta pentru că există o cerere tot mai mare.

 

Dana Ciriperu: Cred că dincolo de investiţii e şi nevoia fiecăruia dintre noi pentru că eu altfel nu îmi explic, dacă nu ar fi nevoia asta, interesul unor oameni de a-şi cumpăra apartamente cu două – trei camere în zone din care nu mai pot să iasă, zone complet blocate.

Dan Pavel: Pe ideea asta, oamenii probabil spun „hai să îmi iau când mă încadrez la credit, când am salariul suficient ca să mă încadrez la credit îl iau. Pentru că uite, tendinţa asta e, cartierele se aglomerează, se construieşte din ce în ce mai prost, din ce în ce mai aglomerat, mai bine să prind şi eu unul acum şi să stau liniştit”. Cred că ţine şi de felul în care românii, în general, aşa privesc viaţa şi ideea asta de proprietate, să ai mamă ceva al tău şi să fie pe numele tău şi să stai liniştit acolo.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO