Aleph Story

ALEPH STORY: Pleacă USR sau pleacă Florin Cîţu? O discuţie cu Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar şi Felix Drăghici, editor-prezentator ŞTIU

În fiecare zi de la Ora 18.00, Aleph Story pe zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar

15.04.2021, 18:15 542

O discuţie cu Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar, şi Felix Drăghici, editor-prezentator ŞTIU.

 

Cristian Hostiuc: Discutăm despre prima criză guvernamentală, respectiv, cine va învinge dintre USR şi premierul Florin Cîţu?

Felix Drăghici: Dacă am şti asta am câştiga alegeri în România, dar dincolo de asta treaba e serioasă pentru că cel mai expus minister în acest moment în România este ministerul Sănătăţii. Dincolo de investiţiile foarte mari pe care le face societatea, vorbim despre 12 – 14 miliarde de euro, bani care sunt acolo.

 

Cristian Hostiuc: 14 milioane de euro în fiecare an, deci sănătatea are bani, să nu uităm acest lucru.

Felix Drăghici: Este singurul loc care a crescut în ultimii 11 ani de aproape patru ori salariile oamenilor. Vorbim despre venitul mediu din zona asta. Este o zonă de mare interes pentru societate şi atunci e important ce se va întâmpla de aici încolo.

 

Cristian Hostiuc: Sănătatea nu este doar un pretext? Scandalul de la Sănătate. Că până la urmă este o coaliţie, până la urmă contra naturii. USR Plus arată că ei mai degrabă ar ataca anul 2024, când sunt în acelaşi timp alegeri prezidenţiale şi parlamentare şi ar vrea să vină cu o imagine curată, iar faptul că au fost băgaţi la guvernare de preşedintele Iohannis face să fie în dubiu anul 2024.

Felix Drăghici: Sentimentul meu este că nu pot fi bănuiţi de planuri pe termen lung, deoarece nu au neapărat o voce cristalizată, îl vedem pe Dan Barna aproape zilnic cum dă socoteală membrilor şi le explică ce a făcut el în numele partidului. Uşor ca la detaşamentul de pionieri, aşa, într-un fel. Adică nu au legăturile sudate, iar el trebuie să câştige încrederea în fiecare zi, are un grup de fideli şi un grup de oameni care şi-ar dori foarte mult să îl vadă în dificultate.  

 

Cristian Hostiuc: Bun, dar tu nu crezi că mai degrabă scandalul de la Sănătate, prin demiterea lui Vlad Voiculescu este un pretext sau este o problemă.

Felix Drăghici: Nu, am urmărit toată evoluţia lui Vlad Voiculescu la Ştiu, împreună, am vorbit critic acolo de mai multe ori, despre comportamentul lui uşor copilăresc, parcă neridicându-se la înălţimea discuţiilor de astăzi. Evident că bunele sale intenţii nu pot fi puse la îndoială, adică nu a făcut ceva care să fie împotriva unor interese evidente, însă, faptul că în acest moment usnt concursuri pentru casele de asigurări locale, judeţene în acest moment, arată, şi acolo se împart de fapt toţi banii, Dragoş Damian a scris despre asta în Ziarul Financiar, aş zice că e un element important. Adică baronii locali probabil că i-au dorit o altfel de discuţie pentru această împărţire a 10 miliarde de euro.

 

Cristian Hostiuc: Va rezista Florin Cîţu? Sau va rezista în această poziţie de premier va rezista ca lider al PNL-ului? Sau dacă se va ajunge la o cădere a lui, cu un alt premier, îl putem pune pe o listă moartă?

Felix Drăghici: Atâta vreme cât am văzut că are susţinerea unui persoanj atât de important cum este Emil Boc în Partidul Naţional Liberal, poate cel mai probabil candida la preşedinţie în 2024, pentru partid în acest moment, la felul cum arată lucrurile, florin Cîţu poate rezista în PNL. Însă, el, după cum am văzut din disursul lui Dan Barna către poporul USR-ist, ne-am dat seama că Florin Cîţu a jucat o carte de politician. Pare că îşi doreşte să rămână în politică, este tânăr, poate să fie premier şi peste 20 de ani, va avea 68 – 69 de ani, o vârstă medie pentru Europa de Vest, poate că şi România va prinde aceste vremuri. Însă, partea mai importantă este că România are nevoie de guverne, de coaliţii, să înveţe, să experimenteze acest proces de învăţare şi mai ales să stabilească obiective pe termen lung. Nu întâmplător, cea mai importantă voce, din punctul meu de vedere, al echilibrului şi al raţiunii şi al obiectivelor pe termen lung a fost ce a lui Kelemen Hunor. Şeful UDMR a vorbit despre faptul că în România se schimbă prea des guvernele, nu există priorităţi naţionale, nu există obiective din punct de vedere economic care să fie urmărite de toată lumea şi care să aducă cu adevărat o creştere, o transformare reală în România. Ori asta este principala miză a acestei guvernări. Ei încearcă să transforme România, cel puţin la nivelul vorbelor.

 

Cristian Hostiuc: Bun, dar din punct de vedere al faptelor, arată că mai degrabă conduc ţara de pe Facebook, cum se spune, sau de la televizor, cu ochii acolo, în condiţiile în care..

Felix Drăghici: Asta e o tristeţe. Asta e o tristeţe încredibilă faptul că Florin Cîţu ne anunţă pe Facebook că demite guvernul, că l-a numit pe Barna, că s-a numit pe el însuşi, că în curând o să îşi aducă şi căţeii să lucreze la guvern, sau nu ştiu, habar n-am ce se mai poate întâmpla din viaţa lui personală. Vorbesc despre acest amestec dintre viaţa lui personală, pe contul personal de Facebook, din când în când comunică pe contul de Facebook al guvernului. Asta este ceva de nedescris. Practic, oamenii au uitat să vorbească în chip natural. Dar din când în când, la 11.00 noaptea, în momentul în care există un interes să spunem de a arăta cuiva, pisica, nu prea ştiu exact ce înseamnă dar cred că asta a fost, să spunem, principalul obiectiv, s-a dus cu Raed Arafat şi a spus „iată, nu comunicăm destul cu oamenii, poporul nu este informat.” Pac, a zis o introducere de MC – master of ceremonies – şi a plecat, l-a lăsat pe Raed Arafat să vorbească cu lumea. Adică este foarte multă inconsistenţă, foarte multă vrăjeală, cum s-ar spune pe stradă.

 

Cristian Hostiuc: Bun, deci încă nu avem un răspuns, cel puţin tu.

Felix Drăghici: Nu, eu cred că lucrurile vor merge mai departe. Fiecare cu pierderi colaterale.

 

Cristian Hostiuc: Ok, să vedem dacă PNL îl va susţine până la capăt pe Florin Cîţu, datele arată, cel puţin poziţiile publice ale liderilor PNL, arată că Florin Cîţu are postul asigurat, de premier, să vedem acum ce va decide USR Plus.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO