Analiză

Brokerii vad un an mai linistit, dar mai putin profitabil la Bursa

04.01.2006, 19:10 11

Brokerii, care "mananca o paine" zi de zi la Bursa, prognozeaza pentru 2006 randamente foarte bune si o lichiditate in crestere pe piata bursiera, intr-un an care se anunta totusi mai putin agitat decat 2005.

Inceputul de an ii gaseste pe brokeri din nou optimisti, multi dintre acestia anticipand pentru anul care tocmai a inceput performante foarte bune pe piata de capital, mai scazute decat anul trecut, insa mult superioare celor oferite de celelalte alternative de plasament.

In varianta cea mai pesimista, brokerii estimeaza pentru acest an o crestere de circa 10-15%, adica cel putin dublu fata de dobanzile bancare, in timp ce estimarile cele mai optimiste indica cresteri de peste 50% pentru principalii indici bursieri. Brokerii prognozeaza, de asemenea, o crestere a lichiditatii cuprinsa intre 20% si 100% in 2006.

In 2005, indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece companii de la Bursa, s-a apreciat cu peste 50%, in timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, a inregistrat un avans spectaculos de 175%. In ceea ce priveste lichiditatea, valoarea medie zilnica a tranzactiilor de la Bursa s-a majorat in 2005 de aproape 3,7 ori.

"Scenariul cel mai pesimist ar fi o crestere a Bursei dubla fata de rata dobanzii in sistemul bancar, adica un avans de 10-15%, insa putem asista si la cresteri de peste 50% intr-un scenariu optimist", a declarat Rares Nilas, directorul general al BT Securities, societatea de brokeraj a Bancii Transilvania.

Rezultatele foarte bune ale companiilor listate la Bursa, dar si interesul din ce in ce mai ridicat al investitorilor romani si straini pentru piata de capital reprezinta, in opinia brokerilor, principalii factori care favorizeaza continuarea trendului ascendent in acest an. De asemenea, cresterea economiei, apropierea momentului aderarii la Uniunea Europeana si existenta unor domenii cu potential semnificativ de dezvoltare, precum cel financiar bancar, sunt alte atuuri pe care mizeaza analistii, care spun ca 2006 va fi un an bun pentru piata de capital.

"Cred ca unul din principalele motoare ale cresterii Bursei va fi reprezentat de intrarile semnificative de capital care sunt asteptate pentru acest an. Pe de o parte, vor migra in continuare bani din sectorul bancar catre piata bursiera, in conditiile scaderii randamentelor oferite de depozitele bancare, pe de alta parte, prezentarea raportului de aderare in primavara va determina o crestere a investitiilor straine, in conditiile in care exista fonduri de investitii mai conservatoare, care asteapta acest moment pentru a-si face intrarea pe piata", a spus Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities. "In aceste conditii, ma astept la o crestere de 60-70% la nivelul lichiditatii din piata. In ceea ce priveste principalii indici ai pietei, estimez o crestere de 40-50% a indicelui BET si un avans de peste 60% pentru indicele BET-FI", a mai aratat el.

Brokerii care sustin ca sectorul SIF-urilor va fi si in 2006 cel mai dinamic au in vedere rezultatul privatizarii BCR, care va influenta evolutia celor cinci societati de investitii financiare si in acest an. "Avand in vedere rezultatul privatizarii BCR, preturile SIF-urilor sunt in continuare subevaluate comparativ cu valoarea activului net unitar. Ma astept in continuare ca SIF-urile sa atinga si chiar sa depaseasca nivelul de 3 lei/actiune", considera Rares Nilas. Totusi, cei mai multi brokeri manifesta un optimism moderat, estimand o crestere medie a pietei situata in jurul valorii de 30%.

"Pentru 2006 ma astept la o crestere de 30-40% a principalilor indici bursieri, in conditiile in care avem in continuare crestere economica, sectorul financiar-bancar este in continuare subdezvoltat, iar cel petrolier este inca subevaluat", a declarat Octavian Molnar, presedintele societatii de brokeraj IFB Finwest. "De altfel, toata lumea spune ca Romania se afla pe un trend crescator, avand in vedere apropierea momentului intrarii in Uniunea Europeana si chiar daca aderarea va fi amanata cu un an, nu cred ca aceasta va afecta in mod semnificativ cresterea economica si, in consecinta, evolutia pietei de capital", a mai precizat Molnar.

Alin Brendea, directorul de operatiuni al societatii de brokeraj Prime Transaction, estimeaza la randul sau o crestere de 20-40% pentru BET si de 30-50% pentru BET-FI, avand in vedere actualii emitenti. "Ma astept ca piata sa continue sa se maturizeze, tendinta concretizata printr-o crestere a lichiditatii si miscari mai putin ample ale preturilor. In aceste conditii, este normal sa asistam la o stabilizare si la nivelul sistemului financiar. Piata nu poate continua sa ofere randamente de 100% pe an, in conditiile in care dobanzile in sistemul bancar sunt undeva la 5-7%. Din acest punct de vedere, trebuie sa ne asteptam la o evolutie mai moderata a pietei", a explicat Brendea.

El mai considera ca ecartul dintre indicii BET si BET-FI nu va mai fi la fel de mare ca in 2005. "Trebuie sa avem in vedere ca 2005 a fost un an de referinta in evolutia SIF, datorita celor doua evenimente importante care au avut loc, ridicarea pragului maxim de detinere si priva-tizarea BCR. Din acest motiv este foarte greu ca performantele SIF-urilor sa se mai repete", a precizat Brendea.

Asadar, desi optimiste, declaratiile brokerilor arata clar ca Bursa este totusi in pierdere de viteza, in conditiile in care structura emitentilor nu a inregistrat modificari semnificative in ultimii ani. "Pentru acest an, estimez o crestere de circa 30% pentru indicele BET, in conditiile nelistarii unor noi emitenti semnificativi. Trebuie avut in vedere faptul ca actiunile care sunt acum la cota Bursei tot cresc de cativa ani si unele si-au atins deja limitele. La nivelul lichiditatii mai e totusi loc de crestere in conditiile actuale, cu pana la 50%", a aratat Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Nicolae Pascu, presedintele societatii de administrare a investitiilor STK Financial, spune ca este posibila chiar o dublare a valorii tranzactiilor la Bursa in 2006. "Sunt inca putini investitori autohtoni la Bursa, iar evolutia dobanzilor bancare constrange tot mai multi romani sa investeasca pe piata de capital. In plus, perceptia pozitiva creata in strainatate datorita privatizarii BCR si apropierii momentului aderarii la Uniunea Europeana va atrage tot mai multi investitori straini", a spus Pascu.

Pe de alta parte insa, oferta destul de redusa de emitenti lichizi franeaza cresterea in-vestitiilor straine. "Numarul si marimea inves-titorilor straini este influentata in mod direct de lichiditatea pietei. Deci din nou problema noilor listari cred ca va fi cheia unei prezente mai semnificative a investitorilor straini pe piata bursiera autohtona. Evident ca rezolvarea problemei lichiditatii nu va fi suficienta, ea trebuind sa fie dublata de mentinerea unor rezultate macroeconomice pozitive, precum si de mentinerea calendarului integrarii in UE conform etapelor stabilite", a aratat Alin Brendea.

In aceste conditii, ponderea investitiilor straine se va mentine probabil in jurul a 30% din totalul investitiilor de la Bursa. "Dupa mai 2006, cand va fi luata o decizie asupra momentului aderarii, este posibila o crestere a numarului si valorilor investitiilor straine. Totusi nu ma astept la o crestere semnificativa a ponderii, ca urmare a faptului ca numarul conturilor investitorilor locali este foarte mic, iar Bursa a devenit tot mai cunoscuta pe plan local", a explicat Valerian Ionescu, directorul de operatiuni al CA IB Securities, societatea de brokeraj a HVB Bank. Ionescu estimeaza o crestere de doar 15-20% a indicelui BET si de 25-30% pentru BET-FI.

In ceea ce priveste volatilitatea pietei, parerile brokerilor sunt impartite. Unii sustin ca evolutia agitata de anul trecut nu va mai fi repetata, insa altii cred ca volatilitatea ar putea chiar sa depaseasca nivelul de anul trecut.

"Ma astept in continuare la o volatilitate destul de ridicata, comparabila cu, daca nu mai mare decat cea din 2005. Sa vedem numai exemplul primei zile de tranzactionare din 2006", a afirmat Razvan Pasol.



SIF-urile, bancile si companiile petroliere, in prim-planul recomandarilor

Vor continua SIF-urile sa fie si anul acesta cele mai bune variante de plasament? Sau companiile petroliere ramase in urma anul trecut vor reveni in forta?

Majoritatea brokerilor mizeaza in continuare pe sectorul financiar-bancar, reprezentat de SIF-uri si banci, adica tocmai emitentii care au inregistrat cele mai mari cresteri in 2005. Altii considera insa ca 2006 ar putea fi anul companiilor petroliere, care nu au avut o evolutie spectaculoasa anul trecut.

"Societatile din sectorul financiar-bancar, adica SIF-urile, bancile si SSIF Broker, vor continua sa se afle in prim-planul investitiilor la Bursa. Principala motivatie o constituie faptul ca aceste societati au avut o evolutie constanta in ultimii ani, au adus randamente bune si au oferit dividende investitorilor si, in aceste conditii, este putin probabil ca brokerii se vor grabi sa le recomande investitorilor companii din sectorul metalurgic sau siderurgic", a aratat Adrian Simionescu, directorul Finans Securities.

"Cred ca sectorul financiar-bancar va fi in continuare lider, avand in vedere ca mai exista inca destul loc pentru dezvoltare in acest domeniu. Petrolul este un al doilea domeniu in care am putea asista la evolutii bune, avand in vedere ca Petrom s-a privatizat si este aproape sa obtina profit, iar Rompetrol Rafinare a raportat rezultate bune anul trecut", a declarat si Octavian Molnar, presedintele IFB Finwest.

SIF-urile au oferit in 2005 un randament mediu de 175%, Banca Transilvania a incheiat anul cu o crestere de circa 140%, iar titlurile BRD-Groupe Societe Generale au castigat aproape 90%. Pe de alta parte, cresterile companiilor petroliere s-au situat sub media pietei. Actiunile Petrom au castigat anul trecut aproape 50%, in timp ce titlurile Rompetrol Rafinare au adus investitorilor un randament de sub 30%.

"In continuare, cel putin pana la noile listari anuntate, sectorul petrolier si cel financiar vor fi ÇobligateÈ sa tina capul de afis si in 2006. Cred ca, tinand cont si de rezultatele financiare preconizate pentru 2005, dar si de perspectivele pentru 2006 SIF-urile si tilturile petroliere au sanse crescute sa asigure randamente multumitoare", a spus Alin Brendea, directorul de operatiuni al societatii de brokeraj Prime Transaction.

"Am asteptari mari de la cele doua actiuni petroliere: Petrom si Rompetrol Rafinare, si de la Broker. De asemenea, cred ca SIF-urile si BRD nu si-au atins inca intregul potential de crestere", a aratat si Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.

Rares Nilas, directorul general al BT Securities, recomanda investitorilor sa urmareasca in mod deosebit companiile care au sanse sa faca obiectul unor preluari in urmatorii ani. Printre acestea se numara societati de stat, dar si societati private din domeniul bancar, petrolier, chimic sau farma-ceutic, cum sunt Banca Transilvania, Rom-petrol Rafinare, Oltchim Ramnicu Valcea, Antibiotice Iasi sau Biofarm Bucuresti.

In 2005, preluarea producatorului de medicamente Sicomed Bucuresti de catre compania ceha Zentiva a determinat o crestere importanta a pretului actiunilor Sicomed. Acestea au incheiat anul trecut cu o crestere de circa 105% fata de finele lui 2004. Un alt exemplu in acest sens il reprezinta preluarea operatorului portuar Romportmet Galati de catre Mittal Steel, care a determinat o crestere de circa 2,3 ori a pretului actiunilor in doar cateva saptamani.

Surprize pot veni insa si din alte domenii, asa cum au demonstrat-o anul trecut producatorii de tevi Silcotub Zalau sau Artrom Slatina, care printre cele mai mari cresteri de la Bursa, e drept pe fondul unei lichiditati reduse pe parcursul anului. In acest an, companiile de asigurari ar putea reprezenta surpriza, avand in vedere ca multe dintre ele se afla deja in atentia unor investitori straini puternici, iar actionarii actuali, reprezentati de oameni de afaceri romani, nu au forta financiara necesara pentru a sustine in continuare dezvoltarea lor, in conditiile in care pe piata au inceput sa se pozitioneze tot mai bine jucatorii de talie internationala.

Printre companiile de asigurari care ar putea face obiectul unor preluari se afla Asirom si Ardaf, ambele listate pe RASDAQ.

Brokerii mai recomanda si societatile din domeniul constructiilor, a caror dezvoltare a fost favorizata in ultimii ani de evolutia exploziva a pietei imobiliare. "Cred ca am putea sa ne asteptam la o crestere mai mare pentru firmele din domeniul constructiilor", a declarat Nicolae Pascu, presedintele societatii de administrare a investitiilor STK Financial.

Noile companii asteptate sa se listeze la Bursa in 2006, precum Transelectrica, Transgaz, RomTelecom sau Fondul Proprietatea, vor aduce noi oportunitati pe piata. Oferta de noi emitenti, care a fost extrem de scazuta in ultimii ani, a determinat ca ofertele publice initiale lansate de companiile ce au dorit sa vina pe Bursa sa se bucure de un interes urias din partea investitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO