Analiză

Ca să arate cât de sfidători sunt la adresa statului, membrii reţelei Mironescu au înfiinţat o firmă "Ha Ha Suspans Import Export"

"Captura statului" sau cum a ajuns corupţia la cel mai înalt nivel. Cine este "omul cel mare" din Portul Constanţa?

Autor: Lupasteanu Catalin

01.06.2011, 12:41 1208

Gruparea Mironescu se ocupa cu "captura statului", noţiune careexprimă forma cea mai înaltă a corupţiei, respectiv corupţiageneralizată, pentru care este nevoie de mulţi oameni, persoanebine plasate şi influente, a spus procurorul Gheorghe Bocşan lainstanţa supremă, informează Gândul.

Procurorul a arătat instanţei că termenul de "captură astatului" este unul ştiinţific criminalistic, el regăsindu-se înnumeroase tratate internaţionale, precizând că este folosit însituaţiile în care corupţia la un nivel sectorial sau chiar lanivelul unui întreg stat este generalizată.

"Judecătorul fondului a reţinut corect elementele din dosar şi areţinut insistenţa şi pericolul pentru ordinea publică alinculpaţilor. Pe apărările avocaţilor arăt că noţiunea de captură astatului este o noţiune criminologică, termen regăsit în numeroaseconvenţii europene. Este forma cea mai înaltă a corupţiei,respectiv corupţia generalizată. Este cazul acestui dosar, caz încare captura statului a fost una sectorială, în domeniul vamal şiportuar. Şi alte regionale au legături conexe cu Direcţia Regionalăde Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa. Grupul a fostambiţios, pentru că este nevoie de mulţi oameni pentru «capturastatului», cu persoane bine plasate şi influenţe", a spusprocurorul Gheorghe Bocşan în faţa completului de cinci magistraţide la instanţa supremă care a judecat contestaţiile celor 28 depersoane arestate în acest dosar.

Procurorul a ţinut să explice şi mecanismul prin care seproducea evaziunea fiscală din Portul Constanţa, arătând că toatecontainerele interceptate au conţinut mărfuri suspecte, iar uneleerau aduse prin firme fantomă.

"Ca să vă daţi seama cât de sfidători erau, dau doar un exemplude firmă fantomă denumită «Ha Ha Suspans Import Export»; mie unulmi se pare o sfidate la adresa autorităţilor. Acest dosar estecreat din o treime interceptări, o treime rezultatele controalelorefectuate în port cu ocazia demarării cercetărilor în acest caz,iar ultima treime cu rezultatele percheziţiilor informatice alecalculatoarelor luate în timpul percheziţiilor din Portul Constanţade la firmele de comisionariat vamal", a mai spus procurorul înfaţa instanţei.

Citiţi mai multe despre corupţia la cel mai înalt nivel din România pe www.gandul.info.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO