Analiză

Cat de aproape este actiunea Petrom de pretul corect?

12.01.2006, 19:03 28

Majoritatea brokerilor sunt optimisti in ceea ce priveste cresterea pretului titlurilor celei mai mari companii din Romania, apreciind cotatia Petrom de 0,58 - 0,59 lei drept "normala".

Presiunea puternica la cumparare existenta pe actiunile Petrom de la inceputul anului a determinat ca titlurile companiei petroliere sa fie perfor-merele Bursei pe acest inceput de an. Cu un avans de 20% in numai opt zile de tranzactionare, cursul Petrom s-a apropiat tot mai mult de pragul de 0,6 lei/actiune, iar capitalizarea companiei de nivelul de 9 miliarde de euro.

Unii dintre brokerii de pe piata sustin ca evolutia actiunilor Petrom din ultima perioada nu ar trebui sa surprinda, in conditiile in care numai rezervele de barili ale societatii ar valora cel putin 10 mld. de euro, daca se are in vedere estimarile facute pe piata americana in cazul unora dintre companiile independente. Aceasta in contextul ultimului an, cand pretul petrolului a inregistrat cresteri importante, iar societatile care detin rezerve importante de titei au devenit tot mai cautate.

"Pe piata americana exista companii independente, care fac prospectiuni si care se ocupa cu gasirea de zacaminte. La un moment dat, dupa ce isi fac un portofoliu suficient de important, intra si in atentia companiilor mari din domeniu. In evaluarile care se fac pe tranzactiile de preluare ale acestor companii independente, pe la inceputul lui 2004 eu nu gaseam preturi mai mari de 6 do-lari/baril, pentru ca in vara anului trecut in evalua-rile pietei sa gasesc preturi de 10-18 dolari/ baril, cu o medie de 12 dolari/ baril. In conditiile in care Petrom are rezerve de 1 mld. de barili titei si gaze, ar rezulta o valoare a acestor rezerve de 12 mld. de dolari, adica aproximativ 10 mld. de euro", a precizat Adrian Manaila, directorul societatii de brokeraj Eldainvest. "Totodata, trebuie sa se mai tina cont ca Petrom este jucator si pe partea de rafinare si normal si pe cea de distributie", a adaugat Manaila.

Unii dintre brokerii de pe piata atrag atentia ca aceste rezultate au fost obtinute fara ca la Petrom sa se finalizeze un program de restructurare. "Rezultatele au fost foarte bune mai ales prin prisma faptului ca in 2004 au fost foarte slabe, din cauza proastei admi-nistrari a sta-tului", a pre-cizat un bro-ker. In aceste conditii, unii brokeri se asteapta ca rezultatele companiei sa continue sa se imbunatateasca, pe masura ce austriecii de la OMV vor derula programul de restructurare a societatii. Desi loc de crestere pentru titlurile Petrom mai este, unii brokeri spun ca salturile din ultima perioada au fost intr-un ritm totusi prea accelerat.

"La momentul actual, din informatiile care se cunosc pe piata, pretul corect pentru actiunile Petrom este in opinia noastra de 0,59 lei/actiune. Pe Bursa, cotatia titlurilor s-a apropiat foarte mult de acest nivel si e posibil sa treaca pe termen scurt de acel nivel estimat de noi, in conditiile in care percetia pe piata asupra pretului corect difera de la investitor la investitor. Este posibil sa depaseasca acest nivel, dar se poate sa intre si intr-o etapa de consolidare in jurul acestui pret pentru o perioada ceva mai lunga de timp", a de-clarat Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.

Unul din factorii de incertitudine care planeaza asupra evolutiei actiunilor in continuare este modul in care statul va distribui pachetul de 8% salariatilor Petrom. "Codrut Seres, ministrul economiei si comertului, a aratat intr-o declaratie ca nu este exclusa nici varianta distribuirii direct fiecarui salariat a acelor actiuni, acestia putand eventual sa faca un credit pentru a putea cumpara titlurile, pe care ulterior le-ar putea valorifica la Bursa. O astfel de decizie ar determina o presiune puternica la vanzare in piata, si capacitatea de absorbtie a fondurilor straine care ar fi interesate sa cumpere nu cred ca va fi atat de mare pentru a nu detetermina o cadere importanta a actiunilor", spune Adrian Manaila. Daca si numai 1-2% din actiunile Petrom ar veni in piata in acest mod, iar salariatii ar fi tentati sa vanda chiar si la un pret de exemplu de 0,36 lei/actiune (dublu fata de un nivel de 0,18 leiactiune cat ar insemna pretul de aproximativ 5 eurocenti platit de OMV pentru pachetul cumparat la OMV), aceasta ar insemna o oferta de actiuni de 50-100 de milioane de euro, in conditiile in care pe piata rulajele zilnice cele mai mari care se fac pe Petrom nu depasesc 5 milioane de euro.

Ce spun insa unii dintre brokerii care lucreaza preponderent cu investitori straini? "Volumul creeaza interes. Conteaza foarte mult conditiile de piata. Pe cresterea din prezent si pe contextul actual din piata internationala s-ar absorbi foarte usor 50 de milioane de euro. O asemenea oferta atrage si alta calitate de investitori pe piata" spune traderul uneia dintre cele mai mari societati de brokeraj de pe piata. "Eu nu ma astept sa vad o cuponiada pe Petrom. Cred ca Luca (seful sindicatului Petrom - n.r.) va reusi sa-i determine pe salariati sa nu vanda chiar daca se alege aceasta cale. In aceste conditii, nu ma astept la o prabusire a pretului, dar aceasta in situatia in care nu se vor vinde in acest mod actiunile in piata" a precizat traderul unei alte societati mari de brokeraj de pe piata.



Atuuri: criza gazelor si rezultatele financiare pe 2005

Primele estimari privind rezultatele pe 2005 si ipostaza de "salvator" in criza gazului rusesc sunt cartile castigatoare pentru Petrom.

Inceputul de an foarte bun al actiunilor celei mai mari companii petroliere si de gaze din Romania au adus aminte de lunile ianuarie si februarie din 2005.

Atunci nici nu intrasera bine austriecii de la OMV la conducerea companiei, ca valoarea bursiera trecea de 8 mld. euro, depasind-o chiar pe cea a actionarului sau majoritar austriac.

Acum, cresterea actiunilor Petrom apare pe fondul informatiilor privind o suplimentare a furnizarii de gaze pe piata interna, in conditiile in care tot mai multa lume spera ca dependenta de importul de gaze din Rusia sa slabeasca prin utilizarea mai eficienta a rezervelor proprii.

Petrom a anuntat oricum ca are ca obiectiv sa fie cel mai mare producator de gaze din Romania si din regiune, investind sute de milioane de euro in dezvoltarea de noi capacitati de productie.

Pe de alta parte, la finele anului trecut, estimarile conducerii companiei privind rezultatele financiare erau mai mult decat optimiste.

Gheorghe Constantinescu, directorul general al companiei, admitea ca Petrom ar putea inregistra in 2005 un profit net situat in jurul valorii de o jumatate de miliard de euro si o cifra de afaceri de 2,7 - 2,9 miliarde de euro.

Evolutia pozitiva inregistrata de Petrom in ultima perioada a venit de altfel dupa ce compania a raportat rezultate foarte bune la noua luni, cand compania a postat un profit net de 389 milioane de euro, de aproximativ sase ori mai mare fata de perioada similara a anului anterior. Totodata, conducerea Petrom a precizat ca se asteapta pentru 2005 la afaceri de 2,7-2,9 mld. de euro. La o cifra de afaceri de 2,9 mld. euro, Petrom ar putea obtine pe anul trecut un profit net de circa 520 mil. euro in conditiile in care compania isi mentine marja neta de rentabilitate de pe primele trei trimestre, de circa 18%.

OMV a preluat in decembrie 2004 un pachet de 51% din actiunile Petrom in cadrul unei tranzactii de 1,5 mld. euro, din care 830 mil. euro au insemnat un aport de capital.

Numai vestea aportului de capital al OMV adus la Petrom si primele masuri de management operate de austrieci au provocat atunci interesul puternic al investitorilor.

Petrom este acum intr-un moment mai favorabil decat in urma cu un an.

Austriecii au inceput deja procesul de restructurare a companiei, care a raportat in fiecare trimestru al anului trecut profituri atractive, e drept pe fondul unei conjuncturi internationale foarte favorabile.

Scumpirea titeiului si a produselor petroliere, conjugata cu liberalizarea de catre OMV a preturilor Petrom la pompa au adus rulaje mai mari si castiguri record.

Austriecii au inceput deja procesul de restructurare a companiei, au trecut la reasezarea business-ului si au anuntat investitii de circa 3 miliarde de euro pana in 2010.

Sistemul de furnizori ai companiei s-a schimbat, rigoarea austriaca lasandu-si deja amprenta.

A fost introdus un concept modern de benzinarie, multe dintre cele vechi fiind inchise.

Pe de alta parte, Petrom creioneaza acum trasee de expansiune internationala a operatiunilor sub bagheta OMV. Austriecii imping operatiunile Petrom la sud de Dunare, cu intentia de a construi astfel un brand pentru piata Europei de Sud - Est.

Mai mult, directorii Petrom sunt examinati de catre firme internationale de specialitate, iar zeci de expati sunt adusi in puncte - cheie ale companiei pentru integrarea operatiunilor firmei in structurile OMV.

Austriecii au facut deja inventarul activitatilor care nu au legatura cu afacerile de gaze si titei ale Petrom si au decis sa renunte la ele.

Petrom este o companie petroliera si de gaze integrata, cu operatiuni de explorare si productie, cu doua rafinarii cu o capacitate totala de 8 milioane de tone pe an, cu o retea de circa 600 de statii si operatiuni in petrochimie.

Rezervele de gaze si titei ale companiei sunt deja subiectul unui audit al unei firme specializate la cererea OMV.

Evolutia Petrom sub management OMV a provocat multe regrete ca Petrom a fost vanduta prea ieftin, uitandu-se ca ani de zile compania sub management de stat s-a aflat intr-o stare de inertie.

Acum, statul mai detine aproximativ 40% din actiuni, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare - 2%, iar investitorii de la Bursa de Valori Bucuresti detin sub 7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO