Analiză

Cel mai lung proces din România. Un litigiu comercial se judecă de 28 de ani. Miza: 22 milioane de dolari

Cel mai lung proces din România. Un litigiu comercial se judecă de 28 de ani. Miza: 22 milioane de dolari

Autor: Gabriela Stefan

17.05.2011, 10:29 1805

După cel mai lung cârnat, cel mai mare tort şi cei mai mulţimoşi Crăciuni pe stradă, România ar putea intra în CarteaRecordurilor cu o nouă performanţă: cel mai lung proces. Acesta aînceput în anul 1983 şi încă nu s-a terminat. Până în prezent,litigiul are o vechime de 28 de ani, dar - dacă mai avem puţinărăbdare - nu este exclus să îşi schimbe "prefixul".

Povestea a început pe data de 30 decembrie 1983 , cândÎntreprinderea de Comerţ Exterior Metalimportexport Bucureşti (înprezent SC Metalimportexport SA), în calitate de reclamantă, achemat în judecată mai multe "pârâte", solicitând instanţei să leoblige la plata sumei de 22 milioane de dolari, cu titlul decontravaloare marfă. "Pârâtele" erau mai multe societăţi străine:Otto Wolff America Inc., cu sediul în SUA; Otto Wolff A.G. Koln, cusediul în Germania; Otto Wolff GmbH, cu sediul în Germania;Comsteel AG, cu sediul în Elveţia; Cideco SA cu sediul în Franţa;C. Itch, cu sediul în SUA; Cardinal Shipping, cu sediul în SUA.

Aparent, s-ar putea spune că procesul a durat mult pentru că"pârâtele" nu erau din România şi că nu au putut fi găsite. Înrealitate, aşa cum va rezulta din cronologia pe care o vom prezentaîn continuare, instanţele din România - atât cele comuniste, cât şicele democratice - au jucat ping-pong cu dosarul. Vedeţi cronologia celui mai lungproces din România pe www.gandul.info.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO