Analiză

Consumul in an electoral: produsele de curatat si cosmeticele au luat-o inaintea alimentelor

19.11.2004, 00:00 33

Primele noua luni ale acestui an au adus o crestere de 8% a pietei bunurilor de larg consum din Romania, dar si schimbari in ierarhia celor mai dinamice categorii de piata arata un studiu realizat de firma de cercetare de piata GfK Romania. Studiul GfK este sustinut de raportarile privind produsul intern la sase luni, care indica o crestere a consumului populatiei cu 9%.
Cresterea consumului este bazata pe majorarea salariilor si a transferurilor de bani din strainatate.
Grupa produselor de spalat si curatat a crescut anul acesta cu 14%, lasand in urma piata alimentelor si a bauturilor racoritoare.
Dupa ce ani de zile consumatorul roman a cheltuit cea mai mare parte a venitului pe alimente, el a inceput sa fie tot mai preocupat de locuinta si de ingrijirea personala. Anul acesta cel mai bine s-au vandut produsele de spalat si curatat - detergenti de rufe de vase, inalbitori, sapunuri, produse de spalat baia si pardoseala. Alimentele si bauturile racoritoare au crescut deasemenea, insa mai lent.
"Cea mai mare crestere a fost inregistrata la categoriile nealimentare destinate consumului casnic - aici ne referim in principal la produsele de spalat si curatat, cu o crestere de 14% pe primele noua luni ale lui 2004, fata de aceeasi perioada a anului trecut", spune Raluca Raschip, consummer scan manager in cadrul GfK Romania.
Dintre acestea s-au detasat produsele universale de curatat - crestere de 18% in volum - precum si produsele de spalat vasele - 13% in volum.



Unilever: cei mai dinamici detergentii
Analistii spun ca aceasta evolutie se datoreaza in buna parte imaturitatii acestor piete, comparativ cu cea alimentara.
"Explicatia este data de consumul foarte redus pe care l-a avut Romania pana acum la aceste categorii de produse. Daca ne uitam la consumul per capita, acesta se situeaza cu mult sub media statelor central europene, ca sa nu mai vorbim de tarile din Vestul Europei. Piata alimentara atinge la un moment dat o limita dupa care creste in masura diversificarii ofertei si a schimbarii preferintelor de consum catre bunuri mai sofisticate, mai sanatoase", considera Anca Ioan, senior parent in cadrul companiei de consultanta si managemet Roland Berger.
Ea mai spune ca aceasta crestere a nivelului de educatie si de informare, dar si cresterea puterii de cumparare sunt facorii care au determinat aceasta evolutie.
Gigantul american Unilever confirma tendinta studiilor de piata. "2004 este un an bun pentru Unilever categoria cea mai dinamica fiind cea a produselor pentru ingrijirea casei cu intreg portofoliul - Dero, Domestos, Cif, Coccolino", au afirmat reprezentantii Unilever. Dupa acestea urmeaza in ordine produsele de ingrijire a parului, produsele de ingrijire a pielii si deodorantele.
Impartita aproape in totalitate de multinationalele de bunuri de larg consum - Unilever (Dero, Omo, Domestros, Cif, Cocolino), Procter & Gamble (Tide, Ariel, Bonux, Ace, Lenor, Mr. Proper si Fairy. si Henkel), Colgate-Palmolive (Ajax) Henkel (Pesil, PerwollBraf, Clin, Clorox, Pur, Rex) - piata produselor de spalat si curatat este estimata la peste 200 de milioane de euro anual.
In cadrul categoriei de produse de ingrijire personala cele mai dinamice au fost sapunurile arata datele GfK, cu o crestere de 13% fata de anul trecut.
"Potrivit estimarilor noastre interne, piata totala a bunurilor de ingrijire personala si cosmetice a crescut cu 4% in 2004 fata de 2003. Deci exista semnale ca piata incepe sa se redreseze, insa viteza cu care se intampla acest lucru depinde de numerosi factori cum ar fi dezvoltarea economica, volumul investitiilor si evolutia obiceiurilor de consum", a spus la randul sau Richard Frisch, directorul general al grupului de produse pentru ingrijirea personala Beiersdorf Romania.
El spune ca in cadrul acestei grupe de produse, produsele de baie au avut anul acesta cea mai mare dinamica datorita diversificarii ofertei.



Sucurile naturale - crestere de 60%
Ce s-a intamplat insa cu piata bunurilor alimentare si a bauturilor? "Mancarea si bauturile au inregistrat de asemenea crestere fata de 2003, dar la un nivel ceva mai scazut, de 8%, si respective, 4%", a mai spus Raschip de la GfK Romania.
Chiar daca per total, ritmul de crestere a fost mai mic, piata alimentara a avut cele mai spectaculoase cresteri pe anumite segmente. Astfel vanzarile de sucuri naturale au crescut anul acesta cu 60%, fiind astfel cele mai dinamice dintre toate bunurile de larg consum atat alimentare cat si nealimentare. Si anul trecut sucurile naturale au fost cele mai dinamice, cu o crestere de aproape 40% fata de anul precedent.
"Sucurile naturale sunt mai mult o nisa de piata in Romania, intruct piata este foarte mica. Pe de alta parte, cresterea foste mare se datoreaza si schimbarii obiceiurilor de consum prin renuntarea la bauturi carbonatate in favoarea celor necarbonatate", a mai spus Anca Ioan de la Roland Berger. In Romania consumul de suc natural pe cap de locuitor este de circa 3 litri in timp ce in Germania acesta ajunge la 37 de litri pe cap de locuitor pe an. La randul ei, Raschip estimeaza ca tendinta va continua pana cand piata va ajunge la maturitate.
Cola, care anul trecut era printre cele mai dinamice categorii de piata, nu mai figureaza azi in top. Dealtfel, consumul casnic de bauturi carbonatate a stagnat anul acesta comparativ cu anul trecut.
Totusi, imbuteliatorii locali - Coca-Cola HBC Romania, Quadrant Amroq Beverages, European Drinks, Parmalat - investesc tot mai mult in acest segment. QAB torcmai a anuntat finalizarea unei investitii de 4,5 milioane de euro intr-o noua linie de imbuteliere a sucurilor naturale Prigat, in timp ce European Drinks si Santal au lansat noi ambalaje pentru sucurile naturale.
Piata ciocolatei a crescut deasemenea puternic anul acesta - cu circa 25% in volum pe primele noua luni ale anului - dupa ce anul trecut inregistrase o crestere de 15%. Anul 2004 a marcat si inceputul unei consolidari a pietei odata cu fuziunea Excelent si Kandia. Piata de ciocolata este impartita acum intre Kraft Foods (Poiana, Milka, Africana), Excelent-Kandia (Kandia, Excelenta, Laura), Supreme Chocolat (Primola, Novatini) si Heidi Chocolate Suisse (Heidi).
Deja, noi segmente ale pietei dulciurilor incep sa suscite interesul companiilor cum ar fi napolitanele sau bomboanele. "Vanzarile au crescut substantial anul acesta astfel ca pana la finele anului ne asteptam sa ne depasim tinta pentru cifra de afaceri", a spus Paul Nuber, directorul general Nestle Romania, care vinde napolitanele Joe si batoanele cu ciocolata Lion, Chocapic, KitKat. Consumul de ciocolata din Romania se ridica la circa 200 de milioane de euro pe an.



Creste cafeaua instant
Cafeaua, o piata de 100 de milioane de euro pe an in Romania, a crescut pe primele noua luni ale acestui an cu 7% la cafea prajita si macinata si boabe si cu 12% la cafea instant. Reprezentantii din industrie spun ca dinamica se va accelera anul viitor pe fondul reducerii accizelor cu 20% la toate categoriile de cafea.
Piata cafelei din Romania este impartita intre Elite, Kraft Foods, Tchibo, Nestle si Amigo. Romania are in continuare unul dintre cele mai ridicate niveluri ale accizelor la importurile de cafea, atat verde cat si prajita, acestea urmand sa fie eliminate insa pana la 1 ianurarie 2007.
Bauturile racoritoare si berea au avut de suferit anul acesta din cauza vremii racoroase. "Apa minerala a foat cea mai afectata, prezentand chiar o scadere fata de anul trecut, insa berea a reusit sa se mentina la un nivel cu 4% mai ridicat", a mai spus Raschip. Anul trecut, berea a avut o dinamica de aproape 18%.
Alte categorii de piata care aflate intre primele zece dupa ritmul de crestere sunt condimentele (cu 15% in volum) si iaurtul natural (12%). Cresterea consumului de iaurturi se datoreaza atat diversificarii ofertei dar si orientarii consumatorilor catre diete mai sanatoase.
Reprezentantii GfK spun ca 2003 a fost primul an in care au masurat o crestere a consumului fata de 1998. "In 2005 asteptam un nivel al consumului cel putin egal cu cel din 2003, comparatia cu nivelul atins in 2004 fiind dificil de facut datorita influentei anului electoral, in care anumite masuri conduc la o crestere artificiala a consumului", a mai spus raluca Raschip, de la GfK Romania.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO