Analiză

George Copos crede că era nevoie de o criză cum este cea actuală

George Copos crede că era nevoie de o criză cum este cea actuală
23.08.2010, 23:49 35

"Cred cu tărie că aveam nevoie de această criză", spune GeorgeCopos, proprietarul grupului de firme Ana Holding, cu afaceri de 60de milioane de euro în 2009. Motivul pentru care a fost lansatăaceastă declaraţie o reprezintă creşterile de salarii din aniiprecedenţi, care puneau presiune din ce în ce mai mare pe businessşi pe productivitate.

"Creşterile salariale din trecut au pornit de la Guvern. Însistemul public salariile s-au triplat. Iar eu, dacă voiam săpăstrez un om bun în companie, trebuia să accept când îmi spunea:«Îmi dai 2.000 de euro net». Era o presiune fantastică." El aadăugat că deşi au pierderi în prezent, firmele rezistă şi continuăsă-şi plătească salariaţii. "Toţi pierdem în acest moment, darrămânem în picioare, ceea ce contează extraordinar de mult. Avemmii de locuri de muncă pe care le plătim la lumina zilei, tot lalumina zilei plătim impozitele şi taxele. Sunt puţini antreprenoriautohtoni care vor rămâne în picioare", consideră omul deafaceri.

Referitor la rularea afacerilor "la lumina zilei", Copos considerăcă economia neagră este o mare problemă. El estimează că 40% dinPIB este economie necontabilizată. "Uitaţi-vă la industriaalimentară. Cel puţin pe piaţa de panificaţie, jumătate din tot cese vinde este la negru. Iar dacă mergeţi pe litoral şi cereţicifrele de afaceri din 2010, veţi vedea că foarte puţine firmelucrează corect." Motivul pentru care oamenii de afaceri nu suntconsultaţi în mod real de Guvern în luarea deciziilor sau înconstruirea strategiilor la nivel naţional este că nu există omişcare patronală puternică. "Este şi vina noastră. Nu am reuşit săcoagulăm patronate pentru a avea un reprezentant puternic. Nu poţisă te ocupi şi de business în acelaşi timp şi să ai şi o activitatepatronală intensă. De aceea, cei care stau de multe ori la aceeaşimasă cu Guvernul şi dezbat, nu au în spate businessuri puternice."Nu în ultimul rând, omul de afaceri George Copos sumarizează:"Infrastructura, educaţia şi sănătatea ar trebui să fieprincipalele priorităţi ale României".

AFACERI DE LA ZERO