• Leu / EUR4.7619
  • Leu / GBP5.4653
  • Leu / USD4.1988
Analiză

George Copos crede că era nevoie de o criză cum este cea actuală

George Copos crede că era nevoie de o criză cum este cea actuală

"Cred cu tărie că aveam nevoie de această criză", spune George Copos, proprietarul grupului de firme Ana Holding, cu afaceri de 60 de milioane de euro în 2009. Motivul pentru care a fost lansată această declaraţie o reprezintă creşterile de salarii din anii precedenţi, care puneau presiune din ce în ce mai mare pe business şi pe productivitate.

"Creşterile salariale din trecut au pornit de la Guvern. În sistemul public salariile s-au triplat. Iar eu, dacă voiam să păstrez un om bun în companie, trebuia să accept când îmi spunea: «Îmi dai 2.000 de euro net». Era o presiune fantastică." El a adăugat că deşi au pierderi în prezent, firmele rezistă şi continuă să-şi plătească salariaţii. "Toţi pierdem în acest moment, dar rămânem în picioare, ceea ce contează extraordinar de mult. Avem mii de locuri de muncă pe care le plătim la lumina zilei, tot la lumina zilei plătim impozitele şi taxele. Sunt puţini antreprenori autohtoni care vor rămâne în picioare", consideră omul de afaceri.

Referitor la rularea afacerilor "la lumina zilei", Copos consideră că economia neagră este o mare problemă. El estimează că 40% din PIB este economie necontabilizată. "Uitaţi-vă la industria alimentară. Cel puţin pe piaţa de panificaţie, jumătate din tot ce se vinde este la negru. Iar dacă mergeţi pe litoral şi cereţi cifrele de afaceri din 2010, veţi vedea că foarte puţine firme lucrează corect." Motivul pentru care oamenii de afaceri nu sunt consultaţi în mod real de Guvern în luarea deciziilor sau în construirea strategiilor la nivel naţional este că nu există o mişcare patronală puternică. "Este şi vina noastră. Nu am reuşit să coagulăm patronate pentru a avea un reprezentant puternic. Nu poţi să te ocupi şi de business în acelaşi timp şi să ai şi o activitate patronală intensă. De aceea, cei care stau de multe ori la aceeaşi masă cu Guvernul şi dezbat, nu au în spate businessuri puternice." Nu în ultimul rând, omul de afaceri George Copos sumarizează: "Infrastructura, educaţia şi sănătatea ar trebui să fie principalele priorităţi ale României".

Etichete: George Copos, criză

Principalele valute BNR - joi, 13:35
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7619
Diferență: 0,1262
Ieri: 4.7559
Azi: 4.1988
Diferență: 0,1121
Ieri: 4.1941
Azi: 5.4653
Diferență: -0,2591
Ieri: 5.4795
Azi: 4.1953
Diferență: 0,2054
Ieri: 4.1867