Analiză

Loteria Nationala trage intotdeauna biletul castigator

10.02.2004, 00:00 44



Pe masura ce premiile cresc, pasiunea romanilor pentru jocurile de noroc, in special Loto 6 din 49, creste si ea. Si odata cu ele si prosperitatea Companiei Nationale Loteria Romana, care a devenit in ultimii ani una din cele mai profitabile societati romanesti de stat. Si asta pentru ca jumatate din ce pariaza romanii raman in conturile Loteriei Nationale. Restul banilor reprezinta fondurile de premii.



Cifra de afaceri a Loteriei Nationale a avut o crescut spectaculoas in ultimii trei ani, in special in 2003, recuperand caderile la fel de spectaculoase de la inceputul si mijlocul anilor '90, cand jocurile Bingo "aspirau" majoritatea banilor alocati de romani pentru pariuri.



Conform situatiilor financiare depuse la Ministerul Finantelor si estimarilor companiei pe 2003, cifra de afaceri a Loteriei Nationale a crescut de la 55,23 milioane dolari in 2001 la 65,38 milioane dolari in 2002 si a "explodat" apoi anul trecut, cand s-a dublat pana la 131,03 milioane dolari.



Evolutia a fost aproape similara si in cazul profitului brut, care a crescut de la 15,22 milioane dolari in 2001 la 16,97 milioane dolari in 2002 si 42,58 milioane dolari in 2003.



Reteta succesului nu este insa foarte complicata: conform legii, Loteria Romana este o societate comerciala de interes public national si are ca obiect de activitate organizarea si exploatarea exlusiva, in calitate de unic organizator pe teritoriul Romaniei, a jocurilor de noroc de tip Loto, Expres, Pronosport, Loz in plic si Instant Lotery.



Mai precis spus, compania detine aproape monopolul pe acest tip de jocuri de noroc iar o decizie precum cea de anul trecut, prin care pretul unei variante simple la "6 din 49" a crescut cu 50% de la 20.000 de lei la 30.000 de lei, nu poate avea, cat timp nu exista concurenta, decat un efect pozitiv asupra cifrei de afaceri.



Reporturile repetate sunt, de asemenea, o mana cereasca pentru afacerile Loteriei, numarul jucatorilor fiind in cazuri precum cel recent (in care reportul depaseste 5 milioane de dolari) de cateva milioane.



In plus, compania nu poate acorda dividende (datorita statului), deci tot profitul este intrebuintat fie pentru sponsorizari fie pentru investitii de extindere a ofertei de jocuri.



Un exemplu de proiect de investitii care a influentat substabtial afacerile Loteriei Romane este lansarea retelei nationale de videoloterie, care a fost dezvoltata in baza unui contract in valoare de 100 de milioane de dolari semnat in decembrie 2000 cu grupul elen Intracom si firma Lotrom. Echipamentele necesare au fost furnizate de compania americana International Game Technology.



Oficialii Loteriei Nationale au declarat anul trecut ca veniturile obtinute prin organizarea jocurilor de noroc au crescut de trei ori dupa punerea in functiune a retelei de videoloterie.



Loteria Nationala a semnat de asemenea, anul trecut, un acord privind furnizarea unui sistem informatic in valoare de circa 4,7 milioane euro cu cu Intrarom Bucuresti, subsidiara grupului Intracom. Proiectul care va fi finalizat in martie 2005.



Un alt proiect de investitii care ar putea influenta semnificativ cifra de afaceri a Loteriei Nationale in urmatorii ani este cel prin care compania intentioneaza sa intre, anul acesta, pe piata pariurilor sportive cu cota fixa.



Urmare a demararii proiectului, grupul elen Intralot va furniza Loteriei Romane un numar de 1.800 de terminale pentru pariuri sportive cu cota fixa.





Sunt 14 milioane de variante. Duminica s-au jucat numai 10



In mai bine de o luna de report in 2003, marele premiu de la categoria intai la Loto 6 din 49 a adunat aproape cinci milioane de dolari. Pentru aceasta suma, romanii au jucat saptamana trecuta 3,5 milioane de bilete, continand in total peste 10 milioane de variante. La extragerea de duminica existau, astfel, sanse de castig la categoria intai de 75%, in conditiile in care exista 14 milioane de variante diferite posibile castigatore. Daca una dintre acestea ar fi continut toate cele sase numere extrase din urna, posesorul ei se alegea cu un apartament de trei camere in centrul Bucurestiului, o masina de lux si un munte de bani. la putin timp dupa inchiderea agentiilor.Saptamana trecuta, din fondul total de castig, doar 5% a fost repartizat categoriei I, restul de 95% fiind impartit intre celelalte doua categorii. Chiar si in aceste conditii, premiul cel mare a valorat 146,2 miliarde de lei. Fondul total de castiguri pentru extragerea de ieri a fost de 272,4 miliarde lei, suma in care este inclus si Norocul.





Pariurile sportive, acum altceva decat Pronosport



Avand ca alternative pariurile sportive de conceptie vestica aduse in Romania de companii precum Wettpunkt sau Astra, romanii au uitat in ultimii ani de "prafuitul" Pronosport.



Loteria Romana a decis insa la sfarsitul anului trecut sa nu ramana pe dinafara acestei piete, cotata ca avand un potential foarte mare. Potential care a atras anul trecut in Romania si grupul britanic Stanley Leisure, unul din cei mai mari operatori de pariuri din Europa.



Astfel, grupul elen Intralot va furniza incepand cu acest an Loteriei Romane un numar de 1.800 de terminale pentru pariuri sportive cu cota fixa.



Furnizarea acestor echipamente este prevazuta intr-un contract incheiat intre cele doua parti pe o perioada de zece ani, conform unui comunicat al companiei elene.



Intralot va asigura organizarea si operarea acestei retele si va gestiona riscul managerial pentru toate tipurile de pariuri cu cota fixa, care vor putea viza partidele de fotbal, baschet, tenis si cursele de Formula 1. Intralot va asigura, totodata, marketingul si promovarea acestor pariuri, in colaborare cu Loteria Romana. Noul tip de pariu va fi lansat pe piata in prima parte a acestui an.



Intralot va instala un terminal de operare care va fi conectat online la centrul de IT al Loteriei Romane. In plus, reteaua de telecomunicatii VSAT care asigura derularea activitatii actuale va fi extinsa.



Firma Lotrom - subsidiara Intralot din Romania - este responsabila de implementarea proiectului, in colaborare cu Betting Company S.A., specializata in managementul pariurilor sportive.



Pana anul trecut, inclusiv, piata pariurilor sportive din Romania a fost dominata de companiile Wettpunkt si Astra. Lucrurile s-ar putea schimba insa din 2004 odata cu intrarea pe piata a Loteriei Romane si a Stanley Leisure.



Grupul britanic a deschis prima locatie de pariuri la sfarsitul anului trecut si vrea sa deschida 200 de locatii pentru pariuri pana la sfarsitul lui 2004. Investitia initiala va fi de 2 milioane de dolari, urmand ca valoarea ei sa creasca in urmatorii ani.



Reprezentantii Stanley Leisure estimau, anul trecut, ca in urmatorii cinci ani, numarul locatiilor de pariuri va creste de la circa 200, cate exista in prezent, la peste 2.000. Stanley Leisure are o cifra de afaceri annuala de peste 1,5 miliarde euro, fiind cel mai mare operator de casinouri din Marea Britanie. In Europa, grupul detine case de pariuri in Marea Britanie, Italia si Croatia.Stanley Leisure este listata la bursa londoneza London Stock Exchange, avand o capitalizare de aproape 1 miliard de euro.
laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO