Analiză

Piata spitalelor private se aglomereaza. Care sunt strategiile noilor veniti?

Piata spitalelor private se aglomereaza. Care sunt strategiile noilor veniti?

Click pentru imaginea marita

08.10.2007, 02:11 60

Una dintre principalele probleme cu care investitorii se confrunta in acest moment este retentia fortei de munca, atrasa de salariile mari din Vest. "Cred ca cea mai mare problema in acest moment o reprezinta plecarea medicilor in afara", este de parere Fredrik Ragmark, CEO al Medicover.
Pentru a-si putea retine personalul, spitalele pluseaza la salarii, in special la cele ale medicilor, acestea putand ajunge in unele cazuri si la 3.000 de euro lunar, aici incluzand sumele pentru turele de noapte si garzile. La Euroclinic, spre exemplu, salariul mediu brut si fara sporurile aferente al unei asistente medicale este de aproximativ 2.000 de lei (600 de euro) si al unui medic este de 3.200 de lei (950 de euro).
Numarul minim al angajatilor unui spital de mari dimensiuni este de 100 de persoane (full time), iar investitia de cel putin 10 mil. euro. Valoarea ridicata a investitiilor este justificata de regulile pe care o astfel de contructie trebuie sa le respecte.
Investitiile in spitale private atrag ca un magnet in special antreprenorii locali care au dezvoltate complementar si retele de clinici private si mizeaza pe o crestere de cel putin 20% a pietei in urmatorii ani si mai putin marii investitori strategici.
Deschiderea primului spital privat de mari dimensiuni de pe piata locala, in mai 2005, prefigura inceputul investitiilor masive in acest sector.
Primul pas a fost facut ca un parteneriat intre sectorul public si cel privat, mai exact intre Spitalul Floreasca si Grupul Eureko, punandu-se astfel bazele Euroclinic. Dupa abia doi ani a fost finalizata si lansata cea de-a doua unitate de profil, Life Memorial Hospital, care apartine de MedLife.
Anuntul facut recent de reprezentantii Medicover cu privire la demararea in acest an a constructiilor intr-un spital privat, prima lor unitate de acest gen din Romania, a readus in discutie oportunitatea investitiilor in piata de profil.
Pentru 2008 este programata demararea constructiei pentru primul spital al Sanador, afacere dezvoltata de familia Andronescu, insa si reprezentantii Euroclinic vorbesc despre un al doilea spital in Romania.
"Facem un studiu de fezabilitate la nivel de grup pentru a ne extinde. Sunt analizate alaturi de Romania si Bulgaria, Grecia si Turcia", a spus Catalin Popa, chief operations officer al Euroclinic. El spune ca nu se stie daca se va vorbi de unul sau de mai multe spitale private, insa este o certitudine faptul ca Euroclinic se va extinde in Romania.
Va fi piata suficient de incapatoare si de matura pentru a asigura veniturile scontate?
"Piata este acum suficient de mare cat sa suporte un spital Medicover", isi justifica decizia de a investi Fredrik Ragmark, CEO al Medicover intr-un interviu acordat recent ZF.
Potrivit datelor centralizate de Euroclinic, numarul pacientilor noi se dubleaza de la an la an, in 2007, spre exemplu, spitalul mizand pe 6.000 de pacienti noi. In 2006, primul sau an intreg de functionare, veniturile Euroclinic au crescut cu 300% comparativ cu 2005.
Si MedLife a anuntat intentia de a dezvolta o retea de spitale in cinci orase din tara: Timisoara, Cluj, Constanta, Iasi, Brasov, care vor urma modelul Life Memorial Hospital.
Si reprezentantii Medicover spun ca daca rezultatele pe care le obtin de la primul spital vor fi bune, s-ar putea orienta si spre altele, zonele interesante pentru Medicover fiind, alaturi de Bucuresti, Constanta si Timisoara.
Amortizarea investitiei Medicover este programata sa se realizeze in 5 ani, iar unitatea urmeaza sa ajunga la break-even in 2-3 ani.
In ceea ce priveste primul spital de mari dimensiuni, Euroclinic, acesta urmeaza sa ajunga la break-even in prima jumatate a anului 2008.
"Avem in vedere un plan pe 5 ani, care acum este in dezvoltare si care va avea in vedere doua lucruri: in primul rand extinderea proprie in Bucuresti si in restul tarii si in al doilea rand dezvoltarea de parteneriate. In acest moment, avem o lista cu 50 de posibili parteneri", a spus Catalin Popa.
Cu toate ca piata serviciilor medicale private are un ritm de crestere de peste 20%, pana acum marii investitori strategici din afara au ocolit acest sector, Catalin Popa precizand cazul unor grupuri mari internationale care s-au aratat interesate, dar care insa intr-un final au decis sa nu investeasca in Romania.
Pe de alta parte, Medicover nu are in vedere sa investeasca in spitale in alte tari in afara de Romania si Polonia.
"Intr-un interval de 5 ani probabil ca nu vom construi alte spitale private in afara de Romania si Polonia. Polonia si Romania sunt doua tari in care cererea pentru acest tip de servicii este cea mai mare comparativ cu alte state din regiune", a mai spus Ragmark.
Dintre jucatorii care pentru moment nu au planuri de investitii in sectorul de profil se numara grupul elen Athens Medical Center, care opereaza cel mai mare spital privat din Grecia si care detine spitale in Salonic, Atena si Pireus, care insumeaza 2.000 de paturi. Reprezentantii companiei spun ca aceasta nisa nu s-a conturat, in special datorita segmentului asigurarilor medicale private, care nu este nici el in acest moment foarte dezvoltat.


Spitalele private, o nisa in care acum se investeste masiv:

Investitia intr-o unitate de acest tip este de peste 10 mil. euro;
In acest moment exista doua unitati de mari dimensiuni in Bucuresti: Euroclinic si Life Memorial Hospital;
Si-au anuntat planuri pentru investitii Medicover si Sanador, in conditiile in care atat Euroclinic, cat si MedLife se uita deja la alte planuri de extindere;
Un spital cu aproximativ 100 de paturi genereaza venituri de peste 4 mil. euro anual;
Investitia se recupereaza intr-un interval de pana la 5 ani.

Clinicile private, de la unitati de cartier la mii de metri patrati:

Printre primele centre medicale private aparute in Romania se numara Medsana, infiintata in 1996;
Incepand cu 2006, au inceput primele deal-uri in healthcare, pentru ca acestea sa se continue in 2007;
Cu toate acestea, piata abia acum incepe sa maturizeze, jucatorii care rezista fiind nevoiti sa deruleze investitii de milioane de euro;
Potrivit estimarilor jucatorilor, clinicile mici vor rezista numai in orasele mici, cu mai putin de 100.000 de locuitori;
In urmatorii 5-8 ani, jucatorii estimeaza ca vor exista numai clinici de dimensiuni mari, care tin de retele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO