Analiză

Trei constructori care erau în topul celor mai mari în urmă cu şase ani au ajuns în insolvenţă. „Este posibil să mai apară şi alte insolvenţe. Firmele care au contracte pentru lucrări publice sunt cele mai expuse“

ANALIZĂ

Trei constructori care erau în topul celor mai mari în...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

05.09.2019, 13:00 15083

Întârzierea demarării unor contracte de lucrări, executarea silită de către furnizori, neplata serviciilor de către beneficiari, explozia preţurilor materialelor de construcţii şi a costurilor cu manopera sunt motivele oficialilor companiilor la momentul intrării în insolvenţă.

Trei constructori activi pe piaţa din Ro­mânia care în urmă cu şase ani a­du­nau împreună afaceri de peste 1 mld. lei se află acum în insolvenţă, într-un sector al construcţiilor ca­re oscilează mult de la un an la al­tul. Delta ACM, Euro Cons­truct Trading ’98 şi Octagon au intrat în insolvenţă de la începutul anului 2018 până acum, în condiţiile în care în trecut, prin proiectele pe care le aveau în portofoliu, se regăseau printre cei mai mari 20 de constructori de pe piaţa locală.

Întârzierea demarării unor contracte de lucrări, executarea silită de către furnizori, neplata serviciilor de către beneficiari, explozia preţurilor materialelor de construcţii şi a costurilor cu manopera sunt motivele invocate de oficialii companiilor la momentul intrării în insolvenţă. Iar perspectivele legate de piaţă sunt negative din punctul de vedere al specialiştilor din domeniu. „Majorările de preţuri pe care le-a impus OUG 114/2018 nu se preiau în contractele semnate an­te­rior adoptării acestui document, ceea ce înseamnă că firmele sunt obligate să suporte aceste creşteri de costuri. În aceste condiţii, este posibil să mai apară şi alte insolvenţe. Companiile care au în de­rulare contracte pentru lucrări publice sunt cele mai expuse, pentru că acolo nu se poate interveni asupra contractelor deja semnate, iar firmele încasează sumele stabilite înainte de a li se majora cheltuielile“, spune Laurenţiu Plosceanu, preşe­dintele ARACO (Asociaţia Română a Antre­prenorilor de Construcţii). Octagon Contracting & En­gi­neering şi Delta ACM se regăsesc în topul celor mai mari 20 de insolvenţe ale primului se­mestru din 2019, potrivit unei analize a ZF, alături de ACMS Construcţii Civile, o companie deţinută de Vlad Biţoiu, conform datelor de pe site-ul listafirme.ro.

În 2018, ACMS Construcţii Civile a avut afaceri de 41 mil. lei, în uşoară scădere faţă de 2017, pierderi de aproape 9 mil. lei şi 91 de angajaţi, potrivit datelor de pe mfinante.ro.

Dacă, în 2013, Delta ACM, Euro Construct Trading ’98 şi Octagon realizau cumulat o cifră de afaceri de 1,1 miliarde de lei, în 2018 aceleaşi companii au avut împreună 352 de milioane de lei, o treime faţă de acum şase ani.

Anul trecut, afacerile celor trei companii stau sub 150 de milioane de lei fiecare, chiar sub 100 de milioane de lei – cum este cazul Octagon.

De exemplu, Euro Construct Trading ’98 din Bucureşti, deţinută de doi acţionari români, şi-a redus în 2018 cifra de afaceri la mai puţin de jumătate faţă de anul anterior, rezultatul coborând astfel până la 122 de milioane de lei, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Scăderea abruptă a venit în condiţiile în care 2018 a fost primul an în care Euro Construct Trading ’98 s-a aflat în insolvenţă, stare în care a intrat la începutul anului trecut. Ca urmare, compania a renunţat la circa 340 de angajaţi în 2018, personalul ajungând să numere 485 de salariaţi. Spre comparaţie, în 2015, numărul de angajaţi era de aproximativ 1.000. Totuşi, compania a reuşit să treacă de pe pierdere pe profit, înregistrând un rezultat pozitiv de 1,4 milioane de lei.

Compania controlată de Dan Beşciu şi Sorin Vulpescu - care sunt şi patronii restaurantelor Golden Blitz din Bucureşti - a intrat în insolvenţă la propria cerere în februarie 2018, motivând decizia prin faptul că beneficiarii lucrărilor pe care le-a realizat nu au plătit serviciile, unii chiar şi la mai bine de trei ani de la finalizarea lucrărilor.

Administrator judiciar pentru Euro Construct Trading ’98 a fost desemnată compania Dinu, Urse şi Asociaţii SPRL. Pe site-ul acesteia, în planul de reorganizare a Euro Construct Trading ’98 se precizează că firma deţine active în valoare totală de circa 130 de milioane de lei, incluzând echipamente, clădiri, terenuri şi active necorporale.

Motivul pentru care societatea s-a văzut nevoită să apeleze la această prevedere legală în vigoare îl reprezintă criza de lichiditate pe care societatea o traversează din T2/2017 şi care a fost generată de neîncasarea la timp a sumelor datorate către societate din partea beneficiarilor lucrărilor pe care societatea le-a executat până la momentul introducerii cererii de deschidere a procedurii insolvenţei, se arată în planul de reorganizare.

Euroconstruct Trading '98 este unul dintre principalii constructori de pe piaţa locală, fiind implicată în construcţia tronsonului de autostradă Moara Vlăsiei - Ploieşti, în consorţiu cu firmele PA & CO International (controlată de Costel Căşuneanu), Spedition UMB şi Tehnostrade (ambele deţinute de Dorinel Umbrărescu), în modernizarea infrastructurii rutiere de la Piaţa Sudului din Bucureşti, în proiectarea şi execuţia lotului 4 al autostrăzii Orăştie - Sibiu, reabilitarea mai multor linii de tramvai din Capitală şi altele.

 

„Vânător“ de licitaţii publice

La jumătate s-a redus şi businessul Delta ACM, companie fondată de omul de afaceri Florea Diaconu care în 2018 a ieşit din acţionariat. În 2018, ultimul an înaintea intrării în insolvenţă, Delta ACM a avut o cifră de afaceri de 136,7 milioane de lei – aproape la jumătate faţă de anul precedent. Pierderile Delta ACM în 2018 au fost de 170 de milioane de lei, în condiţiile în care, cu un an în urmă, raportase profit de 1,8 milioane de lei. Anul trecut, compania a avut un număr mediu de 508 angajaţi, similar cu 2017.

Deşi în insolvenţă, Delta ACM urmăreşte în continuare licitaţiile publice.

„Delta ACM şi-a manifestat intenţia de a participa la licitaţii publice de la preluarea companiei în portofoliul CITR“, spun reprezentanţii CITR, administratorul judiciar al Delta ACM.

Constructorul a intrat în insolvenţă în luna iunie 2019. În acel moment, reprezentanţii CITR spuneau că această procedură a survenit pe fondul întârzierii demarării unor contracte de lucrări şi al efectelor rezultate din începerea executărilor silite de către furnizori.

În 2018, omul de afaceri Florea Diaconu a ieşit din compania de construcţii Delta ACM 93, acţiunile sale fiind preluate de trei firme diferite, dintre care una deţinută de Primăria Sectorului 3 din Bucureşti. Compania AS3 – Administrare Străzi S3 SRL a preluat 51% din acţiunile Delta ACM, devenind acţionar majoritar, în urma unei tranzacţii care s-a semnat pe 27 august 2018. Tot în rândul acţionarilor se înscriu şi firmele Bizcube Invest şi Ram Cons Assets. La Bizcube Invest, unicul asociat este Iulian Deaconu, iar la Ram Cons Assets, asociaţi sunt Alexandra Ulmamei şi Mihaela Pirpiliu, fiecare cu părţi egale din companie, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Delta ACM a lucrat la Pasajul Piaţa Muncii, pasajul pietonal Universitate, clinici medicale private, ansambluri rezidenţiale şi magistrala 5 de metrou din Drumul Taberei, potrivit informaţiilor de pe site-ul acesteia.

 

Insolvenţă şi de pe urma proiectelor private

În primăvara acestui an, şi Octagon Contracting & Engineering, una dintre cele mai active firme de construcţii de pe piaţa locală, şi-a cerut insolvenţa, invocând explozia preţurilor materialelor de construcţii şi creşterea preţurilor manoperei, în condiţiile în care contractele semnate cu clienţii erau la preţurile din 2017.

Printre proiectele în care este implicată compania deţinută de Alexandros Ignatiadis şi Paschalis Paganias se numără Ţiriac Tower şi Ana Tower.

În calitate de antreprenor general Octagon a lucrat la proiecte precum ansamblul rezidenţial Baba Novac, Auchan Drumul Taberei şi birourile Hermes Business Campus dezvoltate de Atenor în Pipera, iar la categoria construcţii civile intră şi proiectul office Green Court din Barbu Văcărescu. Grupul a mai lucrat la fundaţiile proiectelor The Bridge 2, Timpuri Noi Square, Business Garden Bucharest şi Orhideea Towers.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO