Austria

Banci si asigurari - Criza testeaza forta bancilor austriece pe piata locala

Banci si asigurari - Criza testeaza forta bancilor austriece pe piata locala
25.10.2009, 15:16 31

In urma cu trei ani, austriecii au platit o suma record pentruindustria financiara locala, de 3,75 de miliarde de euro, pentru ase instala direct in fruntea sistemului bancar.

Pe masa de discutie a AVAS ramane inca acordul semnat de SIF-urisi Erste privind amanarea listarii BCR cu doi ani, pana laimbunatatirea conditiilor de pe pietele de capital. Urmeaza ca inperioada urmatoare acest acord sa se concretizeze intr-un actaditional la contractul de privatizare, chiar daca pana acum AVAS aconsiderat ca nu este absolut necesar. Listarea BCR este una dintreprincipalele conditii pe care Erste si le-a asumat prin contractulde privatizare.

In schimb, austriecii si-au listat la Bucuresti propria banca in2008, titlurile Erste ajungand recent printre cele maitranzactionate pe mica piata locala.

BCR pastra la jumatatea anului pozitia de lider detasat alsistemului, cu o cota de piata de aproape 21% din active, urmata lao distanta considerabila de francezii de la BRD, cu 15% dinactive.

De la privatizarea BCR nu a mai avut loc nicio achizitie pepiata bancara, in ciuda speculatiilor perpetue privind vanzareaBancii Transilvania, Bancii Carpatica sau a Libra Bank. Prinaceasta tranzactie austriecii si-au asigurat o pozitie dominanta laBucuresti, patru dintre bancile locale de top zece raportand lasediile centrale din Viena.

Raiffeisen, o alta mare investitie austriaca in sectorul bancar,a pierdut anul trecut pozitia a treia pe piata dupa valoareaactivelor bilantiere, in favoarea unui alt jucator austriac,Volksbank, care a accelerat puternic vanzarile chiar pana inapropierea aparitiei primelor efecte ale crizei.

Volksbank plateste acum pentru abordarea expansiva din 2007 si2008, intrand pe pierdere la semestrul I dupa standardele contabileromanesti din cauza creditelor neperformante.

In schimb, Raiffeisen si-a mentinut profitabilitatea, reusind sase adapteze din mers la noile conditii de piata.

Banca aplica in prezent un plan de ajustare conceput impreuna cufirma de consultanta McKinsey.

UniCredit Tiriac Bank reprezinta ca brand un mare grup bancaritalian, insa principalul actionar este de fapt o banca austriaca,UniCredit Bank Austria.

Din cauza crizei, banca a suspendat planul de extindere aretelei, insa a lansat o subsidiara specializata in credite deconsum in pofida scaderii cererii.

In contextul crizei, ponderea mare a bancilor austriece pe piatalocala a ridicat necesitatea coordonarii autoritatilor desupraveghere din cele doua tari pentru evitarea aparitiei unorprobleme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO