Auto

Afacerile din comerţul auto-moto au urcat cu 9% în primele zece luni; vânzările auto,mai mari cu 18%

Afacerile din comerţul auto-moto au urcat cu 9% în...

Autor: Raluca Ghinea

10.12.2015, 09:45 98

Astfel, comerţul cu autovehicule a consemnat o creştere cu 17,7%, comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor cu 15%, iar întreţinerea şi repararea autovehiculelor cu 5,9%. Pe de altă parte, s-a înregistrat o scădere de 0,8% la activităţile provenite din comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei a avut o cifră de afaceri în urcare cu 7,7%, ca serie brută, provenită de la activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+18,8%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+13,6%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+6%) şi activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+6%). Scăderi au înregistrat activităţile de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor (-0,6%).

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, creşterea a fost de 7,6%.

În octombrie, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a avut un avans de 5,4% faţă de septembrie (5,1% serie ajustată), ca urmare a creşterilor înregistrate la comerţul cu autovehicule (+6,3%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+5,1%) şi la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+2,6%).

În schimb, comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor s-a ajustat cu 9,9%.

Afacerile din serviciile de piaţă pentru populaţie s-au redus cu 1,1%, influenţate de scăderile înregistrate la activităţile hotelurilor şi restaurantelor (-3,9%), ale agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-2,6%), activităţile de spǎlare, curǎţarea şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor (-1,7%) şi serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-1,3%). Creşteri au înregistrat activitǎţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+6,3%).

Pe serie ajustată, afacerile au consemnat o creştere cu 0,5%.

Comparativ cu octombrie anul trecut, afacerile din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor s-au apreciat cu 11,6% pe serie brută (14,5% serie ajustată), pe fondul creşterilor înregistrate la comerţul cu autovehicule (+23%), activitǎţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor (+2,5%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+0,8%). Comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor a scăzut cu 0,7%.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei a avut afaceri mai mari cu 14,7%, creştere provenită în principal de la activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+30%), hoteluri şi restaurante (+19,7%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+17,3%) şi activităţile de spǎlare, curǎţare şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor (+1,3%). Activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative au scăzut cu 0,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO