Auto

Afacerile fabricii de componente auto şi telecom Faist din Oradea au scăzut cu 4% în 2022, ajungând la 282,9 mil. lei

Afacerile fabricii de componente auto şi telecom Faist...

Autor: Laurentiu Cotu

28.07.2023, 00:03 83

Furnizorul de componente pentru infrastructura telecom şi industria auto Faist Mekatronic, parte a grupului britanic Faist, a raportat pentru 2022 o cifră de afaceri de 282,9 mil. lei (57,4 mil. euro), în scădere cu aproximativ 4% faţă de anul anterior, când compania a avut afaceri de 294,5 mil. lei (59,9 mil. euro), potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor. Compania şi-a redus anul trecut pierderea netă până la 8,1 mil. lei (1,6 mil. euro), de la 9,1 mil. lei (1,8 mil. euro) în 2021, conform datelor publice. Faist Mekatronic a avut anul trecut un număr mediu de 811 angajaţi, cu 172 de oameni mai puţin decât în anul precedent, potrivit mfinanţe.ro.  Faist Mekatronic se află printre cele mai mari companii din Bihor, judeţ unde domină industria componentelor auto şi cea a încălţămintei. Faist produce la Oradea piese turnate din aluminiu, având în portofoliu proiecte în infrastructura telecom, pentru Ericsson, Nokia, Kathrein, dar şi proiecte în industria auto pentru Mahle, Borg Warner, Hella, Konsberg, Brose, Eaton, Wabco, Schaeffler sau grupul Magna, potrivit unor informaţii furnizate anterior de companie.

Grupul britanic Faist, unul dintre furnizorii giganţilor Nokia Siemens Network şi Ericsson Network, este prezent pe piaţa locală prin companiile Faist Metalworking din Oradea (producător de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice), Faist România din Topoloveni, judeţul Argeş (producător de piese şi accesorii pentru autovehicule şi motoare) şi prin compania Faist Mekatronic, care administrează fabrica de componente pentru infrastructura telecom şi industria auto din Oradea. Grupul britanic Faist are la nivel global 33 de unităţi de producţie şi centre logistice în Europa, Asia şi America, potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei.

Cei mai mari producători de componente auto din România sunt Continental, Star Assembly,  Autoliv, Michelin, Hella Pirelli, Bosch, Marquardt, Leoni şi Yazaki, potrivit topului producătorilor de componente auto realizat de ZF.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO