Auto

Analiză piaţa auto. Maşinile noi continuă să se scumpească şi în 2022, iar termenele de livrare pot trece de 8 luni

Analiză piaţa auto. Maşinile noi continuă să se...

Autor: Bogdan Alecu

24.01.2022, 00:07 4251

Discounturile care în cazul flotelor se apropiau de 20% au ajuns la valori simbolice de 3-4% iar schimbarea de generaţie a unui model poate aduce un preţ nou chiar şi cu 5.000 de euro mai mare, explică dealerii de pe piaţa locală în condiţiile în care termenele de livrare sunt de 6-8 luni pentru maşinile comandate, iar pe stoc se găsesc tot mai greu.

„Preţurile automobilelor au înregistrat o creştere mai mare ca într-un an obişnuit. S-au scumpit componentele, s-a scumpit materia primă, în timp ce producţia efectivă a scăzut. De obicei vedeam an de an scumpiri de 2-3%, însă în 2021 am avut o scumpire medie de 8-9% deoarece şi fabricile auto vând mai scump. Termenele de livrare acum sunt mai clare decât erau în 2021 şi putem spune de la început că durează de la 4 la 8 luni livrarea“, explică un dealer auto din Capitală.

De partea cealaltă, în cazul flotelor situaţia este mai critică. Pe de-o parte livrările întârziate determină companiile să prelungească contractele actuale - ceea ce înseamnă mai puţine maşini pe piaţa de second-hand, sau le forţează să apeleze la firme de rent-a-car - soluţie identificată şi de firmele de leasing operaţional, dar la care apelau doar în anumite condiţii şi pe o perioadă scurtă. În plus, surse din piaţa de leasing operaţional spun că discounturile pentru flote, care ajungeau şi spre 20% în perioada de dinainte de 2021.

„Acum dealerii acordă discounturi de flotă de circa 4-6%, faţă de 18% înainte de criza microcipurilor. Spre exemplu cine avea un buget pentru o maşină de clasă medie acum trei ani, acum îşi va permite cu aceeaşi bani să contracteze doar un model compact“, a explicat executivul dintr-o companie de leasing operaţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO