Auto

Bucureştenii ar putea avea ocazia să decidă singuri dacă vor o nouă taxă pentru accesul în Centrul Capitalei: Un consilier vrea referendum

Bucureştenii ar putea avea ocazia să decidă singuri...

Autor: Daniela Timofti

30.10.2018, 13:27 493

Întrebarea la care ar trebui să răspundă bucureştenii este: „Sunteţi de acord cu restricţionarea accesului auto în perimetrul delimitat în interiorul zonei centrale a Municipiului Bucureşti prin identificarea şi implementarea unui sistem de taxare sau de utilizare de vignete?”.

“O problemă din ce în ce mai presantă a oraşelor mari este traficul foarte aglomerat şi poluarea. Aceste probleme apar în primul rând din cauza numărului foarte mare de autoturisme. De exemplu, în aprilie 2017, la nivelul Capitalei erau înmatriculate 1.274.000 autovehicule şi alte 155.000 în judeţul Ilfov. În acest an, numărul autoturismelor din zona metropolitană Bucureşti a crescut cu peste 30.000 doar în primul trimestru al anului”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

În propunerea proiectului mai este specificat faptul că în Uniunea Europeană mai multe ţări au implementat taxă de congestie, cum ar fi oraşul Milano, în care taxa este de cinci euro pe zi, sau Marea Britanie, 11,5 lire.

“Prin votarea acestui proiect, a organizării unui referendum local, (...) Bucureştiul se poziţionează deja în rolul său de capitală de facto a Uniunii Europene, prin promovarea proiectelor europene în zona de mediu şi grijă faţă de sănătatea cetăţenilor săi”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului.

Proiectul dat nu este pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Consiliul General Al Municipiului Bucureşti.

Pe 5 iunie 2018, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că Municipalitatea ia în calcul instituirea unei taxe de centru, dar după o „consultare largă” şi ar putea fi implementată după modele europene. Şi City Managerul Capitalei, Sorin Chiriţă, a declarat, tot la acea vreme, că Primăria Capitalei ar putea implementa un timbru de centru, fără să precizeze, însă, care ar putea fi cuantumul unei asfel de taxe. Chiriţă a precizat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că această taxă ar putea fi aplicată pentru străzi şi bulevarde precum Magheru, Regina Elisabeta sau strada Mihai Eminescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO