Auto

Bucureşti, un oraş sufocat: În „micul Paris“ sunt mai multe maşini pe mia de locuitori decât în marele Paris

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

04.12.2015, 00:07 5825

Capitala se află printre primele ze­ce oraşe la nivel euro­pean în ceea ce priveşte numă­rul de maşini la mia de lo­cuitori, aproape unu din doi bucu­reşteni preferând să se afle în spatele vola­nu­­lui pentru a ajunge la des­­tinaţie faţă de alte mijloa­ce de transport. 

Potrivit da­telor fur­ni­zate de Euro­mo­ni­tor, anul trecut erau înre­gis­tra­te circa 455 de ma­şini la mia de lo­cuitori în Bu­cureşti, în timp ce un studiu realizat de consultanţii de la PwC arată că la nivel naţional gradul de moto­ri­zare al României era de circa 200 de ma­şini la mia de locuitori.

Diferenţa semnificativă dintre ca­pi­tală şi media naţională este dată de mai mulţi factori, pornind de la puterea de cumpărare a Bucureştiului până la fap­tul că aici au sediul cele mai multe firme de leasing, multe autoturisme fiind înmatriculate în Capitală, dar folosite în alte oraşe.

Cu acest număr, 455 de maşini la mia de locuitori, Bucureştiul se află într-o companie se­lectă dominată de me­tropole precum Ro­ma sau Madrid. Capita­la Italiei este cel mai bi­ne mo­torizat oraş eu­­ro­pean, cu 649 de maşini în­­registrate la mia de lo­cuitori.

În Paris de exem­plu sunt 390 de ma­şini la mia de locuitori. Budapesta sau Am­sterdam, oraşe în care trans­po­rtul în comun sau mersul pe biciletă sunt în­cu­rajate, sunt printre cele mai „aerisite“ ca­pitale din punctul de ve­dere al nu­mărului de maşini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO