Auto

Ce se ascunde în spatele “ofertelor” de maşini second-hand: Preţul mic al unui autoturism poate ascunde mai mult decât probleme tehnice

Ce se ascunde în spatele “ofertelor” de maşini...

Autor: Alexandru Nanu

24.03.2023, 22:01 11530

În spatele “ofertelor” de maşini second-hand şi a preţului mic al unei maşini la mâna a doua se pot ascunde mai mult decât probleme tehnice, cum ar fi daune totale, aceste maşini fiind o epavă refăcută care vă pune viaţa în pericol, fără să aveţi cea mai vagă idee, ci probleme de natură fiscal care vă pune în situaţie de a fi implicat într-o înşelăciune.

Recent, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF monitorizează intensiv achiziţiile intracomunitare de autoturisme de lux rulate. Numai în data de 16 martie, aceştia au verificat 37 de autovehicule cu numere temporare din alte state şi 67 de platforme şi trailere de transport autoturisme rulate, în punctele de trecere a frontierei din Nădlac, Vărşand, Turnu şi Cenad, conform comunicatului DGAF.

Astfel, au fost identificate şi indisponibilizate 78 autoturisme de lux rulate, care aparent tranzitau România către Bulgaria, sau erau refacturate de firme interpuse de tip „fantomă” din Slovacia, Italia sau Ungaria. Pentru prevenirea riscului fiscal al descărcării şi valorificării acestora s-au verificat atât furnizorii şi beneficiarii reali, cât şi traseul transportului, iar transportatorii au fost înştiinţaţi că trebuie să descarce în România doar în prezenţa inspectorilor antifraudă fiscală. Datele din analiza de risc fiscal referitoare la firmele implicate în fraudarea TVA provin din schimbul de date ANAF-RAR şi Eurofisc, din platformele de anunţuri online şi din petiţii sau sesizări.

În contextul intensificării verificărilor comerţului cu autoturisme de lux rulate, pentru prevenirea şi împiedicarea fraudării bugetului de stat, în perioada 2022- 2023, în România, au fost identificate 78 de firme din alte state membre UE interpuse în achiziţii intracomunitare de autoturisme rulate (în valoare de 80 milioane de euro), care au prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ 16 milioane de euro.

Pentru prevenirea pierderii sumelor plătite de persoane fizice pentru achiziţionarea de autoturisme de lux rulate provenite din Germania şi Franţa, prin intermediul platformelor de vânzare online, ANAF recomandă analizarea cu atenţie a achiziţiilor, care includ tranzacţii cu firme interpuse din Bulgaria şi Slovacia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO