Auto

Cel mai nou scandal din industria auto: Încă un gigant auto european, prins în scandalul emisiilor: Grupul Fiat Chrysler a folosit un soft de manipulare a emisiilor poluante. Acţiunile companiei s-au prăbuşit imediat după anunţ

Cel mai nou scandal din industria auto: Încă un gigant...

Autor: Ştefan Stan, Mihai Draghici

13.01.2017, 13:00 3767

Conform surselor citate, un soft pentru manipularea emisiilor poluante a fost montat la motoare diesel ale vehiculelor Fiat Chrysler vândute în Statele Unite începând cu anul 2014. Problema ar fi fost depistată la 100.000 de camioane şi autoturisme de teren vândute în Statele Unite.

Conform Agenţiei americane pentru Protecţia Mediului (EPA), compania Fiat Chrysler Automobiles N.V. a instalat ilegal un soft care permite depăşirea limitelor emisiilor poluante arătând însă parametri normali.

Fiat Chrysler s-a declarat ”dezamăgit de rezultat şi crede că sistemul de control al emisiilor îndeplineşte cerinţele legale. 

”Toţi producătorii de automobile trebuie să joace după aceleaşi reguli, iar noi vom continua să cerem scooteală companiilor care au câştigat un avantaj competitiv în mod ilegal”, a spus Cynthia Giles de la EPA. 

Volkswagen a fost de asemenea acuzat că a folosit un software similar pentru vehiculele sale pentru a masca emisia de gaze de seră, în septembrie 2015. Mai multe autorităţi de reglementare au amendat producătorul auto cu până la 15 miliarde de dolari, iar grupuri de consumatori din jurul lumii au dat în judecată compania pentru daune. 

Acţiunile Fiat Chrysler au scăzut imediat cu 16% după anunţ. 

Serghio marchionne, CEO al Fiat, a obiectat la comparaţia dintre Volkswagen şi Fiat, sugerând că cele două companii au avut probleme diferite cu emisiile. 

”Toată lumea care compară VW cu Fiat a fumat ceva ilegal”, a spus Marchionne pentru Reuters. 

Softwareul folosit de Fiat Chrysler a redus emisiile poluante în timpul testelor, a spus EPA. ”Prin faptul că nu a raportat că folosesc acest software şi prin vânzarea de vehicule care îl conţin, Fiat Chrysler a încălcat provizioanele legale legate de poluare”, a spus EPA. 

EPA a spus că ca are autoritatea să oblige Fiat Chrysler să recheme modelele de SUV-uri Cherokee din 2014, 2015 şi 2016 şi mai multe camionete, undeva la 104.000 de vehicule, dar că încă nu a decis ce măsuri va lua. ”Orice măsură va fi luată va fi determinată de rezultatele anchetei”. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO